Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji plemić je bio Hitlerova "tajna veza" sa Vatikanom i čiji su arhivi povodom toga još uvek zatvoreni?

Istoričari tvrde da su našli dokaz o vojvodi koji je vodio neslužbene razgovore između Vatikana i Nacističke Nemačke.

 Filip fon Hesen Izvor: Profimedia

Tema "Papa Pije XII i nacionalsocijalistički režim" bogatija je za još jedno poglavlje: istoričar Dejvid Kercer objavio je knjigu "Papa u ratu: tajna istorija Pija XII, Musolinija i Hitlera".

Još uoči izlaska te knjige veliku pažnju je privukla Kercerova tvrdnja da je papa, nedugo nakon što je izabran 11. maja 1939. godine, na inicijativu Adolfa Hitlera vodio nezvanične pregovore o novom, boljem odnosu Vatikana i "Trećeg Rajha".

Možda će vas interesovati i:

Američki istoričar je u vatikanskim arhivama pronašao beleške o razgovorima koje je papa vodio s vojvodom Filipom fon Hesenom, koji je bio nezvanični predstavnik nacističke Nemačke. Još od 2006. godine je poznato da se vojvoda više puta sastao s papom - to je u svojoj knjizi "Plemići i Rajh", objavio američki istoričar Džonatan Petropulos. Njemu je plemićka kuća Fon Hesen omogućila pristup svojim arhivama i podržala ga u njegovim istraživanjima.

Petropulos je u svojoj knjizi citirao delove iz procesa denacifikacije koji je morao da prođe vojvoda Filip: "Papa Pije XII mi je poklonio posebno poverenje i dao mi jedan važan zadatak. Mislim da nije ispravno da dajem izjave o tom zadatku bez posebne dozvole pape." No, Petropulos je o sadržaju tih razgovora mogao samo da spekuliše, jer nije imao dokumenta u koje je sada dobio uvid Kercer.

"Hitlerovi tajni pomagači"

Filip fon Hesen bio je jedan od "Hitlerovih tajnih pomagača", koje je u svojoj istoimenoj knjizi iz 2016. godine opisala istoričarka Katarina Urbah. Ona je dokazala da je visoko plemstvo pomoglo u usponu diktatora i njegovom etabliranju u visokom društvu.

Zašto baš plemstvo? Plemićke porodice su, objašnjava istoričarka Urbah, bile odgajane da služe svojoj domovini. Osim toga, one su zbog svojih prijateljskih i rodbinskih veza bile dobro umrežene i u drugim zemljama. Na taj način je stvoren tajni, nezvanični kanal za kontakte.

Unuka kralja Nikole

Princeza Mafalda Savojska je rođena 2. novembra 1902. godine u Rimu kao drugo od petoro dece italijanskog kralja Viktora Emanuela III i Jelene od Crne Gore. Njena baka i deda sa majčine strane su bili crnogorski kralj Nikola I i Milena Vukotić. Imala je tri sestre i jednog brata - Umberta II koji je ostao upamćen kao poslednji kralj Italije.
Iako nikada nije razjašnjeno zašto je Hitler i Gebels preziru, ostalo je zabeleženo da joj nisu verovali i da su smatrali da je odgovorna za pad Musolinijevog režima i smrt bugarskog kralja Borisa III.

Filip fon Hesen je negovao lične veze i sa Adolfom Hitlerom i sa Hermanom Geringom. S obzirom na to da su mu u Rimu sva vrata bila otvorena preko njegove supruge Mafalde -  ćerke italijanskog kralja Viktora Emanuela III - nemački diktator ga je koristio kao posrednika u kontaktima s italijanskim diktatorom Benitom Musolinijem. Vojvodin zadatak bio je da održava stabilne odnose sa Italijom, a očigledno i sa Vatikanom.

"Crkva se ne boji istine"

Crkva se "ne boji istine", izjavio je upravnik Vatikanskog apostolskog arhiva, kardinal Hoze Tolentino Kalača de Mendonča pre otvaranja arhiva iz doba pontifikata Pija XII (1939-1958). Međutim, u Engleskoj su još uvek zatvorene arhive za taj kritičan period, a Filip fon Hesen u to vreme nije bio samo "Hitlerov tajni pomagač" u Vatikanu, već je posredovao i u Engleskoj.

Poznato je da je engleski kralj Džordž VI svog brata vojvodu od Kenta neposredno uoči Drugog svetskog rata slao na sva moguća porodična okupljanja kako bi tamo vodio neformalne razgovore. Vojvoda od Kenta i Filip fon Hesen bili su u stalnom kontaktu. To je istoričaru Petropulosu potvrdio i princ Filip, pokojni suprug britanske kraljice Elizabete II. Sadržaji tih razgovora, međutim, nisu poznati.

Kada je hesenski vojvoda pao u Hitlerovu nemilost, on je period od septembra 1943. do aprila 1945. godine, proveo u raznim koncentracionim logorima. A nakon završetka rata zarobili su ga saveznici.

Njegova supruga Mafalda je s decom najpre našla utočište u Vatikanu kod Đovanija Batiste Montinija, kasnijeg pape Pavla VI. Ali nacisti su ipak uspeli da je uhapse i zarobe. Ona je potom poginula u bombardovanju koncentracionog logora Buhevald.

Filip fon Hesen bio je od 1940. do svoje smrti 1980. godine, na čelu kuće Hesen. A posle rata je živeo povučeno i navodno više nikada nije govorio o vremenu "Trećeg Rajha".

Izvor: Deutsche Welle

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka