Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspon ka carskom purpuru: Kako je Marko Ulpije Trajan poreklom iz provincije, postao rimski car?

Ovo je priča o tome kako je jedan provincijalac u starom Rimu - postao car.

 Trajan-0168705563.jpg Izvor: Profimedia

Trajan je ušao u istoriju kao jedan od najvećih rimskih careva, iako nije rođen u Rimu - već u Hispaniji, tačnije u gradu Italica. Ali on nije samo zato smatran carem "stranog porekla", već i zato što je njegova porodica bila starosedelačka. 

Savremeni istoričari smatraju da je porodica Trahii ubrzo nakon osnivanja Italica-e integrisana od strane Rimljana oko 205. godine p.n.e.. Povod za to daje im otkriće mozaičke ploče otkrivene na starom forumu grada, na kojoj se pominje izvesni Marko Trahije, pretor oko 80. godine p.n.e. i njegovi preci, a za koga se veruje da je čukundeda cara Trajana.

On je takođe bio u srodstvu sa Ulpima, porodicom iz Italije koja je boravila u Italica-i već 143. godine p.n.e.. Veruje se da je Trajanovog oca usvojio jedan od članova spomenute porodice, nakon što se oženio jednom od njihovih ćerki - otuda i ime po kome je poznat: Marko Ulpije Trajan. Da bi se potom zahvaljujući vezi sa njima i bogatstvu koje su posedovali, preselio u Rim oko 53. godine. Tu će ubrzo biti imenovan za senatora.

Trijumfalna trka

Tokom 68. - 69. godine, dolazi do političke krize uzrokovane atentatom na Nerona. Trajanov otac je stao na stranu Vespazijana - veterana generala koji je pobedio u borbi za nasledstvo omraženog cara i osnovao novu dinastiju Flavijevaca. Zahvaljujući tome, Marko Ulpije je u narednim godinama dobio brojne počasti: izabran je za konzula 70. godine, patricija i cenzora 73. i konačno, za prokonzula 79. godine.

Tokom bavljenja poslom prokonzula u njegovoj pratnji se našao i sin. Mladi Trajan je tada započeo svoju vojnu obuku kao tribun - odnosno šef legije. Zahvaljujući položaju svog oca, Trajan je ubrzo napravio blistavu karijeru u rimskoj vojsci. Služio je kao kvestor i pretor pod vladom Domicijana - najmlađeg sina pokojnog Vespazijana, potom je bio raspoređen u Hispaniju i 89. otišao u Germaniju.

Njegov uspeh u odbrani severnih pokrajina doneo mu je veliki prestiž, a kao naslednika ga je usvojio Nerva, postavljen za cara posle ubistva Domicijana. Tako je, nakon smrti svog usvojitelja, Trajan konačno postao car Rimljana 98. godine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka