Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brutalni kalj Francuske život je završio na neočekivan način: Kako su izgledali poslednji trenuci života Anrija II?

Kralj Anri II u istoriji je ostao upamćen po svojoj brutalnosti prema protestantima, a ipak njegov život je okončan u 40. godini na neočekivan način.

 Smrt kralja Henrija II Izvor: Profimedia

Anri IIValoa, ili Anri II od Francuske, u istoriji je ostao upamćen po svojoj brutalnosti prema protestantima koje je žive spaljivao, a jezik je odsecao svakome ko bi se usudio da protivureči katoličkoj crkvi.

Međutim, malo poznata činjenica je da je francuski kralj završio život nakon što je tokom nametanja kopljem uboden u oko, 1559. godine.

Možda će vas interesovati i:

Pored brutalnosti koju je iskazivao prema protenstantima, vladavinu ovog monarha su obeležili i Italijanski ratovi protiv Habzburga koji su vođeni bez prestanka od 1494. godine. Naime, Anri II - koji je rođen 1519. godine - učestvovao je u mirovnim pregovorima kojima je rat zvanično i okončan 1559. godine. Tom prilikom kao znak dobre volje vladari su rešili da ujedine svoje kuće i došlo je do sklapanja sporazumnog braka između Anrijeve ćerke Elizabete i kralja Filipa II od Španije.

Kako bi proslavio mirovni sporazum i udaju, Anri je odlučio da organizuje viteško nadmetanje, koje je, uz lov, obožavao. Obučen u omiljenu boju svoje 20 godina starije ljubavnice Dijane od Poatjea, ponosno je izazvao grofa od Montgomerija - Gabriela de Lorža.

Kralj koji ne prihvata poraz

Kada je došlo do nadmetanja kapetan kraljeve garde Gabriel de Lorž oborio je Anrija na zemlju, međutim, iako mu je masa dovikivala da odustane, on nije hteo to da učini. Kralj se brzo opet našao u sedlu rešen da pokuša još jednom.

Ovoga puta Anri je odlučio da sačeka i pokuša da predvidi sledeći grofov potez. Istorijski izvori beleže da je gledao kako Gabriel pruža svoje koplje i na svom konju juriša ka njemu. Prilikom sudara koplje se slomilo na više manjih komada, a jedan je prošao kroz kraljevo oko direktno u mozak.

Prema navodima očevidaca, krhotine koplja su virile iz njegove glave, dok je iz njegovog šlema tekla krv. Cela scena je bila toliko strašna da su i njegova žena Katarina Mediči i ljubavnica Dijana ostale da sede na svojim mestima.

Engleski ambasador u Francuskoj Ser Nikolas Trokmorton, koji je prisustvovao ovom događaju, opisao je incident sledećim rečima: "Primetio sam da je veoma slab i da su mu svi udovi otupeli, nije mrdao ni ruku ni nogu već je ležao i izgledao kao da je zadivljen".

Lekari su odmah operisali Anrija i uklonili pet krhotina iz njegove glave. Potom su ga previli uz nadu da će izgubljeno oko biti najgora posledica.

I pored svih napora lekara, on umire usled posledica izazvanih sepsom, 10. jula 1559. godine, sa 40 godina. 

Njegova supruga, Katarina Mediči, iskoristila je priliku da konačno stekne moć. Proterala je iz dvora dugogodišnju kraljevu ljubavnicu i veoma uticajnu ženu svog vremena, Dijanu od Poatjea. A iako je presto je nasledio njihov sin Fransoa II i oženio Mariju I od Škotske, Katarina je kao regent vladala umesto njega.

U godinama koje su usledile nakon smrt kralja Anrija II odigrala je značajnu ulogu u depopularizaciji nadmetanja i viteških igara u Franuskoj, koje su vremenom bile i ukinute. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka