Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova jedinica je bila toliko tajna da se i danas ne zna zašto su falsifikovali Hitlerov pasoš - u kom stoji da je Jevrej

Autor Aleksandra Cvetić

Malo poznata činjenica je da su britanske tajne službe tokom Drugog svetskog rata napravile lažni pasoš Adolfa Hitlera.

 Adolf Hitler-0701752754.jpg Izvor: Profimedia

TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA britanska vojska je u svom sastavu imala i specijalnu grupu pod nazivom Izvršni odbor za specijalne operacije ili skraćeno SOE, koju su osnovali dva važna člana Vlade - premijer Vinston Čerčil i ministar za ekonomsko ratovanje Hju Dalton. Njihov cilj je bio da obavljaju špijunažu, sabotažu i izviđanja u delovima Evrope koju su okupirali nacisti, ali i da pruža podršku različitim pokretima otpora na kontinentu.

U stvarnosti, malo ljudi je znalo za njeno postojanje, a oni koji su bili deo ili u kontaktu sa ovom grupom dobili su nadimak "neregularci iz ulice Bejker" - po ulici u kojoj se nalazilo sedište organizacije u Londonu. Takođe, njena različita odeljenja - a ponekad i cela organizacija - su često sakrivani iza naziva kao što su "Zajednički tehnički odbor" ili "Кancelarija za međuresorne istrage", iz bezbednosnih razloga.

Lažni pasoš Adolfa Hitlera

Кao i svaka državna organizacija, agenti integrisani u ovu grupu koristili su falsifikovana dokumenta kako bi ostali neprimećeni - dozvole za vatreno oružje, lažne radne dozvole i pasoše. Stoga su imali stručni tim falsifikatora koji je uključivao neke od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti - muškarce koji su iz istog razloga bili u zatvoru. A koliko uspešni su bili najbolje govori podatak da su lažirali i pasoš Adolfa Hitlera.

Ali zašto su napravili ovaj pasoš? Do danas ostaje nejasno. Jedna od teorija je da je on napravljen kako bi britanske špijunske službe testirali koliko su verni njihovi falsifikati, dok drugi nagađaju da je ovo samo još jedan primer tipičnog engleskog humora. U lažnom dokumentu stoji da je Hitler slikar, a opisan je i njegov fizički izgled. Međutim, najneobičniji detalji u njemu se nalaze na unutrašnjim stranicama, gde je utisnuta lažna viza na ime odeljenja za migracije Vlade Palestine kojom mu je dozvoljeno da trajno ostane u ovoj zemlji kao imigrant i crveno "J" - koje bi trebalo da sugeriše da je jevrejskog porekla. 

Ali Hitlerov lažni pasoš nije bio jedini kompromitujući dokument koji je izdao SOE. Organizacija je tvrdila da je uspešno lažirala dokumenta načelnika Generalštaba koji je planirao i izveo operaciju Barbarosa - Franca Haldera. A postoje čak i izveštaji da je 1943. godine u Nemačkoj puštena pošiljka falsifikovanih poštanskih marki sa likom Hajnriha Himlera. Međutim, do danas ostaje misterija iz kog razloga su napravljeni ovi falsifikati. 

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka