Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su bile najpoznatije vizantijske carice? Međusobno su se veoma razlikovale, ali jedna stvar ih je spajala - ambicija

Na vizantijskom prestolu sedeli su brojni monarsi, a uz njih i žene koje su - ne mareći za zakone - odlučno išle ka svom cilju - vlasti!

 Carica Teodora-0511359058.jpg Izvor: Profimedia

NAKON invazije varvarskih plemena na Rim 476. godine i njegovog pada, tradicija i kultura ove sile nastavila je da se razvija u njenim istočnim provincijama odnosno carstvu kasnije nazvanom - Vizantija. Istočno rimstvo carstvo postojalo je gotovo čitav milenijum, sve dok zidine Carigrada nisu osvojile Osmanlije 1453. godine.

Tokom hiljadugodišnje istorije Istočno rimsko carstvo je doživelo brojne uspone i padove, a videlo je i vladarke koje su se uprkos običajima i zakonima, borile za vlast. Ovo su neke od najpoznatijih:

1. Carica Teodora

 Carica Teodora-0511359058.jpg Izvor: Profimedia

Ako je verovati Prokopijevoj "Tajnoj istoriji" Teodora je pre udaje bila i žena niskog porekla i umetnica, a on ju je zvao "Teodora iz bordela". Sa samo 15 godina postala je zvezda hipodroma i navnodno družbenica mnogih moćnih muškaraca. Sve se promenilo kada je upoznala Justinijana

Prema mišljenju mnogih istoričara, ona je bila daleko od zamišljanog ideala uzorne i dostojanstvene žene. Ali Justinijan je dobro pozavao zakone i izmenio je jedan od njih da bi je učinio svojom ženom bez obzira na njeno poreklo. Ona mu je uzvratila odanošću i do svoje smrti 548. godine je branila njihove zajedničke interese.

Po Justinijanovom stupanju na presto 527. godine, Teodora je vrlo brzo uspela da se nametne na dvoru. Prema jednoj noveli, velikodostojnici su prilikom polaganja zakletve morali da se poklone i caru i carici. Naučnici smatraju da dobro funkcionisanje ovog braka upravo i leži u Teodorinom poreklu. Ona je poticala iz najnižih slojeva i znala je kako da zadobije poverenje naroda.

Uticala je na donošenje zakona koji su poboljšali prava žena i omogućili im da poseduju i nasleđuju imovinu. Iako je bila spremna da pomogne svakoj ženi ili devojci izvan dvora, onima koje su joj pretile unutar njegovih zidina je, prema svedočenju dvorjana, organizovala ubistva, mučenja i prinudne brakove. 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka