Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hanibal je bio na pragu Rima, ali nije uspeo da zadovolji Veće staraca: Kako je nestala antička Kartagina?

Njen vojskovođa Hanibal postao je jedan od najpoznatijih u istoriji, bili su moćna pomorska i trgovačka sila, ali su je na kraju potpuno uništena.

 Hanibal na slonu u Italiji Izvor: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

LEGENDA KAŽE da jeKartaginu osnovala domišljata princeza "Lutalica" sklanjajući se od svog brata Pigmaliona. Didonu — od feničanske reči "dido" što znači lutalica — je u svojim pesmama opisao Vergilije, a u pojedinim istorijskim izvorima spominje se kao Elisa. 

Ona je, predanje kaže, nakon smrti oca Matana I, kralja Tira, morala sa svojim pristalicama da pobegne od brata. Prvo se sklonila na Kipar, a zatim joj je jedan kralj dozvolio da dođe na sever Afrike. Međutim, kralj nije bio potpuno iskren u svojoj nameri i rekao joj je da može da napravi državu veličine kože bika. Ali ona se snašla. Isekla je kožu bika na tračice i njima uspela da okruži i planine i okolne zemlje. Tako je 814. godine pre nove ere nastala Nova zemlja — Kartagina.

Rođena iz braka mita i istine, ova feničanska kolonija postala je jedna od najvećih trgovačkih sila na Mediteranu, a do Punskih ratova i najveća pomorska sila.

 Kartaginska kraljica Didona
Kartaginska kraljica Didona
Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Početak kraja antičke Kartagine

Kartagina je imala snažnu vojsku i Hanibala, koji je do danas ostao sinonim za dolazak opasnosti. Bitke koje je vodio protiv Rimljana učinile su ga jednim od najvećij stratega i vojskovođa, Bitka kod Kane kojom je komandovao i u njoj sam učestvovao, smatra se jednim od najvećih poraza (tada ogromne i moćne) rimske vojske, a Punski ratovi ušli su u istorijske udžbenike. 

Šta se onda desilo s Kartaginom? Zaokupljeni uspesima i hedonizmom Veće staraca i sufeta (sudije, dva najviša službenika u staroj Kartagini) često su donosili odluke koje su štetile Kartagini. Kartaginski visoki službenici osuđivali su ljude koji su mogli da ih spasu - Hamilkara i njegovog sina Hanibala. Oligarhija je sve probleme svaljivala na svoje generale.

 Hanibal
Hanibal
Izvor: akg-images / akg-images / Profimedia

Hanibal posle bitke kod Kane nije uspeo da ponovi takav uspeh. Stigao je do Rima - bio je pred vratima - ali ga nije osvojio. Vlasti su ga optuživale za neodlučnost i gubitak inicijative u ratu, što je zapravo bilo izazvano njihovim odbiljanjem da pošalju dovoljno resursa. Ovaj pragmatični strateg smatrao je rizičnim da pod tim uslovima napadne najveću vojnu silu tog vremena.

Sa praga Rima je 202. godine pre nove ere pozvan da se vrati u Afriku da se suoči sa rimskom armijom koju je vodio Scipion Afrički. Bitka kod Zame bila je bitka koje je odredila budućnost Kartagine. Hanibal je izgubio, a sa njim i Kartagina. Plaćala je ratnu odštetu, izgubila je Španiju, flotu i pravo da samostalno vodi politiku i oformi vojsku bez dozvole Rima.

 Bitka Hanibala i Scipiona Afričkog
Bitka Hanibala i Scipiona Afričkog
Izvor: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

"Uostalom, smatram da Kartagina treba da bude razorena"

"Uostalom, smatram da Kartagina treba da bude razorena" (lat. Ceterum censeo Carthaginam delendam esse), bila je rečenica rimskog senatora Marka Porcija Katona Starijeg kojom je završavao nekoliko svojih govora.

Nakon napada Kartagine na Numidiju, saveznicu Rima, Senat je imao povod da započne rat. Treći punski rat počeo je 149. godine pre nove ere, a završio se 146. godne pre nove ere, potpunim porazom Kartagine.

Odlukom Rimskog senata svi preživeli Kartaginjani su prodati kao robovi, Kartagina je razrušena, a zemlja oko grada preorana i posuta morskom soli. Postojala je čak i zabrana naseljavanja oblasti Kartagine, koja se primenjivala oko dvesta godina od kraja rata.

Možda će va szanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Centurion

Ko je rasturao etrursko pismo? O tome ništa!‐

Najnovije

Priroda

Nauka