Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladar podzemnog sveta i skrivenog bogatstva zemlje, imao je moć da uništi, ali i da vrati među žive: Grčki bog Had

Kakav je bio grčki bog Had? Kako je dobio svoje carstvo tame i kako ono izgleda? Upoznajte vladara podzemnog sveta

 Skulptura Had otima Persefonu Izvor: Madison Kayz / Shutterstock.com, Otmica Persefone

Grčki bog Had je bio tamnobradi vladar podzemlja i bog mrtvih. Sa svog trona i sa skiptarom sa pticom na vrhu, predsedavao je pogrebnim obredima i branio prava mrtvih. Had je takođe bio bog skrivenog bogatstva zemlje, od plodnog tla i useva, do rudnih bogatstava: zlata, srebra i drugih metala.

Hada je vođa Titana Kron, njegov otac, progutao čim se rodio, zajedno sa njegovom braćom i sestarama: Hestijom, Demetrom, Herom, Posejdonom. Zevs, takođe Hadov brat, je naterao Titana da ih povrati, a onda su braća i sestre zajedno oterali bogove Titana sa neba i zaključali ih u jamu Tartar. Kada su tri brata pobednika izvlačila koji će da vlada kojim delom kosmosa, Had je dobio treći deo, mračno carstvo podzemnog sveta, kao svoje carstvo. Bio je jedan od 12 bogova sa Olimpa.

Had i Persefona

Kada je Had poželeo sebi ženu, zamolio je svog brata Zevsa da mu dodeli jednu od svojih ćerki. Vrhovni bog mu je ponudio Persefonu, Demetrinu ćerku. Međutim, znajući da će se Persefona odupirati braku, Zves je pristao na nasilnu otmicu devojke. Kada je za to čula Demetra, boginja žita i plodnosti, razbesnela se i izazvala je veliku nestašicu žita i glad. Kako svet ne bi propao, Zevs je bio primoran da udovolji i bratu i sestri, a devojka je vraćena iz podzemnog sveta. Pošto devojka je na prevaru pojela zrna nara iz podzemnog sveta, bila je prinuđena da mu se vraća. Određeno je da devojka šest meseci provodi sa majkom na zemlji, i tada sve buja i rađa; a šest meseci je provodila u podzemnom svetu kod svog supruga Hada, i tada na zemlji vladaju zima i sneg.

 Haron prevozi umrle preko reke Aheron
Haron prevozi umrle preko reke Aheron
Izvor: Shutterstock

Podzemni svet

U njegovo kraljevstvo pokojnici ulaze preko reke Aheron, preko koje ih prevozi Haron, lađar kome mrtve duše daju novčić koji su im njihovi bližnji na sahrani stavili ispod jezika. Ko nema novčić, zauvek luta obalom i nikada ne stignu na drugi stranu, do Kerbera. Troglavi pas-zver čuva vrata pakla, a kada mrtvi jednom prođu kroz njih određuje im se u kom delu pakla će živeti.

Najveći je Tartar, zatim idu poljima Asfodel, gde senke heroja lutaju utučeno među manjim dušama, koje pište oko njih kao šišmiši; u Erebu, tami i užasu Hada kojim protiču dve bare nastale od dve reke: od reke Lete u kojoj se brišu sva sećanja i bara Mnemozine iz koje duše piju vodu.

U dvorištu ispred Hadove palate sede tri sudije: Minos, Radamant i Eak koje sude dušama mrtvih i vraćaju ih u deo podzemnog sveta kom prea njihovoj proceni pripadaju.

Kroz Had protiču i rekeAheron - reka bola, Kokitus - reka jadikovanja, Flegeton - reka vatre, Stiks - reka mržnje, Eridan - reka hladnoće, Mnemosina - reka sećanja i Leta - reka zaborava, koje takođe imaju svoje uloge tokom slanja duša na pripadajuće mesto.

Hadove moći i grčki junci

Hadovo oružje bila je dvokraka viljuška sa kojom je, dolazeći na tamnim kočijama koje vuku crni konji, uništavao sve što nije voleo. S druge strane, Had je imao i štap pomoću kog je one, za koje je smatrao da su zaslužili, mogao da vrati u svet živih. Dozvolio je da ga posete Herakle, Orfej, Tezej, Eneja i Odisej, a zatim ih je vratio na zemlju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka