Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hitler je odbijao da se preda, dok je Crvena armija zauzimala kvart po kvart: Bitka za Berlin i konačni pad rajha

Mnogi smatraju da je ovaj doagađaj bio jedan od najupečatljivijih u novijoj ruskoj istoriji.

 Bitka za Berlin-0277357532.jpg Izvor: Profimedia

SVI ONI koji su se nalazili tog 19. aprila 1945. godine u Berlinu, tvrdili su da se sa periferije grada čuju drugačiji zvuci od onih na koje su navikli. I bili su u pravu. Oni su poticali od artiljerije, a ne savezničkih bombi. To je značilo samo jedno: Berlin je bio u dometu sovjetskih topova, što je izazvalo nalet straha među stanovništvom koje se sada pitalo - kako je do toga uopšte došlo?

Red humora, red izliva besa

I dok je ulicama ovog grada vladala panika, a obeshrabrenje zahvatao nemačke trupe, Hitlerova naređenja su bila jasna - vojska je morala da se odupre do kraja. On s druge strane, se krio u svom bunkeru zajedno sa drugim nacističkim vođama, poput Martina Bormana, Alberta Špera ili Jozefa Gebelsa. A u svom ludilu je bio spreman da beskorisno žrtvuje celokupno stanovništvo, dok je predaju i podizanje bele zastave kažnjavao smrću.

Između epizoda dobrog raspoloženja i eksplozivnih izliva besa na sve i svakoga, uključujući svoje generale koje je optužio da su neefikasni i zdajnici, objavio je niz oštrih smernica. Međutim, nakon što su 20. aprila 1945. godine, američki B-17 i britanski Lankasteri bombardovali centar Berlina i uništili veliki broj zgrada, iznuđena je evakuacija za dve hiljade stanovnika, dok je grad od tog trenutka trajno ostao bez struje. 

Dva dana nakon ovog događaja, neko je na sastanku Hitleru pohvalio generala Valtera Venka koji je komandovao 12. armijom u Magdeburgu. Nakon što je čuo vest, Firer je naprasno promenio raspoloženje i smislio novi plan - general Venk će se okrenuti i spasiti Berlin, Sovjeti će izgubiti na samom "pragu" i tok rata će opet biti izmenjen.

Ali istina je bila da je Berlin bio opkoljen i da spomenuti general nema dovoljno kapaciteta da se izbori sa silom koja je marširala ka srcu Rajha. 

Berlin pada

General Helmut Vajdling, koji je bio zadužen za odbranu Berlina i koji je pokušavao da uspostavi operativnu odbranu - na raspolaganju je imao samo trupe koje su se polako raspadale, poput onih španskog generala Migela Eskere. Zajedno sa pripadnicima folksturma, Hitlerjugenda i policije, oni su gradili barikade sačinjene od tramvaja za koje će se ispostaviti da su u potpinosti beskorisne. 

Jedan po jedan, Sovjeti su okupirali kvartove Berlina, dok se civilno stanovništvo sakrivalo po zadimljenim tunelima metroa. Kao poslednja mera, odlučeno je da se miniraju nasipi koji su odvajali kanal Landvera od metroa i na taj način se predupredi dalje prodiranje Rusa. 

Ovo je bio trenutak kada je već svima bilo jasan ishod čitavog rata, uključujući i Hitlera koji je u popodnevnim satima 30. aprila 1945. godine, izvršio samoubistvo unutar svog bunkera. Ubrzo posle njega, isto je uradila i njegova supruga Eva Braun. Prema tvrdnjama svedoka, nakon što su našli njihova beživotna tela oficiri su ih premestili u baštu Kancelarije, položili u prethodno iskopanu jamu i zapalili. 

Dana 2. maja, na kraju bitke, mnoge pristalice režima i SS-ovci, radije su vršili samoubistva nego da padnu u ruke Sovjeta. Ruski vojnici, čije poreklo je uglavnom vodilo iz stepa i planina Kavkaza, nikada nisu videli ništa slično eleganciji Berlina. Krali su sve što su mogli: gramofone, nakit, upaljače, odeću. Ali najtraženiji su bili ručni satovi, koji su ih fascinirali. Privlačili su ih i toaleti sa vodokotlićima, bicikli, sijalice. Sve što nisu ukrali, uništili su.

Nakon pljačke počela su masovna silovanja, tema o kojoj se malo pričalo tokom Hladnog rata. Ruski mediji tradicionalno odbacuju ove događaje kao "izmišljotine". Danas je nepoznato koliko je žena silovano nakon pada Berlina, iako pojedini istoričari govore o brojci od oko sto hiljada. 

Danas se na periferiji Berlina, na obalama reke Špreje, nalazi čuveni Treptauer park u kom stoji dvanaest metara visoka statua sovjetskog vojnika sa mačem u ruci i nemačke devojke. Spomenik je napravljen između 1946. i 1949. godine u čast više od sedamdeset hiljada vojnika Crvene armije koji su poginuli u bici za Berlin, sa natpisom: "Sovjetski narod je spasao evropsku civilizaciju od fašizma".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka