Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kserks je želeo da pokori celu Grčku, ali nije računao na Temistokla! Jedna od najvećih pomorskih bitaka u istoriji

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon poraza koji je zadao Grcima kod Termpolila i Artemizije, Kserks I je smatrao da je idealno vreme da pokori celu Grčku. Međutim, nije računao da će Temistokle smisliti lukavu strategiju.

 Bitka kod Salamine.jpg Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

KRAJEM SEPTEMBRA 480. godine p.n.e. odigrala se jedna od prvih većih pomorskih borbi u istoriji, kada su se suočile velika persijska armija i malobrojna, ali pod Temistoklom ujedinjena vojska Grčke kod ostrva Salamine u Saronskom zalivu. Istorijski izvori navode da su Grci samo mesec dana ranije izgubili dve važne bitke - onu čuvenu kod Termopila i manje poznatu kod Artemizije. Pregaženi na kopnu i potopljeni na moru, izgledali su kao razbijena četa od koje više nije pretila nikakva opasnost. To je bio trenutak koji je kralj Kserks I čekao godinama. Ipak, ispostaviće se da je pogrešio. 

Oslabljena ratovima, Grčka je delovala kao nesposobna da pruži otpor. Persijske snage prolaze kroz njene polise i gradove-države i stižu čak i do Atine - koju pljačkaju. Međutim, oko 30 grčkih polisa se spremalo da odgovori na teror. S druge strane Persijskim carstvom koje se prostiralo od Dunava do Egipta i od Jonije do Baktrije vladao je kralj Kserks I, dok je jonskom, karijskom, ahajmenskom i egipatskom flotom upravljao njegov brat Arijabign. Kralj Ksantosa, predvodio je likijsku flotu od 50 brodova. Artemizija sa Halikarnasa, predvodio je dorijsku flotu od 30 brodova, a njima su se pridružili i Preksasp, Megabaz i Ahajmen. 

Tačan broj brodova u persijskoj i grčkoj floti je do danas nepoznat. Iako Herodot u svom delu Istorija pruža listu, ona se smatra preuveličanom i nepouzdanom, a jedino što se može zaključiti na osnovu drugih izvora je da je persijska flota bila daleko nadmoćnija. Savezničkom grčkom flotom komandovao je Spartanac Euribijad, što je bio iznenađujući izbor s obzirom na to da je Atina bila najveća pomorska sila sa najviše brodova. Ipak, o taktici i strategiji odlučivao je savet od 17 komandanata među kojima se strategijom i znanjem istakao Temistokle. 

Dogovorili su se da se njihovi brodovi povuku prema ostrvu Salamina, u tesnac uzan manje od 2 km, koji se nalazi između kopna i ostrva. Na ovaj način su izolovali Persijance, a oni su stekli prednosti i zauzeli položaje u linijama koji im odgovaraju. Ali umesto da napadnu oni su počeli da se povlače. Ubrzo potom, čitava flota je naglo promenila smer i krenula ka velikim persijanskim brodovima koji su se našli na idealnom mestu za napad - uz obalu. Njihovi brodovi su bili teški za manevrisanje, a laki trijeri sa gvozdenim kljunovima na pramcima su punom brzinom krenuli ka napred. Cilj je bio da se "zabiju" u bok neprijateljskih brodova kako bi ih potopili, dok su istovremeno morali da paze da ne oštete svoja vesla - zbog čega su ih sa jedne strane par sekundi pre udara uvlačili unutra. 

Ubrzo je postalo jasno da je grčka taktika urodila plodom, kralj Kserks I u strahu da će Grci zarobiti njegovu vojsku u Evropi napušta položaj i kreće nazad kući. Trupe elitne pešadije i konjice koje su kratak vremenski period nakon pomorske bitle pokušavale da preko kopna osvoje Grčku, ubrzo su odustale i od te zamisli. Očuvana je demokratija i budući temelji evropske civilizacije od despota sa istoka, a proročanstvo iz Delfa se ipostavilo tačnim: "Samo drveni zid će vas sačuvati".

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka