Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog ambicioznosti je opisivana kao 'muškarac u suknji': Ćerka sultana Sulejmana Veličanstvenog i Hurem - Mihrimah

Njeni saveti su bili toliko cenjeni da ih je slušao jedan od najvećih turskih sultana svih vremena, njen otac Sulejman Veličanstveni.

 Sultanija Mihrimah.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Javno vlasništvo)

Godine 1522., u Starom dvoru u Istanbulu se rodila plavokosa devojčica, ćerka sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove miljenice, a potom i žene sultanije Hurem. Ubrzo će dobiti ime Mihrimah, što u prevodu sa persijskog znači "sunce i mesec". Legende kažu da joj je ime dala njena baka Ajše Hafsa, koja je na taj dan videla pomračenje Sunca. 

Njeni savremenici su tvrdili da je oštar um nasledila od majke, a spoljašnji izgled od oca. Takođe, niko od njih nije tvrdio da je prelepa, već više ambiciozna i dominantna, nešto poput "muškarca u suknji". 

Prema tvrdnjama istoričara Mustafe Selanikija iz 16. veka, ona je bila ubedljivo najpoštovanija žena tog doba. Ipak, to je nije spasilo braka iz interesa 1539. godine, kada je otac Sulejman udao za Rustem-pašu. Dosta starijeg, ali ambicioznog čoveka koji se munjevito peo na lestvici i u narednim godinama postao i veliki vezir. Par je do njegove smrti 1561. godine dobio najmanje dvoje dece, o čijoj sudbini se do danas ne zna mnogo. 

Nema dokaza da je Mihrimah sa svojom majkom bila umešana u ubistvo polubrata i po zakonu budućeg osmanskog sultana Mustafe, iako su mnogi verovali da je ona ipak neumorno radila na tome da na presto dođe njen brat uz pomoć muža i majke. Šta god da je istina, mnogi joj ovo nisu uzimali za zlo jer da 1553. godine, sultan Sulejman nije naredio pogubljenje Mustafe, sva njena braća bi najverovatnije bila pogubljena nakon njegovog stupanja na presto. 

Nakon smrti majke, 1558. godine ona je preuzela ulogu Sulejmanovog savetnika i osobe od poverenja. Ubrzo je počela da obavlja određene državne poslove i da ga menja u odsustvu. A kada je tri godine nakon smrti majke i njen suprug preminuo, ona je ponudila da se uda za novog velikog vezira Semiz Ali-pašu - što je on odbio. To je bio trenutak kada je odlučila da se više neće udavati, pa se vratila u kraljevsku palatu. 

Vremenom je njen uticaj rastao, dok je njeno mišljenje Sulejman cenio više od ostalih. Toliko da je najverovatnije ona bila ta koja je podržala očevu odluku da pokrene kampanju u Ugarskoj, 1566. godine, tokom koje on i umire. A kada je na tron došao sultan i njen brat Selim II, on je nastavio da traži savete i poštuje odluke svoje sestre, iako je princeza rešila da se od tog trenutka preseli u Stari dvor i nastavi život u miru. 

Umrla je 1578. godine, nadživevši svu svoju braću i sestre. I opet je Mihrimah dobila poštovanje kakvo ni jedno drugo dete Sulejmana Veličanstvenog nije, ona je jedina sahranjena pored njega u Sulejmanovoj džamiji. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka