Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio Pustinjska lisica? Prvi put je odbio da prihvati Hitlerovo naređenje i postali su prijatelji, a drugi put?

Autor Aleksandra Cvetić

Bio general i komandant Nemačkog afričkog korpusa, koji se svojom veštinom ali i čašću istakao i poneo nadimak "Pustinjska lisica".

 Pustinjska lisica-0068005424.jpg Izvor: Profimedia

ROĐEN JE 15. novembra 1891. godine. Otac je smatrao da njegov sin treba da se prijavi u lokalni pešadijski puk, umesto da upiše inženjerstvo. Ervin Romel mu je uslišio želju i u veoma kratkom vremenskom periodu napredovao od čina kaplara do narednika. Prema rečima prijatelja u školi se više isticao tokom fizičkih nego teorijski testova, ali ono po čemu su ga pamtili je asketski život koji je vodio.

Susret i prijateljstvo sa Firerom

Romel je veoma loše prihvatio ishod nemačke predaje u Prvom svetskom ratu, koja je kulminirala Versajskim ugovorom. Razočaran, rešio je da se posveti porodičnom životu i radu u vojsci.

Tokom Uskršnje parade 1935. godine došlo je do - ne baš srdačnog - susreta između njega i Adolfa HitleraFirer tražio da se zbog bezbednosti između njega i Romelovog bataljona postave vojnici SS-a. Iznerviran ovom odlukom nadređenima je poručio:  "Ovo je uvreda. Ako se šef države ne oseća bezbedno pred sopstvenim vojnicima, neću im ni dopustiti da se postroje."

Njegova nepromišljena odluka mogla je da ga košta mnogo, da se za njega tom prilikom nisu zauzeli Hajnrih Himler i Jozef Gebels. Krajnji rezultat je bio da odred SS-ovaca nije postavljen ispred njegovih vojnika, a sam Hitler mu je čestitao na iskazanom stavu. Nesporazume je zaboravljen, a ubrzo se rodilo i prijateljstvo. Naime, nakon što je Romel objavio ratne dnevnike 1937. godine, njegov najodaniji čitalac je postao niko drugi do Hitler.  

Ubrzo je postavljen za komandanta njegovog ličnog bataljona. Saradnici su opisivali da je Romel u Hitlerovom prisustvu izgledao kao hipnotisan. Bili su to dani slave, mnogo pre nego što je Romel osvestio Firerovu iracionalnu tvrdoglavost, hiroviti karakter, histerične ispade i prezir koji je osećao prema sopstvenim vojnicima.

Sukobi mišljenja i samoubistvo

Tokom perioda kada je prijateljstvo između njih dvojice cvetalo, Romel je pristao da predvodi 7. tenkovsku diviziju u Africi koja će postati poznata kao "Divizija duhova" zbog svoje brzine i destruktivnosti. Pobede na bojnom polju su se nizale jedna za drugom, a legenda o njemu je rasla - zbog čega su ga britanski vojnici nazvali Pustinjska lisica. Ali Firerova greška u strategiji je na kraju izazvala debakl u bici kod El Alamejna. Plan je bio da Romel uspostvai kontrolu nad Sueckim kanalom kako bi London izgubio komunikaciju sa svojim kolonijama na Bliskom istoku, a sile Osovine došle u posed naftnog bogatstva. Ali nemačko napredovanje je zaustavljeno zbog nezamislive logističke greške - gorivo za tenkove je nestalo.

Predviđajući nadolazeću katastrofu, Romel je naredio svojim ljudima da se povuku, ali kada je Hitler čuo za to - izdao je naređenje da nema povlačenja. U tom trenutku, prekaljni borac je počeo da uviđa stvarnost. Pčeo je da ga smatra beskorisnim i ludakom koji je pokrenuo "glup i brutalan rat". Osim toga, u to vreme mu je skrenuta pažnja na postojanje koncentracionih logora i njihovih monstruoznih metoda. Stvari su se dodatno zakomplikovale kada je 20. jula 1944. godine propao atentat na Hitlera. 

Iako je Romel kategorički negirao svoju umešanost, generali Majzel i Burgdorf su se pojavili u njegovoj kući sa ponudom - samoubistvo i sahrana uz sve počasti ili hapšenje i suđenje, dok će njegovoj porodici biti kofiskovana sva imovina. Odlučio je da porodicu poštedi patnje i 14. oktobra 1944. godine je izvršio samoubistvo tako što je progutao pilulu cijanida

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex777ss

Slava jednom od najvećih Generala na planeti. Šta je sve mogao da učini, da mu šef nije bio poludeli A. H.

Najnovije

Priroda

Nauka