Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bio prvi poznati serijski ubica? 6 primera iz istorije koji potvrđuju da su među nama od antike

Autor Aleksandra Cvetić

Iako istoričari i kriminolozi nikada neće moći sa sigurnošću da potvrde koja osoba je bila prvi serijski ubica, još od antike izvori spominju ljude koji su ubijali samo sa jednim ciljem - da bi osetili uzbuđenje.

 Serijske ubice iz antike-0241547796.jpg Izvor: Profimedia

RAZVITKOM TEHNOLOGIJA i sa sve većim brojem korisnika društvenih mreža - internetom kruže brojne priče o modernim serijskim ubicama. Većina misli kako su oni fenomen nastao u Sjedinjenim američkim državama čije "zlatno doba" predstavlja druga polovina 20. veka. Međutim istina je da se tragovi o njima mogu naći u knjigama i spisima još od antičkih vremena, dok moderni kriminolozi smatraju da su legende o vukodlacima i vampirima najverovatnije nastale usled priča o srednjovekovnim serijskim ubicama. Ovo su neki od prvih zabeleženih u istoriji: 

1. Prokrust sa Atike

 Prokrust.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Prema grčkoj legendi Prokrust je bio ugostitelj koji je posedovao imanje preko kog je prolazio prometan put u Atici. Sve prolaznike i putnike je rado pozivao da prenoće kod njega. Ukoliko bi se neko od njih požalio da mu ne odgovara postelja u kojoj je spavao domaćin ih je "istezao" ili im je odsecao noge - da bi bili iste dužine kao i krevet. Priča dalje govori da je njemu na put stao junak Tezej koji ga je ubio u istoj postelji u kojoj su i njegove žrtve našle kraj. Danas, istoričari i dalje raspravljaju da li je Prokrust postojao ili nije, međutim popularno mišljenje je da je priča donekle istinita, s tim da su neki od elemenata izmišljeni kako bi zvučala interesantnije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka