Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitka u kojoj je Hanibal brutalno porazio Rimljane je ušla u vojne udžbenike: Jedan od najtežih poraza rimske vojske

Bitka kod Kane jedna je u osvajačkom nizu zbog koje su Rimljani uzvikivali "HANIBAL JE PRED VRATIMA". Kako je izgledala bitka koja je ušla u vojne udžbenike tokom koje su Kartaginjani brutalno porazili Rimljane?

 Bitka kod Kane Izvor: - / akg-images / Profimedia

HANIBAL JE PRVI STIGAO NA MESTO BITKE sa oko 40.000 vojnika pešadinaca i 10.000 konjanika. Sa svojom vojskom je preuzeo komandu nad rekom Aufidus, današnji Ofanto, glavnim izvorom pijaće vode u oblasti. To je dodatno opteretilo Rimljane koji su morali da smisle kako da utole žeđ svojih vojnika na avgustovskoj vrućini.

Hanibal je svoje redove postavio prema severu, primoravajući Rimljane da se okrenu uglavnom ka jugu, gde im je vreli libečo vetar duvao prašinu i pesak u oči. Pored toga, Hanibal je zatvorio osam rimskih legija u usku dolinu, okruženu rekom. Hanibal je jednim potezom ograničio pokretljivost rimske konjice i naterao rimsku pešadiju da usvoji formaciju koja je bila dublja nego šira. Bila su to dva faktora koja su se pokazala ključnim u ishodu bitke.

Možda će vas zanimati i:

Bitka kod Kane, vodila se 2. avgusta 216. godine pre nove ere u blizini drevnog sela Kane, u južnoj Apuliji, današnjoj Pulji, u jugoistočnoj Italiji. Sa jedne strane bile su rimske snage, a sa druge Kartagina. U ovoj bici Drugog punskog rata Rimljane su slomile afričke, galske i keltiberske trupe koje je predvodio Hanibal. Iako podaci o gubicima nisu potpuno pouzdani, zabeleženo je da su Rimljani izgubili ljudi u rasponu od 55.000 (prema rimskom istoričaru Liviju) do 70.000 (prema grčkom istoričaru Polibiju). Bitka kod Kane bila je jedna od najznačajnijih bitaka u istoriji, a vojni istoričari je smatraju klasičnim primerom pobedonosnog dvostrukog obruča.

Odstupajući od Fabijanove strategije neangažovanja, rimski konzuli Lucije Emilije Paul i Gaj Terencije Varon doveli su u Kanu oko 80.000 ljudi, od kojih je gotovo polovini nedostajalo značajno borbeno iskustvo. Tražili su da upoznaju Hanibala, koji je upravo zauzeo veoma željeno skladište žita u Kanuzijumu, u nadi da će okončati invaziju Kartaginjana na Italiju. Terencije Varon je bio popularan i izabran za plebejskog konzularnog političkog nameštenika, a drevni izvori ga opisuju kao previše samouverenog i brzopletog. Istoričari smatraju da je takav karatkter više doprineo veri  da može da pobedi Hanibala, nego što je to bila realna procena. Emilije Paul je, međutim, bio i veteran i patricij iz vojne porodice, i bio je opravdano oprezan u suočavanju s Hanibalom.

 Hanibal
Hanibal
Izvor: Wikimedia Commons (Public Domain)

Rimljani su bili okrenuti prema jugozapadu. Desnim krilom su bili oslonjeni na Aufidus, a more je bilo oko pet kilometara iza njih. Konjicu, koju je činilo oko 6.000 konjanika, su postavili na krila. Pešadiju su postavili u izuzetno duboku i usku formaciju u centru sa nadom da će težinom i guranjem razbiti neprijateljski centar. Sa druge strane, Hanibal se oslanjao na elastičnost svoje formacije.Galska i španska pešadija bile su u centru, dve grupe svojih afričkih trupa na bokovima, a konjica na krilima. Njegova linija imala je oblik polumeseca, centar sa afričkim trupama na njihovim bokovima je napredovao, a kao što je Hanibal i očekiva - konjica je pobedila u borbi na krilima, a neki su potom zaobišli neprijatelja.

Rimska pešadija je u međuvremenu postepeno potiskivala Hanibalov centar. Pobeda ili poraz zavisili su od toga čiji će centar izdržati duže.

Hanibalov luk se krivio, a rimski centar je postepeno bio uvučen napred u zamku. Polumesec je postao krug, a kartaginjanska konjica odjednom je napadala sa leđa. Deo opreme koju su koristile kartaginjanske trupe na bokovima — posebno štitovi i oklopi — uzeti su od mrtvih Rimljana nakon pobede Kartaginjana kod Trazimene. To je možda dodatno zbunilo Rimljane, koji su čitavu borbu prolazili kroz bujice prašine. Čvrsto pritisnuti jedan uz drugog i zbog toga onemogućeni da pravilno koriste svoje oružje, Rimljani su bili opkoljeni i desetkovani.

 Bitka kod Kane, smrt EMilija Paula
Smrt Emilija Paula
Izvor: Mary Evans Picture Library / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Terencije Varon je pobegao sa bojnog polja sa ostacima rimske i savezničke konjice. Emilije Paul je ubijen zajedno sa mnogim drugim visokim komandantima, uključujući Gneja Servilija Gemina, Marka Minucija Rufa i druge patricijske veterane. Među rimskim mrtvima bilo je 28 od 40 tribuna, do 80 Rimljana senatorskog ili visokog magistratskog ranga i najmanje 200 vitezova (Rimljani konjaničkog ranga). Procenjuje se da je 20 odsto rimskih boraca između 18 i 50 godina umrlo u Kani. Samo 14.000 rimskih vojnika je pobeglo, a još 10.000 je zarobljeno; ostali su ubijeni. Kartaginjani su izgubili oko 6.000 ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka