Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvali su ga 'Krvožderni', a veruje se da je imao preko 1.000 potomaka: Ovaj sultan je 55 godina proveo na tronu

Čak i danas ovaj marokanski sultan drži rekord po godinama koje je proveo na vlasti u Maroku, ali moguće i onaj vezan za broj potomaka koje je ostavio iza sebe.

 Mulaj Ismail.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Sultan Mulaj Ismail poznatiji kao "Krvožedni", bio je vladar Maroka od 1672. do 1727. godine. Ali i član dinastije Alaut koja i danas vlada ovom severnoafričkom državom. Pored toga on je u istoriji ostao poznat i po svojim uspešni osvajanjima, za šta istoričari veruju da su najzaslužnije njegove vojne jedinice koje su brojale oko 150.000 ljudi.

Njegova surovost je bila nadaleko poznata, a čak postoje i priče da je nakon pobuna i rata oko prestola u gradu Fezu nabio na kolac oko 400 glava. Ovim potezom on je stavio do znanja svojim neprijateljima kako će proći svi oni koji mu se suprostave, kako unutar granica njegove države, tako i izvan. Dok neke procene ukazuju da je za 55 godina vladavine ubio oko 30.000 ljudi, ne uzimajući u obzir žrtve iz rata. 

Dolazak na vlast

O njegovoj mladosti se ne zna mnogo, osim da je bio sedmi sin guvernera provincije Feza, Mulaja Šarifa. Koji je 1672. godine nakon smrti svog polubrata i sultana Rašid Ibn Šerifa proglasio sebe za vladara. Njegovo pravo su potom osporili tri rivala, koje je u nameri da oslabi vladajuću dinastiju pomagalo Osmansko carstvo. 

Narednih pet godina, rat između zavađenih strana dovešće do ubistava i zavada koje su rezultirale uključivanjem u rukovodstvo i davanje titula provincijskih valija - bratu i nećaku. Međutim, tek sa ubistvom ovog drugog po imenu Aḥmed ibn Mahraza tokom 1686. godine, on je mogao da vlada u miru i bez straha da će njegovu poziciju bilo ko da ugrozi. 

I priče o potomstvu...

Zvanični podaci Ginisove knjige rekorda navode da je sultan imao više od 800 biološke dece sa preko 500 različitih žena. Dok je francuski diplomata  i njegov savremenik Dominik Busnot tvrdio da je on za 32 godine dobio preko 1.000 potomaka. 

Sve ovo je istoričare, lekare i naučnike iz srodnih disciplina navelo da se zapitaju da li je ovo stvarno i istina. Stoga su napravili kompijuterski program koji je izračunao da je sutan Mulaj Ismail mogao da postavi takav rekord u teoriji, ukoliko se uzme u obzir da su njegove žene i konkubine imale različite menstrualne cikluse i periode ovulacije. Ali ovo je ujedno i značilo da je morao da ima odnose oko 1.5 puta dnevno u periodu od preko tri decenije. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka