Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle ove bitke cela Evropa je pričala o Srbiji: Pobeda srpske vojske koja je naterala Turke na povlačenje

Srpska revolucija protiv Turaka se zahuktava, a seljaci predvođeni Karađorđem nižu uspehe na bojnim poljima. Ipak, među njima se izdvaja jedna nakon koje je svima postalo jasno da srspska vojska krči svoj put ka slobodi.

 Prvi srpski ustanak Izvor: Profimedia / ilustracija

Skupština ustaničkih starešina u Smederevu krajem 1805. godine, je objavila da će se ustanak proširi na sve susedne turske oblasti i da se među ustanike primaju izbeglice iz okolnih neoslobođenih oblasti. Stoga je početkom 1806. godine po Karađorđevom naređenju u Deligradu izgrađeno ustaničko utvrđenje radi odbrane južnog moravskog pravca.

Možda će vas interesovati i:

Deligradsko utvrđenje nalazilo se na pola puta između Aleksinca i Ražnja, na ulazu u Đuniski tesnac, između Drenovačkog potoka i Morave, kuda je prolazio Carigradski drum.

U početku je bio podignut samo jedan šanac, da bi ih na kraju bilo devet oko vešto raspoređenjih zemljanih utvrđenja, od četiri bastiona za topove i dve gvozdene kapije. Sva utvrđenja su bila dobro snabdevena hranom, vodom, municijom i četiri topa skinuta sa Smederevske tvrđave, tako da su mogla dugo da opstanu u opsadi.

Ovo utvrđenje je bilo ogromna prepreka turskom nadiranju niz Moravu i neprijatelj je to znao. Zato je Ibrahim-paša, komandant turske vojske, 16. juna 1806. godine naredio napad na Deligrad.

55.000 turskih protiv 37.000 srpskih boraca

Oko 6.000 Turaka sukobilo se sa 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrinjca. Borbe su vođene nekoliko nedelja, ali su i rovovi i srpski borci izdržali.

Početkom septembra u pomoć im je konačno stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša. Do kraja boja je ratovalo 55.000 turskih vojnika protiv 37.000 srpskih boraca. Ojačani, Srbi su uspeli da probiju blokadu i nateraju tursku vojsku na povlačenje ka Aleksincu. Posle ove pobede, srpski ustanici su krenuli u protivofanzivu. 

Pobeda Karađorđevih ustanika u bici na Deligradu nadaleko je odjeknula. Narod koji je do tog trenutka dobar deo Evrope smatrao varvarskim i imao malo razumevanja za njegovu želju za slobodnom, pobedio je moćnu osmanlijsku vojsku i organizovano nastavljao otpor.

Tako je počela velika borba srpskog naroda za konačno oslobađanje od turske vlasti.

Izvor: dnevno.rs

Možda će vas ineteresovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka