Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa 6 godina je postala jedan od 'Mengeleovih blizanaca': Svedočanstvo žene koja je preživela eksperimente u Aušvicu

"Probudili su me ubodi igala. Iako iznenađena, ostala sam da ležim na stolu i zurim u plafon. Mislila sam na mamu i brata. Obavestili su me da postajem deo onoga što je danas poznato kao 'Mengeleov projekat' jer sam dominantni blizanac."

 Stara fotografija majke sa dvoje dece Izvor: Auschwitz Exhibition/Facebook, United States Holocaust Memorial Museum

"Danas smo napustili Terezin i rekli su nam da ćemo biti bezbedni. Vozilo u kom je sa ostatkom grupe bila i moja porodica konačno se zaustavilo. Stajali smo u redu i čekali da saznamo šta se nalazi iza velike kapije. Kasnije sam saznala da neće biti bolje - da ovde može biti samo gore. Stražari su rekli "dobrodošli u Aušvic, vi ste #70917", a zatim su sve članove moje porodice razdvojili u različite grupe. Suze su mi tekle niz lice. Imala sam šest godina. Pratila sam masu i razmišljala u sebi - šta sam uradila da zaslužim ovakvu kaznu?"

Možda će vas zanimati i:

Sedamdeset godina nakon oslobođenja Aušvica, 2015. godine, Renata Gutman je pokrenula blog. Želela je sa svima da podeli šta je preživela. Uprkos vremenu koje je prošlo, pisanje bloga je verovatno bio deo procesa oslobađanja trauma. Renata i njen brat Rene, bili su jedni od Mengeleovih blizanaca.

Renatina porodica je živela u šestospratnoj stambenoj zgradi u Pragu. Tu su se doselili neposredno pre nego što su blizanci rođeni. Njeni roditelji, Herbert i Ita, nemački Jevreji, sklonili su se od politike nacističke vlade.

Rođeni 21. decembra 1937. godine, Renata i Rene su delili krevetac u spavaćoj sobi svojih roditelja. Uvek su bili lepo obučeni u istu urednu odeću, a dane su provodili igrajući se u obližnjem parku. Sve do marta 1939. godine, kada je namčka vojska okupirala Prag.

"Majka mi je pričala kako smo bili uplašeni; iako smo i moj brat i ja bili bebe, osetili smo da se nešto dešava. Čulo se glasno lupanje na vratima našeg stana Trolejbuske broj 22 u Pragu. Pre nego što shvatili šta se dešava, pojavili su se čudni ljudi obučeni u tamne uniforme i sa bedževima i odveli moju porodicu i mene", napisala je Renata na svom blogu.

Narednih nekoliko godina Renatina porodica je živela u getu, odakle je, neposredno pred Renatin šesti rođendan, 1943. godine, poslata u Aušvic.

Nacisti su bili opsednuti stvaranjem arijske superiorne rase. Širom nacističke Nemačke su sprovođeni različiti programi sa ciljem da se pospeši rađanje dece "po meri" nacističke vrhuške i - poput zloglasne Akcije T4 - kako bi oni nepodobni bili uklonjeni.

Kako stvoriti arijsku rasu? Jozefa Mengelea to pitanje je obuzelo još za vreme studentskih dana kada je pasionirano izučavao genetiku. Priliku da dobije odgovore na svoja najluđa pitanja dobio je kada je postao lekar, a ubrzo i glavni čovek za medicinska ispitivanja u Aušvicu. Zloglasni Anđeo smrti, posebno je bio opsednut blizancima. 

Posvećen svom zadatku, Mengele je lično dočekivao pridošlice u Aušvic, a onda iz kolone izdvajao blizance.

Možda će vas zanimati i:

Renatu su odvojili od brata i majke i odveli u bolnicu. Pošto su bili različitog pola, Reneje smešten u drugu baraku. Uzete su joj sve mere i urađen rendgenski snimak; uzeta joj je i krv iz vrata, što je zapamtila kao naročiti bolno iskustvo. Jednom su je vezali za sto i sekli nožem. Dobijala je injekcije zbog kojih je povraćala i imala dijareju.

"Bio je to najgori dan koji sam do tada doživela. Probudili su me ubodi igala. Iako iznenađena, ostala sam da ležim na stolu i zurim u plafon. Mislila sam na mamu i brata. Obavestili su me da postajem deo onoga što je danas poznato kao "Mengeleov projekat", jer sam dominantni blizanac", opisala je Renata događaj kog se sećala.

Renata i Rene su najčešće korišćeni tokom eksperimenata sa očima u koje bi im sipali kapi kako bi promenile boju u plavo. Nakon toga, oči bi ih danima pekle.

Renata se teško oporavljala od injekcija. Bolesnici za koje bi lekari procenili da će se oporavljatu duže ili da neće ozdraviti uopšte, odvođeni su u gasne komore. Kada su stražari jednom prilikom ušli u sobu u kojoj se oporavljala Renata, medicinska sestra koja je brinula o njoj, ju je sakrila ispod suknje. Iako mala, znala je da mora da bude tiha.

Renata i Rene su doživeli oslobođenje Aušvica. Nakon što su nacisti napustili logor, Renea je sa sobom odvela lekarka koja se brinula o njemu, dr Kaline, a Renatu je primila Poljakinja, gospođa Mukha.

"Posle mnogo godina gladovanja, testiranja i odvojenosti od porodice, rekli su mi da je moj brat još uvek živ. To je bio pravi blagoslov", napisla je.

Oboje su se preselili u Sjedinjene Države gde su se ponovo spojili 1950. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka