Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi tvrde da je bio ženomrzac, proveo je 51 godinu u zatvoru i nosio je gvozdene cipele: Priča o sultanu Osmanu III

Pre nego što je stupio na presto, 51 godinu je proveo u zatvoru za prinčeve unutar harema, a mnogi tvrde da je ova izolacija uticala na mržnju prema ženama.

 Sultan Osman III.jpg Izvor: Wikimedia Commons

Čitajući razne tekstove o sultanima, njihovim haremima i konkubinama, običnom čoveku može se učini da su svi vladari Osmanskog carstva, bez izuzetka, obožavali žene i često provodili vreme u njihovom društvu. Međutim, to nije u potpunosti tačno. 

Tokom 624 godine postojanja ovog Carstva, bilo je i onih koji su prema svojim robinjama bili nasilni. Zabeleženo je i da je sultan Ibrahim Ludi dao da se udavi čitav harem zbog neproverenih tvrdnji. Mnogi smatraju da su se odnosi mladih prinčeva sa ženama dodatno zakomplikovali kada se pojavio običaj zatvaranja potencijalnih naslednika na presto u kafese - odaje unutar harema.

U njima su neki od prinčeva živeli godinama, ponekad i decenijama, često bez ženskog društva ili sa odabranim robinjama koje nisu mogle da zatrudne. Zbog ovakvih ograničenja karakter muškaraca se menjao i oni su postepeno gubili interesovanje za suprotni pol.

Jedan od njih bio je i sultan Osman III, koji je vladao samo tri godine - i to tek nakon što je u zatvoru proveo čak 51 godinu. Ne čudi onda to što je u istoriji ostao upamćen po nedoličnom ponašanju i postupcima, pre nego po osvajanjima i državničkim poslovima. 

Osman III stupa na presto i dobija nadimak "Ženomrzac"

Čim je Osman III 1754. godine stupio na presto, naredio je da se svi muzičari oteraju iz harema jer je mrzeo muziku. To je već bila naznaka da novi vladar, najblaže rečeno, ima težak karakter. Vremenom su se ispoljile i njegove druge osobine, pa je tako palatom uvek hodao u gvozdenim cipelama koje su glasno zveckale, čime je stavljao do znanja svim robovima i konkubinama da mu se sklone s puta da se ne bi suočili sa teškom kaznom.

Kako je često odlazio u grad, tim određenim danima, svim ženama u carstvu bilo je naređeno da ostanu u kući i da se ne pojavljuju na ulici. Jednostavno - sultan nije želeo da ih sretne. Ali koliko god da mu je žensko društvo bilo mrsko, njegova uloga je zatevala da misli i na naslednike. Sebi zvanično uzeo tri žene, ali one mu nikada nisu rodile decu. Sve to dovelo je do toga da se haremom proširi priča kako sultan Osman mrzi žene jer ih se plaši.

Osman III je premiuo u oktobru 1757. godine, a iza sebe nije ostavio naslednika. Savremeni istoričari danas razmatraju teoriju da su Osman III, kao i njegov polubrat Mahmud I, poznat i kao Grbavac, u kafesi bili kastrirani. Da je u pitanju samo Osman, istoričari možda na to ne bi sumnjali, jer je on na presto došao u poznim godinama i vladao svega tri. Ali njegov polubrat je pre njega vladao 24 godine i imao 11 konkubina, ali nijedna od njih mu nije rodila dete.

Nakon Osmana II na presto je došao sultan Mustafa III sa kojim se prekinuo niz od dva sultana koji iza sebe nisu ostavili potomstvo.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka