Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vekovni simbol hrišćanstva: Šta se desilo sa krstom na kom je razapet Isus Hrist?

Krst Hristov je simbol koji ujedinjuje hrišćane širom sveta. Da li postoje njegovi ostaci? Ako je postoje, gde ih tražiti?

 Rapece Isusa Hrista Izvor: Shutterstock

Uskrs je najveći hrišćanski praznik. Tada verni razmišljaju o stradanju i vaskrsenju Hristovom. Razmišljanje o Uskrsu iznova nameće i razmišljanje o kontroverzama. Gde je Hrist sahranjen? Koje se tajne kriju u Torinskom pokrovu? I gde nalaze delovi krsta na kome je umro Spasitelj?

Krst je jedan od glavnih simbola hrišćanstva. Vernici ga nose oko vrata, a predstave raspeća mogu da se vide u crkvama i ikonama. Šta se dogodilo sa krstom na kome je Isus umro? Ovo je jedna od najvećih misterija hrišćanstva, a istorija jedne od najvrednijih relikvija je komplikovana.

Možda će vas zanimati i:

Nakon Isusove smrti, rimske vlasti u Jerusalimu su odlučile da sakriju krst, jer su se bojali da će ga apostoli tražiti. Tri krsta, od kojih je na jednom bio razapet Isus, zakopana su u zemlju blizu Golgote. Tek posle 300 godina, Sveta Jelena, majka cara Konstantina Velikog, započela je potragu za njima.

Međutim, postojala su tri krsta, kako je znala koji je sveti? Tu se javljuju prva neslaganja. Jedna priča kaže da je krst je bilo moguće identifikovati zahvaljujući pločici sa imenom osuđenika. Drugi izvori pominju isceljenje smrtno bolesne žene.

Kako bi se što više ljudi poklonilo svetim relikvijama, krst je rasparčan, a delovi su poslati u Rim, Jerusalim i Carigrad.

Tokom narednih vekova krst je mnogo puta izgubljen. U 7. veku deo krsta je bio u vlasništvu Persijanaca. Za njih to nije imalo verski značaj, nego im je koristilo u pregovorima sa Vizantijskim carstvom. Tadašnji car je, međutim, u bici povratio krst i vratio ga u Jerusalim.

Na prelazu iz 10. u 11. vek muslimani su počeli da progone hrišćane u Jerusalimu. Hrišćani su tada sakrili krst, a nakon oslobođenja Svete zemlje, odneli su ga u crkvu Groba Gospodnjeg. Međutim, tamo se nije dugo zadržao. Krst je netragom nestao tokom bitke kod Hitina. Ostaci krsta su trebali da donesu sreću krstašima. Međutim, izgubili su, a Jerusalim je pao pod vlast sultana Saladina.

Druga dva fragmenta krsta bila su relativno bezbedna. U 12. veku Luj IX Sveti ih je kupio zajedno sa navodnom Hristovom krunom od trnja i kopljem kojim je proboden. Mošti su bile sakrivene u Parizu. Nakon izbijanja Francuske revolucije nestali su. Ostalo je samo nekoliko većih komada krsta. Do danas se čuvaju u nekoliko evropskih hramova:

- u katedrali svetih Mijahla i Gudule u Briselu,

- bazilici Santa Kroče u Rimu; i

- katedrali Notr Dam u Parizu.

Međutim, ovo nisu jedine preživele relikvije, čestice časnog krsta nalaze se u crkvama širom sveta, međutim, samo se one smatraju za Lignum Crucis, ili "pravo drvo krsta". 

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka