Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova tinejdžerka je 'vladala' Engleskom devet dana... pre nego što joj je odsečena glava: Intrige i spletke tjudorske ere

Priča o vladarki Engleske sa najkraćim stažom, zapravo govori o dvorskim spletkama i verskim ratovima koji su uticali na njenu tragičnu smrt.

 Lejdi Džejn Grej Izvor: Profimedia

U dugoj i dramatičnoj istoriji engleske monarhije, priča o ledi Džejn Grej ističe se kao jedna od najtragičnijih. Bila je engleska kraljica tinejdžerka koja je vladala samo devet dana pre nego što je svrgnuta sa vlasti i pogubljena. Ali u priči o Lejdi Džejn postoji mnogo više od činjenice da je njena vladavina bila najkraća u istoriji Engleske.

Poreklo Lejdi Džejn?

Lejdi Džejn Grej rođena je u oktobru 1537. godine u moćnoj plemićkoj porodici koja je bila bliska sa krunom. Postala je punoletna za vreme vladavine Edvarda VI, protestantskog vladara Engleske. Edvard je bio odlučan u nameri da njegovo kraljevstvo ostane protestantsko.

Možda će vas interesovati i:

Kada je postalo jasno da će kralj Edvard VI ostati bez naslednika, savetnici krune su počeli da traže odgovarajuće kandidate za presto. Protestantkinja lejdi Džejn Grej, čija je majka bila kraljeva rođaka, se našla na vrhu liste kod mnogih uticajnih plemića - ali ne kod svih. Uprkos neslaganjima, u julu 1553. godine, nakon Edvardove smrti, ledi Džejn je postala kraljica Engleske pod veoma sumnjivim okolnostima.

Neki su tvrdili da presto nikada nije trebalo da joj pripadne. Pad ove lejdi bio je jednako brz kao i njen uspon. Devet dana nakon što je postala kraljica, lejdi Džejn je smenjena. Presto je preuzela katolkinja Marija I (Krvava Meri), Edvardova starija sestra. Sa samo 16 godina, Džejn je za samo nekoliko dana i pobedila i izgubila u borbi za krunu.

Političke i verske zavrzlame oko nasleđivanja krune

Otac Edvarda VI bio je čuveni kralj Henri VIII, a 1543. godine nasleđivanje prestola je bilo manje-više rešeno Zakonom o nasleđivanju. Prema tom zakonu, Edvard, Henrijevo treće zakonito dete i jedini preživeli sin, nasledio je svog oca. Prema zakonu, ukoliko Edvard ne bude imao naslednika, tron prelazi na njegovu stariju sestru Mariju; ukoliko Marija ne bude imala naslednike, pravo prelazi na drugo dete Henrija VIII, Elizabetu. Na kraju, ako i Elizabeta ostane bez naslednika, tada – i tek tada – kruna pripada deci Henrijeve mlađe sestre i Edvardove tetke, Marije Tjudor, vojvotkinje od Safoka.

Ali kada je Edvard postao kralj, smislio je sopstvenu šemu nasledstva. Protestant Edvard i njegovi savetnici bili su zabrinuti šta će se dogoditi sa engleskom reformacijom ako njegova starija sestra Marija, katolkinja, nasledi tron. Edvard je odredio da će presto direktno preneti potomcima svoje tetke Marije Tjudor. Džejn Grej je bila unuka vojvotkinje od Safoka i protestantkinja.

Pokušaji Edvarda i njegovih savetnika da izostave njegove starije sestre da legalno naslede presto bili su uzaludni. I Marija i Elizabeta su na kraju vladale Engleskom.

Brak Lejdi Džejn i posledice po njenu budućnost

Edvard VI je imao samo devet godina kada je nasledio svog oca na mestu kralja Engleske. Kao što je bio slučaj sa svim mladim kraljevima, on se oslanjao na Regentsko veće koje je vladalo umesto njega. Do 1553. godine, Edvardovim kraljevstvom je uglavnom upravljao Džon Dadli, vojvoda od Nortamberlenda. Kako bi bila bliže tronu, u maju 1553. godine, na Džejn izvršen pritisak da se uda za sina Džona Dadlija, Gilforda.

Džejn je bila inteligentna mlada žena koja je dobila "prinčevsko obrazovanje", jer nije imala braće. Govorila je osam jezika, uključujući arapski, hebrejski, latinski, grčki i francuski.

Za razliku od mnogih Tjudora, Džejn Grej nije imala ambiciju da postane kraljica. Ali kada je kralj Edvard VI preminuo 6. jula 1553. godine, njegovu želju je bilo doslovno nemoguće odbiti.

U maju 1553. godine, Lejdi Džejn se udala za Gilforda Dadlija, koji je, kao i ona, bio tinejdžer. Kada je njegova žena nekoliko meseci kasnije postala kraljica, Dadli je želeo je da postane kralj. Bez obzira na osećanja koja je gajila prema mužu, znala je da on nema prava na presto i imenovala ga je vojvodom. To je dovelo do svađe dve porodice. Gilford se ponašao kao kralj, pravio prijeme i večere, ali je svoju ženu uskratio zajedničke postelje, a tako i naslednika.

Pitanje prava oko nasleđivanja krune

Postojao je još jedna problem vezan za legitimnost izbora Džejn Grej. Prema naslednom pravu, koje je Edvard već bio prekršio izostavivši sestre Mariju i Elizabetu, postojala je još jedna grana koja je imala prednost u nasleđivanju engleskog trona.

Marija Tjudor, Džejnina baka, i Edvard VI imali su stariju sestru, Margaretu Tjudor, kaljicu Škotske - zbog čega ju je Edvard i isključio iz prava na engleski tron.

Iako je Džejn Grej možda mogla da bude dobra kraljica, mnogo okolnosti je bilo protiv nje. Nije bila sledeća u redu za presto, imala je nepopularnog supruga, a nije imala ni naklonost naroda, koji je podržavao Edvardovu stariju sestru Mariju.

Zatvaranje u Londonsku kulu i pogubljnje

Vladala je svega devet dana, a nije stigla da bude ni krunisana. Boravak u zatvoru je trajao duže nego vladavina.

Od 19. jula 1553. godine, Džejn je postala zatvorenik u zloglasnoj Londonskoj kuli. Nova kraljica Marija I u početku nije imala nameru da joj oduzme život. Marija je znala da Džejn nije uzurpator. Osim toga, bile su rođake.

Sve se promenilo kada je ser Tomas Vajat poveo pobunu u znak protesta protiv odluke kraljice Marije da se uda za španskog princa. Kakve je ovo veze imalo sa Džejn Grej? Ona nije podržala pobunu. Međutim, pobuni se pridružio njen otac.

U februaru 1554. godine, Marija I je donela odluku. Pogubljenje je bilo jedina opcija. Gilford Dadli je pogubljen istog dana kada i njegova supruga.

Izveštaji pokazuju da je pogubljenje dočekala dostojanstveno. Vezanih očiju, na trenutak se uspaničila kada je pokušavala da pronađe blok na koji bi naslonila glavu. Dželat je morao da je dovede njega. Poslednje reči su joj bile: "Gospode, u ruke Tvoje predajem duh svoj". Glava joj je odsečena 12. februara 1554. godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka