Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Članovi Senata su plesali sa njim oko kamenog falusa? Kratka vladavina dečaka sveštenika koju su obeležili skandali

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon pobune vojske i poraza Marka Makrina u Rim stiže Varije Basijan. Četrnaestogodišnji sveštenik sirijskog boga sunca, čiju kratku vladavinu su - prema antičkim izvorima - obeležili skandali.

 Najgori rimski car-0437995037.jpg Izvor: Profimedia

ROĐEN DALEKO OD RIMA u provinciji Siriji, Basijan je vrlo rano postao prvosveštenik solarnog boga El-Gabala. Život mu se naglo preokrenuo kada je njegova baka i Karakalina tetka Julija Meza rešila da svom najstarijem unuku obezbedi presto podstičući pobunu među legijama. Plan joj je pošao za rukom kada je 8. juna 218. godine Makrinova vojska poražena u bici kod Antiohije, nakon čega je započela kratka vladavina mladog cara koji je prema mišljenju i antičkih i savremenih istoričara bio jedan od vladara sa najskandaloznijom vladavinom u čitavoj istoriji Starog Rima.

Ono na šta Julija Meza nije računala je da će odmah po stupanju na presto ovaj dečak - koji će kasnije ostati upamćen i kao Elagabal - zahtevati da sam donosi odluke. Ovo je rezultiralo uzdizanjem boga El-Gabala iznad vrhovnog boga Jupitera, kao i uvođenjem mera prema kojim su članovi Senata morali da plešu sa njim oko velikog kamenog falusa. Međutim, tu nije bio kraj njegovim prohtevima koji su navukli gnev među njegovim podanicima. 

Antički istoričari navode da se prvo oženio Julijom Kornelijom Paulom koju je od milja zvao Avgusta, da bi je se vrlo brzo odrekao zbog navodnih fizičkih nedostataka. Drugi izbor je pao na vestalku po imenu Julija Akvilija Sever, što je izazvalo veliki skandal u Rimu gde su ove sveštenice po zakonu morale da budu nevine dok se ne penzionišuTreća carica bila je Faustina, unuka cara Marka Aurelija i udovica čoveka kog je car nedavno pogubio.

Seksualna priroda cara?

U međuvremenu se ispostavilo da car nije voleo samo žene, već i muškarce. Među njima su bili rob i vozač dvokolica Hijerokle i sportista Aurelije Zotika poznat po svojoj lepoti i muževnosti. Ništa od toga verovatno Rimljanima ne bi bilo skandalozno da car nije tvrdio kako je on imao pasivnu ulogu u intimnim odnosima sa muškarcima - što se smatralo nastranim i nedoličnim ponašanjem. Eskcentrični ispadi su nastavili da se nižu, pa se u jednom trenutku venčao sa obojicom na javnoj ceremoniji kojoj nisu želeli da prirsustvuju ni Senatori, a ni Pretorijanska garda.

Savremeni istoričari danas često citiraju zapise Kasija Diona koji je tvrdio da je car voleo da se oblači kao žena i da nosi perike i nakit.  Ukoliko je istinita tvrdnja da je lekarima nudio gomilu novca da mu muške genitalije zamene ženskim, onda bi, kako sugerišu, ovo verovatno bio prvi dokumentovan primer transseksualnosti. Pored toga, ostalo je zabeleženo da je bio jedini car koji je dozvolio ženi - svojoj majci Juliji Basijani - da prisustvuje sednici Senata

Međutim, na kraju je žena koja ga je dovela na vlast rešila da stane na put svim njegovim ispadima koji su destabilizovali državne institucije i čitavo rimsko društvo. Prvi korak Julije Mezije bio je da odgovori Elagbala od postavljanja za naslednika Hijerokla u korist rođaka Aleksandra Severa. On je ovo prvobitno prihvatio, sve dok nije shvatio da je on favorit za presto među vojnicima Pretorijanske garde, nakon čega je opozvao imenovanje. Razočarani najnovijom odlukom, 222. godine vojnici su se pobunili i ubili cara i njegovu majku, nakon čega su njihova unakažena tela bacili u Tibar. 

MOžda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka