Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Jovan mu je ime": Kako je došao na svet i kako je stradao jedan od najpriznatijih proroka hrišćanske istorije?

Jovan Krstitelj je jedna od najpriznatijih ličnosti u hrišćanstvu, a njegov život i učenje vekovima utiče na sledbenike ove religije.

 Sveti Jovan Krstitelj Izvor: gd_project / Shutterstock.com

Bilo je to "u danima judejskog kralja Iroda", kaže Jevanđelje po Luki, kada se arhangel Gavrilo javio starcu Zahariji, koji je služio Bogu u Hramu (Luka 1:5). Zaharije je bio oženjen Jelisavetom, koja je bila Marijina rođaka, ali je par bio bez dece.

Zaharije je prinosio tamjan na zlatnom oltaru u Hramu, neposredno ispred Svetinje nad svetinjama, što je bila velika čast. Kada je video anđela, prepao se. Ali anđeo reče: "Ne boj se, Zaharija, jer je tvoja molitva uslišena. Žena tvoja Jelisaveta će ti roditi sina, i daćeš mu ime Jovan" (Luka 1:13).

Luka je možda napravio ovaj stih po uzoru na priču o Avraamu i Sari u Knjizi postanja, u kojoj je Bog rekao Avramu da će "Sara, žena tvoja, roditi sina, i zvaćeš ga Isak" (Knjiga postanja 17:19). Luka je zatim dodao još jedan narativni sloj. U Jevanđelju po Luki, anđeo kaže Zahariji: "Nikad ne sme piti vino ili žestoko piće; i pre rođenja će se ispuniti Duhom Svetim" (Lk. 1, 12-15).

Anđeo je prorekao da će dečak služiti "izrailjevom narodu... " (Luka 1:13, 16-17). Zaharija nije odmah poverovao rečima arhangela, jer su on i njegova žena već bili u poodmaklim godinama. "Kako ću znati da je to tako?" upitao je nepoverljivo. Kao odgovor, Gavrilo ga je učinio gluvonemim do dana kada mu se rodi sin. Sve se dogodilo kao što je anđeo rekao. "Posle tih dana", nastavlja Luka, "njegova žena Jelisaveta zatrudne" (Luka 1:24). Zaharije je progovorio tek kada je, na dan obrezivanja deteta, na daščici napisao: "Jovan mu je ime" (Lk. 1, 63). Rođenje Jovana Krstitelja hrišćani obeležavaju kao Ivanjdan.

Jovan Krstitelj bio je pustinjak i putujući propovednik u Judeji tokom 1. veka nove ere. Jovan je potapao ljude u reku Jordan kako bi sprali svoje grehe i na taj način se pripremili za Carstvo nebesko. I sam Isus Hrist je došao na reku Jordan da ga Jovan krsti. Ugledavši Sina Božjeg on mu je uputio sledeće reči: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Na šta mu je Isus odgovorio: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu" i uđe u reku. U tom trenutku nad njima se otvorilo nebo i Duh Sveti, siđe na Isusa kao golub uz reči Boga Oca: "Ovo je Sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji". Dan kada se Bog javio na reci Jordan hrišćani obeležavaju kao Bogojavljenje.

 Jovan krsti Isusa Hrista u reci Jordan Izvor: Peter Heidelberg / Shutterstock.com

Pored Isusa iz Nazareta i apostola, Jovan Krstitelj je jedna od najpriznatijih ličnosti u hrišćanstvu, a krštenje je postalo jedan od prvih rituala koji su hrišćani usvojili, a Jovanov asketski život uticao je da se i drugi pridržavaju posta.

Jovan je stekao status mučenika u 4. veku nove ere od kada se slavi kao Sveti Jovan. Hrišćanske zajednice širom sveta propovedaju krštenje kao simbol vere, a Jovan se i u islamu poštuje kao pobožni Božji prorok.

Opis Jovana Krstitelja nalazimo i u jednom nehrišćanskom izvoru. Josif Flavije (37-100 n.e.) bio je jevrejski istoričar koji je napisao istoriju Jevreja. Za svoje spise je koristio savremene zapise i anale. Priča o Jovanu Krstitelju javlja se u okviru priče o istoriji Iroda Antipe, tetrarha Galileje (oko 4. godine pre nove ere dp 39. godine nove ere). Irod je bio oženjen ćerkom kralja Arete IV od Nabateje, kraljevstva koje se nalazilo kod današnje Petre. Zatim se razveo od nje da bi se oženio Irodijadom, ženom njegovog polubrata, Iroda Filipa I. Ona je imala bliski srodnički odnos sa ovim muškarcima koji su joj bili polu-stričevi. Car Areta je krenuo u rat protiv Iroda Antipe i pobedio ga. U Jevrejskim starinama Flavije između ostalog piše:

Neki od Judejaca su mislili da je uništenje Irodove vojske došlo od Boga, i da je vrlo pravedno, i da je došlo kao kazna za ono što je učinio protiv Jovana, nazvanog Krstitelj. Jer Irod ubi njega, koji beše dobar čovek, i zapovedi Jevrejima da vrše vrlinu, kako u pravednosti jedni prema drugima, tako i pobožnosti prema Bogu, i tako da dođu na krštenje; jer bi mu umivanje [vodom] bilo prihvatljivo. (Jevrejske starine, 18.5.2)

 Glava Jovana Krstitelja Izvor: hramikona / Shutterstock.com

Smrt Jovana Krstitelja

Irod se plašio da ubije Jovana zbog brojnih sledbenika koji su verovali da je on prorok i napravili bi nerede. On ga je uhapsio i zatvorio, na svoje i na zadovoljstvo svoje žene Irodijade, jer je Jovan javno govorio o nemoralnom činu njihovog venčavanja. "Protiv Božjeg zakona ćeš da je oženiš."

Irod je voleo da gleda kako pleše Irodijadina ćerka. Na njegovoj rođendanskoj zabavi, zamolio ju je da to učini, obećavši da će joj dati šta god poželi. Na nagovor majke devojka je rekla da želi glavu Jovana Krstitelja na poslužavniku. Tetrarh je zažalio, ali je morao da ispuni obećanje dato pred svim zvanicama. Jovanu je odsečena glava i odneta pred devojku i majku na poslužavniku.

Sećanje na taj događaj hrišćani obeležavaju kao Usekovanje.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka