Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 fotografija užasnih posledica AGENS ORANŽA: Zašto je američka vojska prskala ovo hemijsko oružje u Vijetnamu?

Autor Aleksandra Cvetić

Deset godina je američka vojska po Vijetnamu prskala hemijsko oružije agens orandž, međutim, razorne posledice koje je ostavio se i danas primećuju.

 Agens Oranž-0183154471.jpg Izvor: Profimedia

AGENS ORANŽ je bio neverovatno moćan herbicid i pre nego što su vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država i Južnog Vijetnama rešile da pojačaju njegovu koncentraciju za deset puta. Prema mišljenju stručnjaka, ova količina hemijskog oružja je bila dovoljno jaka da uništi čitave farme i zbriše šume, što se uklapalo u plan da Vijetnamce učine gladnim i slabim. Međutim, ono što nisu mogli ni da zamisle je da će ovaj otrov ostaviti daleko veće posledice na ljude.

Plan je u izvesnom smislu uspeo. Od 1961. do 1971. godine, 5 miliona hektara šuma i još milioni hektara poljoprivrednog zemljišta u Vijetnamu su uništeni pomoću agens oranža. Ciljane su i farme za koje su Sjedinjene Države smatrale da se koriste za proizvodnju hrane za gerilsku vojsku Vijetkonga, iako se na kraju ispostavilo suprotno.

Međutim, njegov pravi uticaj je otkriven tek nakon nekoliko godina, kada su posledice koje je izazivao postale očigledne i na ljudima. Kod većine od 4 miliona Vijetnamaca koji su mu bili izloženi, agens oranž je izazvao ozbiljne zdravstvene probleme, iako su njegovi proizvođači tvrdili da ne može naškoditi čoveku. A sa dolaskom novih generacija postajale su sve primetnije - bebe širom zemlje su se rađale sa brojnim fizičkim i mentalnim nedostatcima.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Čitave generacije su imale neki od poremećaja zbog kog im je bio onemogućen normalan život. Danas u Vijetnamu postoje i sela gde se socijalni radnici brinu o žrtvama agens oranža. Međutim, većina dece je rođena sa toliko teškim deformitetima da nisu uspela da prežive ni porođaj. Radnici u ovim selima ističu da neke od soba u ovim naseljima čuvaju oko 150 tela deformisanih beba koje svedoče o posledicama hemijskog oružija i dodaju kako i američki piloti koji su učestvovali u prskanju nisu prošli mnogo bolje jer je kod većine uočena neuobičajeno visoka stopa limfoma, leukemije i drugih vrsta maligniteta. 

Nakon 40 godina od završetka Vijetnamskog rata, ljudi i dalje osećaju njegove posledice. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Gde god je stigla americka 'demokratija' tu su ostajale katastrofalne posledice

Najnovije

Priroda

Nauka