Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vizantijski car Vasilije II: Na svoju osvetu je čekao 28 godina - bila je toliko strašna da je dobio nadimak Bugaroubica

Nakon 28 godina od vojnog poraza koji je pretrpeo kao mladić, car Vasilije II će pobediti neprijateljski vararski narod koji je pretio granicima njegovog carstva i poneti nadimak Bugaroubica.

 Vasilije II Bugaroubica.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Još od početka 7. veka, Vizantiji je na granici sa Dunavom pretila opasnost od Bugara. Kako se ovaj konjanički narod vremenom naselio duž donjeg sliva reke i nametnuo svoju vlast slovenskom stanovništvu - koje je na iste prostore došlo neposredno pre njih - zajedno su krenuli da vrše napade na vizantijsku teritoriju i Carigrad.

Tokom narednih nekoliko vekova, bugarski narod je prešao u hrišćanstvo i asimilovao se sa Slovenima, ali i formirao ogromno carstvo koje je obuhvatalo delove današnje Srbije, Bosne, Makedonije i Trakije. Bivši bugarski kan sada je nosio titulu cara, otvoreno prkoseći autoritetu vizantijskog vladara. 969. godine, car Jovan I Cimiskije je uspeo da pobedi bugarskog cara Borisa II i odvede ga u zarobljeništvo u Carigrad. Samim tim uspeo je i da pripoji istočnu Bugarsku svom carstvu. Vizantinci su na trenutak poverovali da su muke sa ovim "varvarskim" narodom gotove. 

Ali kako oni nisu želeli da trpe vizantijsku vlast, godine 976. su se ujedinili pod vođstvom Samuila i objavili rat carstvu pod čijom upravom su se nalazili. Upadi na neprijateljsku teritoriju su nastavljeni, te su ubrzo osvojili Larisu, vizantijsku prestonicu u Tesaliji. Uporedo sa ovim dešavanjima na presto stupa car Vasilije II, mladić koji je vrlo brzo pokazao interesovanje za vojne pohode i znanje o vojnim taktikama.

Ipak pre nego što se konačno obračunao sa Bugarima, morao je prethodno da pretrpi ponižavajući poraz od njih i pokušaj svrgavanja s vlasti. Ali iz besa se rodio inat, koji je vremenom doveo do osvete.

Zašto je car Vasilije II dobio nadimak Bugaroubica?

Taj trenutak je došao 996. godine kada je odneo važnu pobedu na otvorenom polju proti Bugara - a nakon što je Vasilije II zajedno sa vojskom godinama vodio ratove malih razmera koje im je omogućilo da steknu iskustvo u ratovanju sa ovim narodom. Ubrzo potom je rešio da krene u veliku ofanzivu protiv svojih severnih neprijatelja.

Prvo je osvojio oblast Mezije, a zatim je nakon pobede nad Samuilom u bici kod Skoplja 1004. godine - uspeo da povrati i južnu Makedoniju i Tesaliju. Prema vizantijskim istoričarima on je nakon toga svakog proleća napadao bugarsku teritoriju koja je postajala sve manja, kao i uticaj smaog Samuila.  

Zbog čega je u leto 1014. godine očajni bugarski monarh odlučio da spreči uobičajeni vizantijski napad na Bugarsku, izgradnjom utvrđenja u doline Кleijdion sa ciljem da zatvori prolaz kroz reku Strumu pred osvajačima. Upravo tu se i odigrala odlučujuća bitka između Vizantinaca i Bugara. 

Nakon niza napada na utvrđenja, Vizantinci su 29. jula 1014. godine krenuli u frontalni napad uslovljen manevrima bugarske pozadine - koji im je doneo pobedu. Bitka je bila veoma krvava za obe strane, ali je Vasilije II odneo pobedu nad protivnikom Samuilom i na taj način nakon 28 godina ispunio zakletvu da će se osvetiti onima koji su mu naneli ponižavajući poraz. 

Međutim, sama pobeda nije bila dovoljna, a prema hronikama on je nakon bitke zarobio oko 10.000 protivničkih vojnika. U znak odmazde za smrt svojih generala, naredio je da se svi oni podvrgnu uobičajenoj kazni za pobunjenike u Vizantiji - oslepljenju usijanim gvožđem na oba oka. Dok je samo nekolicinu oslepeo na jedno oko, kako bi mogli da povedu nazad u Bugarsku svoje drugove. 

Priča se da je dolazak ove jezive povorke slepaca u Serdiku, današnju Sofiju u tolikoj meri pogodio cara Samuila da je doživeo napad i umro dva dana kasnije. Od tada je Vasilije II bio poznat kao "Bugaroubica", iako su bile potrebne još četiri godine da se bugarska pobuna uguši i da car Vasilije II pobednički uđe u Serdiku. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka