Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BELA SMRT koje su se plašili Sovjeti: Kako je sićušni finski farmer postao najučinkovitiji snajperista Zimskog rata

Zimski rat i teški uslovi u kojima je vođen odneli su na desetine hiljada ljudskih života, dok je iz snega snajperom vrebala "Bela smrt".

 Simo Hajhe Izvor: Wikimedia Commons, Finnish Military Archives - Tapio A.M. Saarelainen: "Simo Häyhä : the sniper"

SIMO HEJHEJE BIO SNAJPERISTA sa najviše potvrđenih ubistava i to je učinio u zastrašujuće teškim, zimskim uslovima.

Za vreme Drugog svetskog rata, odnosno 1939. godine, Josif Staljin je poslao preko pola miliona vojnika na zapadnu granicu Sovjetskog Saveza, kako bi napali Finsku. Cena tog poteza bile su desetine hiljada ljudskih života. Iz tog sukoba je Simo Hejhe izašao kao legenda.

Tri meseca su ove dve države vodile Zimski rat i, neočekivanim spletom okolnosti, Finska je, iako autsajder, pobedila.

Možda će Vas zanimati i:

RUSI SU IMALI TENKOVE I AVIONE, ALI FINSKA JE IMALA HAJHEA

PORAZ JE ZAPANJIO RUSIJU. Staljin je pre invazije verovao u to da je Finska laka meta. Zapravo, njegovo razmišljanje je bilo logično, jer je Sovjetski Savez imao daleko veći broj vojnika.

Sovjetska armija je ušla u Finsku sa 750.000 vojnika, dok su finske snage brojale 300.000 ljudi. Mala nordijska nacija je imala samo nekoliko tenkova i nešto više od sto aviona.

 Simo Hajhe u mladosti
Simo Hajhe u prvoj godini svog služenja vojnog roka.
Izvor: Wikimedia Commons

Sovjeti su, nasuprot tome, imali duplo više oružja, odnosno 6.000 tenkova i preko 3.000 aviona, delovalo je naprosto nemoguće da izgube u ovom ratu.

Ali Finska je imala nešto što Sovjeti nisu. Imala je farmera koji je preko noći postao snajperista, Simoa Hejhea.

KAKO JE SIMO HEJHE POSTAO "BELA SMRT"

VISOK SVEGA 150 centimetara, čovek blagih manira, Hejhe bio je daleko od nekoga ko bi mogao da utera strah u kosti neprijatelju i bilo je lako prevideti njegov značaj. Ali možda je baš zato i bio pogodan za snajperistu.

Kao i većina njegovih sugrađana, Hejhe je sa svega 20 godina odslužio godinu dana obaveznog vojnog roka, posle čega se vratio svom mirnom zemljoradničkom životu, skijanju i lovu. Među svojim prijateljima bio je poznat kao vešt i precizan u pucanju. U slobodno vreme je voleo u tome i da se takmiči, ali pravi izazov ga je tek čekao. 

Napadom Staljinovih trupa, farmer je postao vojnik. Pre nego što se javio na dužnost, izvukao je svoje staro oružje iz podruma. Bila je to starinska puška ruske izrade, model bez teleskopskog nišana.

Zajedno sa svojim finskim saborcima, Hejhe je obukao belu uniformu koja je činila da se potpuno stope sa snežnim krajolikom.

 Simo Hajhe
Simo Hajhe zvani 'Bela smrt' u svom belom, kamuflažnom odelu.
Izvor: Wikimedia Commons, Finnish Military Archives

Naoružan svojom vernom puškom i u belom odelu, Hejhe je radio ono u čemu je najbolji - pucao. Najčešće je išao sam, tiho se šunjajući kroz šumu. Kada bi našao položaj sa dobrim pregledom terena, legao bi i čekao Crvenu armiju da se nađe u njegovom dometu. Neprijatelje je napadao sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete.

SIMO HEJHE U ZIMSKOM RATU

TOKOM ZIMSKOG RATA, koji je trajao otprilike 100 dana, Hejhe je ubio između 500 i 550 ruskih vojnika svojom zastarelom puškom. Dok su njegovi saborci koristili one sa najsavremenijim teleskopskim nišanima, Hejhe se služio gvozdenim nišanom, za koji je smatrao da je daleko precizniji.

 Kamuflirani Simo Hajhe
Kamuflirani Simo Hajhe.
Izvor: Wikimedia Commons

Pored toga, on je razvio i sopstveni način kamuflaže. Pored belog odela, pravio je snežne nanose oko svog položaja, čime bi se dodatno stopio sa okruženjem. Snežni smetovi su mu služili kao stalak za pušku ublažajući snagu pucnja, koji bi u suprotnom podigao oblak snega i na taj način neprijatelju odao položaj. Paru od toplog daha je uspevao da sakrije tako što je u ustima uvek držao malo snega.

Iako je imao strategiju koja mu je čuvala život, misije mu nikada nisu bile lake. Uslovi su bili surovi, a obdanica kratka, a nakon zalaska sunca temperature bi se spuštale u do -40 stepeni Celzijusa.

PORAZ "BELE SMRTI" SAMO 11 DANA PRE KRAJA RATA

HEJHE JE UBRZO među sovjetskim vojnicima postao poznat kao "Bela smrt". Sićušni snajperista koji je neprimetno ležao u snegu i čekao.

Stekao je reputaciju i među Fincima. "Bela smrt" je često bila predmet propagande, a ljudi su ga doživljavali kao legendu, duha čuvara koji je, poput aveti, prodirao kroz sneg.

Samo 11 dana pre kraja Zimskog rata, Simo Hejhe je pogođen. Sovjetski vojnik ga je uočio i ustrelio u vilicu, zbog čega je Hejhe bio u komi jedanaest dana. U trenutku sklapanja mirovnih sporazuma, Simo se probudio bez polovine lica.

Međutim, ni to nije dotuklo Sima Hejhea. Iako mu je bilo potrebno nekoliko godina da se oporavi od teške rane koju je zadobio, doživeo je duboku starost od 96 godina. Za života je imao čak 26 operacija glave i vilice, a njegov govor nikad nije u potpunosti obnovljen.

Kada su ga 1998. godine pitali čemu duguje svoj uspeh, jednostavno je odgovorio: "Vežbi". Na pitanje da li žali za ljudima koje je ubio - odgovarao bi da je on samo izvršavao naređenja najbolje što je umeo.

Nakon rata je nastavio da koristi svoje veštine vrsnog snajperiste i postao je uspešan lovac na losove, a redovno je odlazio na lovačke izlete sa finskim predsednikom Urhom Kekonenom.

Možda će Vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka