Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sinod leševa, nezvanična vladarka i "Sveti satana": Najveći skandali koji su tokom srednjeg veka potresali Vatikan

Autor Aleksandra Cvetić

Tokom dva milenijuma na vatikanski presto je selo ukupno 266 papa, ipak srednji vek je ostao upamćen kao period sa najviše skandala u istoriji Svete stolice.

 Put u Kanosu Izvor: Profimedia

PREMA OPŠTEPRIHVAĆENOM VEROVANJU rimokatoličke crkve i njenih poglavara Isus je apostolu Petru poverio izgradnju crkve u Rimu, nakon čega je on navodno doputovao u Večni grad. Mnogi istoričari danas veruju da se ovo zapravo nikada nije desilo i da je izmišljeno baš kao i Konstantinova donacija - kojom je car Konstantin papi Silvestru I dao prevlast nad Zapadnim rimskim carstvom negde oko 315/317. godine. 

Profesor Folker Rajnhart sa Univertiteta u Friburgu objašnjava da je stvaranjem ovih i sličnih legendi zapravo obezbeđena određena moć. Drugim rečima, u prva tri veka rimski biskupi nisu bili jedini poglavari među hrišćanima, a ono što je još važnije istaći je da tada nisu postojali znaci koji upućuju na to da će preuzeti vodeću poziciju u crkvi Zapadnog rimskog carstva. Jer tek sa padom Rimskog carstva na zapadu i brojnih saveze koje su načinili, pape su proširile svoj uticaj - ipak ovi događaji nisu prošli bez intriga, borbi za vlast i skandala.

1. Papa Stefan VI - "Sinod leševa"

 Suđenje papi Farmozu.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Javno vlasništvo)

Prema mišljenju mnogih jedna od najbizarnijih epizoda se desila za vreme kratakog mandata pape Stefana VI, krajem 9. veka. On je već raspali leš svog prethodnika pape Formoza ekshumirao i izveo na suđenje, optužio ga je za krivokletstvo i uzurpaciju papskog trona. Presudom je proglašen nedostojnim pontifikata, nakon čega je usledio Damnatio memoriae - proterivanje iz javne uspomene. Sva njegova naeđenja su poništena, odeća mu je strgnuta sa tela, odsečena su mu tri prsta, a leš je bačen u Tibar. 

Pozadina postupka koji je u istoriji ostao upamćen kao "Sinod leševa" su bile borbe za vlast između zavađenih rimskih plemićkih porodica. Međutim, događaj je izazvao negodovanje u javnosti, a uskoro je počelo i da se priča kako je Formozino telo isplivalo iz reke i počelo da čini čuda. Ubrzo je izbila pobuna i papa Stefan VI je zatvoren, a kasnije i ubijen. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka