Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privatni život Aleksandra Velikog: Ženio se tri puta, a njegovi savrmenici su tvrdili da je zainteresovan i za muškarce

Sve što danas znamo o njegovom privatnom životu potiče iz antičkih izvora.

 Aleksandar Makedonski-0735723671.jpg Izvor: Profimedia

ALEKSANDAR MAKEDONSKI se tokom svog kratkog života ženio tri puta i to jednom iz ljubavi, sa ćerkom sogdijskog plemića Roksanom. I dva puta zbog politike, sa ćerkama persijskih careva Statejrom i Parisatidom. Iako nekome ovo možda deluje kao veoma čudno, treba uzeti u obzir da je poligamija bila uobičajena među pripadnicima makedonske kraljevske porodice. Pre svega, jer su brakovi tada služili za izgradnju saveza. 

 Međutim, izgleda da njegovi odnosi sa ženama nisu bili ograničeni samo na bračnu zajednicu. Plutarh tvrdi da je Aleksandar imao vezu sa Persijankom po imenu Barsine pre nego što je upoznao svoju prvu ženu. S druge strane, mnogi autori tog vremena su tvrdili da on nije bio previše napadan kada su iste u pitanju. O ovome možda najbolje govori tvrdnja da je Aleksandar imao toliku averziju prema iskorišćavanju svojih seksualnih partnera, da su Filip i Olimpija navodno bili zabrinuti kako neće uspeti da napravi naslednika.

Treba spomenuti da se tada smatralo sasvim prirodnim da muškarac na poziciji nameće svoju seksualnu volju manje moćnim ženama. A ne činjenje ovoga je moglo i da dovede do optužbi da je muškarac previše ženstven ili kukavica. Ipak, njegovi prijatelji su se divili samokontorli i pažnji koju je pokazivao prema partnerkama i odobravali ovakvav pristup. 

Tvrdnje da je voleo muškarce

Već je spomenuto da je njegov privatni i seksualni život još od vremena antike pa sve do modernog doba interesovao mnoge. Jedan od tih znatiželjnika je bio i pisac iz rimskog perioda po imenu Atenej. Baveći se ovim pitanjem i proučavajući dela Aleksandrovih savremenika, on je naišao na tvrdnje Dikearha, da je "kralj bio veoma zainteresovan za muškarce". 

I dok se većina priča o Aleksandrovoj homoseksualnosti vrti oko veze sa bliskim prijateljem i generalom Hefestionom, istina je da direktnih dokaza o ovoj tvrdnji - nema. Najverovatnije je da su glasine o njihovoj intimnoj vezi nastale zbog toga što je Aleksandar loše primio vesti o smrti bliskog prijatelja, pa su mnogi njih dvojicu poredili sa Ahilejem i Patroklom. Ipak, na osnovu pisanih izvora, čini se da je on stvarno bio intimno blizak sa nekoliko muškaraca, uključujući mladog persijskog plesača po imenu Bagoje i još dvojice mladića, Ekscipina i Hektora. 

Ukupan prikaz Aleksandrovog ličnog života koji nude antički izvori se generalno uklapa u sliku koju je negovala makedonska kraljevska porodica. Stoga je nama danas verovatno još mnogo toga ostalo skriveno, takođe treba uzeti i u obzir da oni možda i nisu govorili istinu o svemu što su napisali o njemu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vjačo erceg

ahilej je imao patrokla, heraklo hila, tezej piritoja - to su samo neki poznati parovi, istina mitski

Najnovije

Priroda

Nauka