Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 potresnih fotografija iz logora Mathauzen koje svedoče o strahotama koje su se dešavale unutar njegovih zidova

Zbog žrtava logora Mathauzen, kao i drugih koncentracionih logora osnovanih tokom Drugog svetskog rata, počinjeni zločini ne smeju biti zaboravljeni. Sećamo ih se kako se ovakvi zločini više ne bi ponovili.

 Zatvorenici logora Mathauzen sviraju Izvor: VOTAVA / AFP / Profimedia

ADOLF HITLER je imao plan da pripajanjem okolnih država Nemačkoj za nemački narod obezbedi lebensraum, životni prostor koji mu je bio preko potreban. Dvanaestog dana marta 1938. godine, Nemačkoj je pripojena Austrija. Od tog trenutka austrijskim granicama upravljaju nemačke institucije, a unutar njih počeli su da niču zidovi jednog od najozloglašenijih koncentracionih logora - Mathauzen

Tokom jula 1938. godine 300 zatvorenika je prebačeno iz obližnjeg logora Dahau na mesto koje će za svega par meseci postati jedan od najvećih logora u Drugom svetskom ratu. Lokacija je izabrana iz strateških razloga. Novonastalo naselje nalazilo se na severu Austrije, na obali Dunava u blizini starog napuštenog kamenoloma.

Prve veće grupe stigle su u logor tokom 1939. godine i činili su ih uglavnom politički zatvorenici ili kriminalci. Kako je Vermaht napredovao, počeli su da pristižu i vojnici i zatvorenici iz zemalja koje su pale pod nacistički jaram.

Najviše informacija o nehumanim uslovima života u logoru pružili su snimci katalonskog fotografa Franciska Boika - koji su kasnije poslužili i da se tvorac Mathauzena Ernest Kaltenbruner osudi na smrt vešanjem. Na snimcima se videlo da je logor bio zaštićen zidovima i električnim žicama koje bi doslovno spalile svakoga ko bi pokušao da pobegne. Unutar njih zidova i žice zatvorenici su primoravani na težak rad, a uzroci smrti su često bili i glad, bolesti, streljanja i medicinski eksperimenti kojima su bili podvrgavani.

 Mapa koncentracionih logora
Mapa koja prikazuje mesta koncentracionih logora
Izvor: LIBRARY OF CONGRESS / Sciencephoto / Profimedia

Jedan od najbrutalnijih napora kojima su podvrgavani zatvorenici bile su "Stepenice smrti". Na njima bi, jedan iza drugog, zatvorenici primoravani da nose grubo tesane kamene blokove. Često se dešavala da potpuno iscrpljeni, poput domina, zatvorenici padnu jedni preko drugih niz 186 stepenika. Svi oni koji bi preživeli ovo iskušenje bili su postrojavani na ivicu litice po imenu "Zid padobranaca". Izmučenim ljudima SS stražari su pružali izbor: da budu upucani ili da gurnu sa litice zatvorenika ispred sebe. 

Nacističke vlasti su Mauthauzen svrstale u logor III kategorije. To je značilo da su u njemu vladali najteži uslovi jer su zatvorenici u njemu smatrani najopasnijim po Rajh. Pred kraj rata, broj zatvorenika se drastično uvećao dolaskom sovjetskih vojnika, kao i zbog masovnih deportacija Jevreja iz Poljske. Jedan od sačuvanih spiskova kaže da je u decembru 1939. godine u ovom logoru boravilo oko 3.000 zarobljenika, a procena je da je do zatvaranja kroz Mathauzen prošlo skoro 200.000 ljudi - od kojih je oko 120.000 umrlo.

Tokom 1943. godine, Nemci su pokušali da premesete zavorenike iz logora i da izbrišu sve tragove aktivnosti. Međutim, kako se rat bližio kraju haos koji je zavladao onemogućio ih je da dovrše ovaj plan. Američke trupe su preuzele i oslobodile logor Mathauzen 5. maja 1945. godine, a fotografije u nastavku svedoče o užasima koji su se unutar njegovih zidova dešavali.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka