Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednja egipatska kraljica i možda prva poznata ličnost u istoriji: Za grobnicom slavne Kleopatre još uvek se traga

"Njena ličnost je bila obavijena velom mašte i skandala još od vremena u kojem je živela", rekao je biograf Majkl Grant. Grobnica joj nikda nije otkrivena, što ne sprečava arheologe da neumorno tragaju...

  Izvor: World History Archive / World history archive / Profimedia

GDE JE, O GDE JE KLEOPATRA? Ona je, naravno, svuda prisutna. Njeno ime obesmrćuju kockarski automati, stone igde, firme hemijskig čistionica, egzotične plesačice, pa čak i naziv projekta kontrole zagađenosti Mediterana. Obrće se oko Sunca kao asteroid 216 Kleopatra. Njeni "rituali prilikom kupanja i dekadentni način života" pominju se u reklamama za parfeme. Žena koja je kao poslednji faraon vladala Egiptom i koja je, navodno, isprobavala otrovne napitke na zarobljenicima, danas truje svoje podanike kao najpopularnija marka cigareta na Bliskom istoku. Prema čuvenoj izjavi kritičara Harolda Bluma, ona je bila "prva poznata ličnost na svetu". Ako istoriju posmatramo kao pozorišnu scenu, onda nijedna glumica nije bila toliko svestrana; bila je kraljevska kći, kraljevska mati, kraljevska sestra. Kada ne služi kao Roršahov test muških fantazija, Kleopatra je nepresušna muza. Prema jednoj skorašnjoj biografiji, u periodu od 1540. di 1905. godine o Kleopatri je napisano pet baleta, 45 opera i 77 pozorišnih komada. Njen lik je interpretiran u najmanje sedam filmova: u najnovijoj verziji igraće je Anđelina Džoli. (*ovaj tekst je napisan 2011. godine).

Međutim, iako je njeno ime svuda prisutno, Kleopatre zapravo nigde nema. Kako reče biograf Majkl Grant, "njena ličnost je bila obavijena velom mašte i skandala još od vremena u kojem je živela". Iako je važila za veliku zavodnicu, mi i dalje ne znamo pouzdano kako je izgledala. Predstave o Kleopatrinom izgledu zasnivaju se uglavnom na ne baš laskavim prikazima njenog profila na kovanom novcu. Ni šest metara visok reljef u hramu u Dendri ne otkriva nam mnogo, a mermerne biste iz muzeja možda čak i ne predstavljaju Kleopatru.

Antički istoričari veličali su njene mnoge čari, a ne izgled. U svakom slučaju, umela je da pobudi strast kod dvojice moćnih Rimljana: Julija Cezara, sa kojim je imala sina, i Marka Antonija, koji joj je bio ljubavnik više od deset godina i otac još troje njene dece. Prema grčkom istoričaru Plutarhu, njena lepota nije bila "takva da je mogla da zanese na prvi pogled, ali je u ophođenju posedovala šarm neodoljive snage, pa je njena pojava, uz utisak koji su ostavljale njene reči i ujedno njen značaj koji je nekako prožimao njeno ophođenje s drugima, ostavljala žaoku u srcima. Uživanje je bilo slušati ton njenog glasa, a svoj jezik je kao instrument s mnogo žica bez teškoća skretala u bilo koje narečje".

 Kleopаtrа VII, bistа kojа se čuvа u Antičkom muzeju u Berlinu
Kleopаtrа VII, bistа kojа se čuvа u Antičkom muzeju u Berlinu
Izvor: Wikimedia Commons (Javno vlasništvo)

O mestu Kleopatrine grobnice nagađa se još otkako je poslednji put viđena u svom mauzoleju, ukrašena dijademom i kraljevskim nakitom, kako leži na legendarnom odru koji je Plutarh opisao kao zlatni kauč. Posle Cezarovog ubistva, njegov naslednik Oktavijan, borio se duže od decenije sa Antonijem za prevlast u Rimskom carstvu. Posle Antonijevog i Kleopatrinog poraza kod Akcijuma, Oktavijanove snage su u leto 30. godine p. n. e. ušle u Aleksandriju. Kleopatra se zabarikadirala iza masivnih vrata svog mauzoleja, okružena zlatom, srebrom, biserima, umetničkim predmetima i drugim blagom koje je rešila da zapali kako ne bi palo u ruke Rimljanima.

Bio je to onaj isti mauzolej u koji je prvog avgusta donesen Antonije, na samrti od rana koje je sam sebi zadao mačem. Želeo je da popije poslednji gutlja vina i umre u Kleopatrinom naručju. I verovatno je u tom istom mauzoleju, desetak dana posle Antonijeve smrti, Kleopatra izbegla zarobljeništvo i poniženje zbog poraza tako što je izvršila samoubistvo u svojoj 39. godini, navodno ujednom guje otrovnice. Rimski istoričar Dion Kasije izveštava da je Kleopatrino telo bilo balsamovano, isto kao i Antonijevo, a Plutarh beleži da je po naređenju Oktavijana poslednja egipatska kraljica sahranjena pored svog poraženog Rimskog supruga. Šesnaest vekova kasnije, Šekspir je uzviknuo: "Slavniji par nikada neće grob zemaljski primiti u sebe".

Pa ipak, mi i dalje nemamo pojma gde se taj grob nalazi. Ma koliko su umetnici poklanjali pažnju Kleopatri, arheološki nalazi u vezi sa njom utoliko su oskudniji. Aleksandrija i njena okolina oduvek su privlačili manje pažnje od mnogo drevnijih nalazišta u dolini Nila, kao što su piramide u Gizi ili spomenici u Luksoru. Nije ni čudo. Zemljotresi, plimni talasi, dizanje nivoa mora, sleganje tla, ratni sukobi i nemilosrdna reciklaža građevinskog materijala uništili su antički četvrt u kojoj su tokom tri veka živeli Kleopatra i njeni preci. Najveći deo slavne antičke Aleksandrije danas leži 6 metara pod morem.

Poslednjih nekoliko decenija arheolozi su najzad odlučili da reše misteriju i revnosno počnu da tragaju za mestom gde je Kleopatra sahranjena. Podvodnim iskopavanjima, koja su započeta 1992. godine, rukovodi francuski arheolog Frank Godio. Evropski institut za podvodnu arheologiju omogućio je istraživačima da naprave mapu poplavljenih delova antičke Aleksandrije, njenih pristaništa i šetališta, potopljenih zemljišta na kojem su nekada bile kraljevske palate. Školjkama obrasli nalazi izneti na površinu - masivne kamene sfinge - potakli su želju za boljim upoznavanjem Kleopatrinig sveta.

"San mi je da nađem Kleopatrinu statuu označenu kartušem s njenim imenom", kaže Godio. Međutim, u dosadašnjim podvodnim iskopavanjima nisu naišli na grobnicu. Jedini tragovi Kleopatre na koji ronioci nailaze su prazne paklice cigareta sa njenim imenom koje plutaju po vodi.

Nedavno je pustinjski hram izvan Aleksandrije postao meta novog istraživanja iniciranog idejom da bi kraljica Kleopatrinog kalibra i dalekovidosti nesumnjivo obezbedila sebi grobnicu na duhovno značajnijem mestu nego što je to jedan gradski centar - nekom svetom mestu gde će njeni mumifikovani ostaci počivati u miru pored voljenog Antonija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka