Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije ni trebalo da postane kraljica: Kako je Elizabeta II došla na tron najmoćnije monarhije u Evropi

Bila je tek peta u redu za presto, ali niz istorijskih događaja doveo je mladu princezu na možda najmoćniji tron na svetu.

 Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia

SMRĆU KRALJICE ELIZABETE II okončana je najduža vladavine nekog britanskog monarha. Ali iako je poticala iz kraljevske porodice, Elizabet Aleksandra Meri Vindzornije trebalo da bude kraljica - sve dok je niz istorijskih okolnosti nije stavio na sam vrh možda najuticajnije monarhije na svetu.

Kraljevsko porodično stablo

Elizabetina pra-prabaka, Viktorija, vladala je Britanskim carstvom skoro 64 godine, duže od bilo kog britanskog monarha pre nje. I nije bila prva u redu za tron. Bila je peta u redu sukcesije, ali ju je niz smrti doveo na vlast kada je imala samo 18 godina.

Viktorijin najstariji sin, Edvard VII, decenijama je bio prestolonaslednik, ali je njegova dugovečna majka sprečila njegovo uspon na presto sve do njegove 59. godine. On je vladao samo devet godina pre nego što je umro. Do trenutka njegove smrti, preminuo je i njegov najstariji sin, princ Albert Viktor, sa samo 28 godina, pa je njegov drugi sin preuzeo presto.

Džordž V je vladao 25 godina, a nakon njegove smrti 1936. godine, njegov najstariji sin, Edvard VIII - Elizabetin stric - preuzeo je tron. Ali kada se zaljubio u dva puta razvedenu Amerikanku Volis Simpson, odlučio je da abdicira.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Elizabetin nagli uspon ka tronu

ABDIKACIJA EDVARDA VIII je stvorila ustavnu krizu, a linija nasleđivanja ponovo je skrenula na drugu granu porodice. Kako Edvard VIII nije imao decu, kraljev brat, Džordž VI, nevoljno je preuzeo presto.

Pošto nije imao sinove (u to vreme su muški naslednici imali prednost zbog sistema muške primogeniture, tradicije koja je prekinuta 2013. godine), njegova prvorođena ćerka Elizabeta postala je prva u redu za nasleđivanje trona.

U vreme abdikacije, Elizabeta je imala 10 godina. Detinjstvo je provela u Londonu i obližnjem selu. Iako je njena kuća u Londonu na ivici Hajd parka bila elegantna i velika, bila je daleko od dvorca. Princeza se školovala kod kuće, zajedno sa svojom mlađom sestrom Margaret.

Možda će vas zanimati i:

Elizabetin život kao princeze

"DA JE PRINCEZA Elizabeta odrastala kao rođaku ili sestra monarha, i dalje bi imala neke kraljevske dužnosti, ali bi takođe uživala u mirnijem životu sa manje pažnje štampe i više vremena za ostvarivanje sopstvenih interesa", kaže istoričar i kraljevski komentator Kerolin Haris.

Umesto toga, Elizabetin se život dramatično promenio 1936. godine kada je njen ujak abdicirao i njen otac postao kralj Džordž VI. Odjednom je živela u Bakingemskoj palati. Njeno kretanje je bilo ograničeno; njeno obrazovanje se promenilo. Njena guvernanta, Merion Kroford, trudila se da Elizabetin život ostane relativno nepromenjen i normalan. Vodila je nju i njenu sestru na izlete i organizovala izviđačka istraživanja sa decom zaposlenih u palati i decom prijatelja i rođaka. Ipak, Elizabetin život je bio sve samo ne normalan.

 Kraljica Elizabeta II-0209884767.jpg Izvor: Profimedia

 Kraljica Elizabeta II-0355777891.jpg Izvor: Profimedia

Od princeze se očekivalo da živi u skladu sa vrednostima kraljevske porodice i stekne znanje iz istorije, na dauči protokole i zakone zemlje kojom će jednog dana vladati. Studirala je istoriju kod kraljevskog arhiviste, slušala je lekcije iz religije od kenterberijskog nadbiskupa i tečno govorila francuski.

Stručnjaci se ne slažu oko stepena njenog obrazovanja. Zauzimanje prestola "mora da joj je bilo izuzetno teško, posebno zato što nikada nije išla u školu i nikada nije imala ono šire obrazovanje koje mi sada možda uzimamo zdravo za gotovo", rekao je kraljevski dopisnik Kris Šop za Dejli Ekspres 2019. godine.

Njen otac, koji je uprkos svojoj stidljivosti i mucanju postao omiljena nacionalna ličnost, takođe joj je pomogao, kaže Haris. "Elizabeta je učila o svojoj budućoj ulozi suverena prateći svog oca. Džordž VI nije rođen da bude kralj i nije mu bilo prijatno da govori u javnosti, ali je udovoljio porodici." Kralj koji se kolebao da li da preuzme tu ulogu, vladao je do svoje smrti 1952. godine, kada je Elizabeta postala kraljica.

 Kraljica Elizabeta II-0048578781.jpg Izvor: Profimedia

Dužnost zove

Prijateljica iz detinjstva, Sonja Beri, rekla je Endruju Aldersonu iz Sandej Telegrafa 2006. godine da bi kraljica Elizabeta verovatno izabrala drugačiju put da je imala priliku. "Mislim da bi bila srećnija u braku da je živela na selu sa svojim psima i konjima", rekla je Beri. "To je veoma usamljenički posao, jer, čak i kada dobro poznaje ljude, ona je i dalje kraljica, i tu uvek postoji barijera."

Što se tiče neplaniranog, a ipak sudbonosnog, niza događaja koji su doveli Elizabetu Drugu na tron, izuzetak je oduvek bio pravilo za kraljevsku porodicu, kaže Haris, koji ističe da je do nedavno nasleđivanje često išlo u neočekivanim pravcima zbog smrt, abdikacija ili odsustva direktnih naslednika u glavnoj grani kraljevske porodice.

"Trenutna kraljevska je takva da postoje tri generacije direktnih muških naslednika (princ Čarls, princ Vilijam i princ Džordž) i relativno je retka u britanskoj kraljevskoj istoriji", kaže ona.

 Kraljica Elizabeta II sa praunucima
Kraljica Elizabeta II sa praunucima
Izvor: Profimedia

Kao i oni pre nje, Elizabeta II je jasno stavila do znanja da je njena dužnost da služi. "Izjavljujem pred vama da ću ceo svoj život, bez obzira da li je dug ili kratak, biti posvećena služenju vama i služenju našoj velikoj carskoj porodici kojoj svi pripadamo", rekla je ona svojim budućim podanicima tokom radio-obraćanja održanog povodom 21. rođendan, aprila 1947.

Više od 75 godina kasnije, ispunila je to obećanje - čak i ako to nije bilo ono koje je želela da da.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka