Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije imala nameru da umre bez borbe: Pred gasnom komorom je sa sobom u smrt povela jednog nacistu, a drugog ranila

Bila je svesna da joj se smrt bliži i u tom trenutku je odlučila da povede što više nacista sa sobom u smrt.

 Frančeska Man.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Godina je 1943. Frančeska Man stoji u koloni zajedno sa još stotinu sunarodnika i čeka da bude transportovana iz Varšavskog geta u Hotel Polski. Govorilo se da tu može da se dobiju pasoš i papiri za Južnu Ameriku i tračak nade se ponovo pojavio u njenom životu. Sanjala je da opet igra balet i učestvuje u takmičenjima, poput onog u Briselu 1939. godine, kada je osvojila 4. mesto. Tada je postala uspešna i cenjena umetnica u klubu Melodi Palas. 

Ipak, ubrzo je shvatila da je sve bila samo prevara. Nema deportacije, bar ne u Južnu Ameriku. Gosti spomenutog hotela odvođeni su u koncentracione logore

Frančeska je rešila da ne umre sama

Opisani događaji potvrđeni su od strane nekoliko bivših logoraša i mogu se naći među izjavama svedoka u dokumentu L-022 priloženom tokom suđenja nacisitima u Nirnbergu. Iako postoji nekoliko verzija i pojedini savremeni istoričari se ne slažu oko identiteta žrtve, ova verzija je najčešće spominjana i isticana čak i od strane Muzeja u Aušvicu.

Dok su ih prebacivali u logore, zatvorenici su obavešteni da im je konačna odrednica Švajcarska, gde će biti razmenjeni sa nemačkim ratnim zarobljenicima. I da su u Aušvic stali kako bi ih okupali i registrovali, nakon čega će nastaviti put. 

Međutim, kada su ušli u kamp, Frančeska je videla da ih nisu registrovali, nego su ih odmah odveli do gasnih komora i naredili im da se skinu. Najverovatnije je ona odmah shvatila da joj se bliži smrt, nakon čega je donela odluku da ne ode bez borbe.

Prema nekim nepotvrđenim verzijama ona je navodno izvela striptiz i tako namamila čuvare da joj se približe. Ipak, šta god da je bilo u pitanju ona je uspela da strgne cipelu sa svoje noge i da udari stražara Šilingera iz sve snage po glavi. Dok je bio na podu, iz njegove futrole je izvukla pištolj i ispalila tri metka. Dva su ga pogodila u stomak, dok je treći završio u nozi čuvara Emeriha. 

Druge žene su joj se pridružile i napale čuvare, koji su pretrpeli ozbiljne povrde. Šilinger je prema nekim izveštajima od istih na kraju i preminuo. Ipak, ubrzo je stiglo i pojačanje predvođeno šefom logora Rudolfom Hosom. On i drugi SS-ovci su u rukama nosili granate i mitraljeze koje su upotrebili na ženama. Ali ne pre nego što je Frančeska još jednom rešila da ode onako kako ona hoće - prislonila je otet pištolj na glavu i povukla okidač.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka