Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojedini izvori navode da ju je ubio, a onda je zamenio evnuhom: Druga žena cara Nerona, prelepa Popeja bez skrupula

Antički izvori navode da je Popeja Sabina, supruga cara Nerona, posedovala izuzetnu lepotu iako je navodno bila i "osoba bez skrupula".

 Neron za ženom-0147320784.jpg Izvor: Profimedia

Popeja Sabina je rođena otprilike oko 30. godine n.e.u Pompeji, gradu poznatom po erupciji Vezuva. Njena rana mladost bila je obeležena brojnim nesrećama. Prvo samoubistvom oca, Tita Olija, koji je bio umešan u zaveru protiv cara Tiberija; a onda i majke Popeje Starije koja je 47. godine n.e. oduzela sebi život nakon što je bila upletena u zaveru koju je skovala Mesalina, tadašnja supruga cara Klaudija. 

Sve Popeijne ljubavi

Kada je imala samo 14 godina, udala se za senatora egipatskog porekla po imenu Rufije Krispin. Par je imao sina, istog imena. Ali ubrzo je usledio razvod, a Rufije je smenjen sa položaja komandanta Pretorijanske garde po naređenju Agripine Mlađe, majke cara Nerona. 

Nakon razvoda, Popeja je bila privučena čarima mladog patricija Marka Salvija Otona (koji će postati rimski car 69. n.e.), sa kojim se venčala 58. godine n.e.. Istoričari se ne slažu oko toga da li je Popeja upoznala novog rimskog cara, Nerona Klaudija Cezara Avgusta Germanika, pre ili tokom ovog braka. Ako je verovati Tacitu, upoznali su se dok je još bila Otonova žena, a on je, kako je sam tvrdio, pogrešio jer je pred carem previše veličao lepotu i kvalitete svoje žene.

 Poppaea Sabina-0650686112.jpg Izvor: Profimedia

Izvori tvrde da je Oton jednom bio primoran da se suprostavi Neronovim ljudima poslatim u njegovu kuću da silom odvedu Popeju. Na kraju je i sam car došao kako bi "uzalud zahtevao blago povereno njegovom prijatelju". Nakon ovog skandaloznog događaja, Oton je proteran u Luzitaniju, a Neron se razveo od Oktavije.

Neron i Popeja su sklopili brak 62. godine nove ere. Popeja je tada dobila titulu carice, i bilo joj je dozvoljeno da učestvuje u određenim državnim poslovima. 

Trenutak radosti i misteriozna smrt 

Prema Tacitovim rečima 63. godine nove ere "Neron je sa neverovatnom radošću primio vesti o rođenju ćerke koju dobio sa Popejom; i dao joj ime Avgusta". U čast novorođenčeta, u Rimu su organizovane velike svečanosti, a bogovima je odata velika zahvalnost i podignut je hram. Ali radost je bila kratkog veka, devojčica preminula samo četiri meseca nakon rođenja. 

Dve godine kasnije, u toku festivala na kome su se održavala muzička i besednička, kao i gimnastička takmičenja i trke kočija, car je doživeo još jednu tragediju. Svetonije tvrdi: "njegova ljubav ga nije sprečila da je izudara na smrt, kada ga je trudna oštro prekorila, videvši da se kasno povlači iz trke kočija"

Sećanje na lepu Popeju

Danas mnogi istoričari na osnovu Tacitovih tvrdnji pretpostavljaju da je Popeja imala pobačaj koji je rezultirao smrću. Ali da bi se prikazalo da Neron nije imao ništa s tim, ističe se njegovo ekstremno javno iskazivanje tuge nakon sahrane i u danima koji su usledili. Ipak, ovo ga nije sprečilo da se ponovo oženi, s tim što je njegova žena imala ozbiljnu manu - nije bila Popeja.

Nova carica nije mogla da popuni prazninu, stoga je novu Popeju tražio po celom Rimu. Na kraju, Neron je pronašao savršenog dvojnika, evnuha po imenu Sporus, kog je naterao da se češlja, oblači i šminka baš kao što je to nekada radila njegova voljena supruga. 

O Popeji Sabini do danas su ostala brojna neodgovorena pitanja. Najčešća su - kakvu je ulogu zapravo imala u ubistvima Agripine Mlađe i prve Neronove supruge Oktavije? Većina se slaže da su priče o njoj bile preuveličane, iako niko ne poriče tvrdnje antičkih izvora da je bila "osoba bez skrupula". 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka