Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednje javno pogubljenje giljotinom: Dok mu je glava padala na tlo, publika je otvarala šampanjac

Autor Aleksandra Cvetić

Tog 17. juna 1939. godine isped zatvora San Pjer je izvršena poslednje javno pogubljenje giljotinom, pred publikom koja je slavila smrt višestrukog ubice.

 Pogubljenje giljotinom-0285537998.jpg Izvor: Profimedia

DOK JE VEĆINA EVROPSKIH DRŽAVA 1937. godine strahovala zbog sukoba koji su se odvijali širom kontinenta - poput Španskog građanskog rata i širenja nacizma i fašizma - Francuska je  za to vreme živela u strahu zbog serije ubistava koja su se dešavala u  Parizu. Naime, između jula i novembra u ovom gradu su ubijeni - američka balerina, medicinska sestra, šofer, pozorišni producent, reklamni agent i na kraju agent za nekretnine. Svi ovi zločini alarmirali su policiju. 

Fatalni zavodnik

Eugen Vajdman je nakon odlsužene petogodišnje kazne, bio slobodan čovek. A njegovi novi prijatelji, koje je upoznao u zatvoru i on su smisli novi unosan biznis - kidnapovanje i pljačkanje stranih turista u Francuskoj. Prvi pokušaj je bio neuspešan jer je žrtva uspela da se oslobodi i pobegne, međutim to ih nije obeshrabrilo i nakon par dana su kidnapovali sledeću žrtvu - njujoršku plesačicu po imenu Žan de Кoven.

 Eugène_Weidmann_IJ.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Ovaj put odlučili su da iskoriste Eugenovu harizmu i zavodljiv pogled, kako bi mladu ženu namamili u dvorac Fontenblo i tamo je oteli. Ali sve se završilo tragično - Žan je slučajno otrovana. Tokom narednih meseci, Vajdman i njegovi pomagači izveli su još nekoliko ubistava. Ipak, kada je supruga jedne od njihovih žrtava prijavila nestanak muža, policija je u njegovoj kancelariji za nekretnine pronašla vizit kartu na ime Artur Šot - ovo je bio trag koji će ih dovesti do ubice.

Nakon ispitivanja i potvrde Arturovog alibija, on ih je uputio na izvesnog poznanika Karera koji je skoro misteriozno nestao, ali za koga je znao da kod sebe imao nekoliko njegovih vizit karti. Osmog decembra 1937. godine, inspektori su uspeli da mu uđu u trag u vili koja se nalazila na periferiji Pariza. Čim su stigli, prišao im je mladić koji se predstavio kao Karera, ali kada su mu inspektori zatražili dokumenta - posegnuo je u džep i izvukao pištolj kojim je pucao na njih. Iznenađeni uhvatili su se u koštac sa njim, nakon čega su uspeli da ga savladaju. Pretres kuće koji je usledio ih je doveo do užasnog otkrića - ispod stepenica u prizemlju otkrivena su dva beživotna tela. 

 Suđenje Vajdmana-0067998623.jpg Izvor: Profimedia

Šampanjac i proslava

Karer je tokom ispitivanja u policiji priznao da je njegovo pravo ime Eugen Vajdman i da je počinio niz zločina. Uprkos činjenici da nijednog trenutka nije odao svoje prijatelje, oni su se dobrovoljno predali nekoliko dana kasnije. Tako su se posle više od godinu dana istrage, u martu 1939. godine optuženi pojavili pred sudom. Prilikom procesa psihijatri su Vajdmana opisali kao "vrhunskog degenerika", nakon čega mu je izrečena smrtna kazna. 

 pogubljenje giljotinom-0067998826.jpg Izvor: Profimedia

Rano ujutru 17. juna 1939. godine Eugen Vajdman je izveden ispred zatvora San Pjer, gde ga je čekala giljotina, gomila koja ga je vređala i novopostavljeni dželat bez iskustva. Prestravljeni Vajdman je počeo da se otima, a stražari su jedva uspevali da ga obuzdaju.  Nekoliko njih je moralo da ga podigne i drži dok je sečivo giljotine padalo.

Mediji tog doba su izvestili da se u trenutku kada je Vajdmanova glava padala na tlo, začulo otvaranje nekoliko flaša šampanjaca uz glasne povike odobravanja od strane publike. Ovakvo "histerično ponašanje" je bilo toliko skandalozno da je francuski predsednik Albert Lebren ubuduće zabranio bilo kakvu vrstu javnog pogubljenja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka