Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dnevnici tvorca nacističke propagande otkrivaju detalje o životu: Čovek koji je religiju zamenio obožavanjem Hitlera

Prvog dana maja 1945. godine, nakon samo jednog dana provedenog na mestu nemačkog kancelara Jozef Gebels je zajedno sa svojom ženom izvršio samoubistvo. A šta je u njegovim dnevnicima otkrio istoričar Peter Longerih?

 Gebels prolazi pored špalira vojnika u uniformama Izvor: Profimedia

Februar 1943, sredina Drugog svetskog rata. Nemačka vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Staljingrada, Severno-afrički front bio je pred kolapsom - bilo je očigledno da je beskorisno nastaviti rat.

U takvoj bezizlaznoj situaciji Jozef Gebels, ministar propagande Trećeg rajha, u sportskoj hali u Berlinu latio se mikrofona i viknuo: "Želite li totalni rat?" Pitao je on uzavrelu masu koja mu je uzvratila jednim oduševljenim "DA!", piše Deutsche Welle.

Možda će vas interesovati i:

Tačno tu je ležala snaga Jozefa Gebelsa: šef Hitlerove propagande mogao je da mobiliše masu, zapali je, da njom manipuliše - sve u skladu sa nacističkom ideologijom. Jozef Gebels bio je blizak Hitlerov saradnik i nakon kancelara, najpoznatija i najuticajnija ličnost Trećeg rajha.

Legendarne su njegove tirade mržnje protiv Jevreja kojima je pripremao teren za nacističku politiku. Tako je u aprilu 1933, samo tri meseca po preuzimanju vlasti, pozvao na bojkot jevrejskih prodavnica.

"Ovog jutra u deset sati počeo je bojkot, a nastaviće se do ponoći. On se prožima neverovatnom žestinom i imponujućom muškošću i disciplinom! Našoj partiji i našem Fireru: Hajl, hajl, hajl!" - govorio je Gebels.

Hitlera je video kao Božjeg poslanika

Istoričar Peter Longerih napisao je sveobuhvatnu biografiju, koja po prvi put baca pogled iza kulisa Ministarstva propagande. Longerih je prvi nemački Gebelsov biograf, koji je kao izvor koristio kompletan dnevnik ministra propagande.

Gebels je od 1924. godine pa sve do samoubistva 1945. godine detaljno zapisivao misli, zapažanja i događaje. U svedočenjima biograf Longerih primećuje ozbiljan poremećaj ličnosti vođe nacističe propagande.

Rođen u katoličkoj porodici rano je okrenuo leđa religiji, a njegov novi mesija zvao se Adolf Hitler.

"Očigledno je da je on u Hitleru video Božjeg poslanika, video je čoveka s nadljudskim sposobnostima. Tu treba dodati i to da on sam nije bio u poziciji da razvija političke koncepte. On se Hitleru divio. Izgledalo mu je da je u stanju da uspostavi jednu viziju. Takođe, snaga kojom je mogao da sačuva prisebnost u kriznim situacijama, sposobnost da sa odlukom sačeka do poslednjeg trenutka, ali da je ipak na kraju donese. A to su stvari koje su njemu nedostajale", kaže istoričar Peter Longerih.

"Jedan Firer - jedan narod"

Nacional-socijalzam je za Gebelsa bio zamena za religiju. Stranka i Hitler omogućili su mu da napreduje u zajednici i odali mu priznanje za kojim je čeznuo. Od neuspešnog pisca i novinara postao je agitator nacističkog pokreta i nešto kao "glavni i odgovorni urednik" totalnog rata.

U svom poslu bio je izuzetno uspešan. Bez Jozefa Gebelsa, koji je od Hitlera napravio brend, nacistička politika ne bi imala toliku moć. Šef propagande skovao je i slogan "Jedan Firer – jedan narod", ali se on virtuozno služio i novim medijima tog vremena, zvukom i filmom i njihovim moćima manipulacije.

 Ugljenisano telo Gebelsa-0649494765.jpg
Ugljenisano telo Gebelsa
Izvor: Profimedia

Biografija takođe pokazuje portret čoveka kojem je u borbi za status i uspeh svaka žrtva bila opravdana, pa čak i sopstvena porodica. 

Prvog maja 1945. godine, ubrzo posle kapitulacije nacističke Nemačke, pobegao je sa svojom ženom Magdom i izvršio samoubistvo. Malo pre toga bračni par je otrovao svoje šestoro dece.

 Autori: Zigrid Hif /Svetozar Savić/ Deutsche Welle

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka