Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najsmrtonosniji američki snajperista u Vijetnamu: Čovek koji je mogao da pogodi neprijatelja na kokosovm drvetu

Adelbert Valdron je bio decenijama najuspešniji snajperista američke vojske, svoje rekorde je upisao tokom rata u Vijetnamu kao izuzetno precizan i sposoban vojnik.

 Adelbert Waldron najsmrtonosniji američki snajperista u Vijetnamu Izvor: Kurdsat Broadcasting Corporation/Facebook

Tokom svog angažovanja u Vijetnamu, vodnik Adelbert F. Valdron III izvršio je 109 potvrđenih ubistava za samo 6 meseci, što ga je sve do rata u Iraku, činilo najsmrtonosnijim snajperistom u istoriji vojske SAD-a.

Adelbert Valdron je više voleo da radi iz senke. Tokom Vijetnamskog rata, dok se borio u gustim džunglama, postao je najuspešniji američki snajperista.

Iako se snajperisti uglavnom ne hvale svojim postignućima, neki, kao što su Čuk Mavini i Karlos Hetkok - obojica marinci - postali su poznati po svojim rekordima. Valdron se, sa druge strane, u tišini vratio kući 1969. godine i do kraja života nije pričao o svojoj službi.

Možda će vas interesovati i:

Ali njegova vojna dostignuća su govorila sama za sebe. Završio je rat sa dva Krsta za izuzetne zasluge, kao i mnogim drugim odličjima.

Valdronov put do Vijetnama

Adelbert je razvio svoje streljačke veštine još u mladosti. Rođen je 14. marta 1933. godine, u Sirakuzi u Njujorku. Traumu kroz koju je prolazio zbog razvoda roditelja i njihovih kasnijih novih brakova, prevalzilazio je loveći u šumi oko obližnjeg Boldvinsvila.

"(Bert) mi je uvek govorio koliko je bio usamljen kao dete", rekla je njegova bivša supruga Beti piscu Poli Kirhneru.

"Bio je toliko nesrećan svojim porodičnim životom da je sve vreme provodio u lovu u šumi... Sigurna sam da se tada izveštio u streljaštvu. Mogao je i savršeno da oponaša zvukove divljih životinja."

Do 23. godine se ženio tri puta. A 1953. godine se prijavio u američku mornaricu.

Proveo je 12 godina u mornarici i učestvovao u Korejskom ratu. Postao je podoficir pre nego što je otpušten 1965. godine. Međutim, iako se dobro snalazio u vojsci, u civilnom životu nije sve išlo glatko. Manje od tri godine kasnije, dok se rat Vijetnamu se zakuvavo - ovaj sad već tridesetpetogodišnjak se ponovo prijavio u američku vojsku.

Pridružen Četi B, 3. bataljona, narednik Adelbert Valdron je završio obuku u Fort Beningu, u Džordžiji. U Vijetnam je bio poslat u novembru 1968. godine. 

Kako je Valdron postao najsmrtonosniji američki snajperista Vijetnamskog rata?

Kada je stigao u Vijetnam, Adelbert je prošao obuku za snajperistu. Sa svojom jedinicom je poslat u opasnu deltu Mekonga - lavirinte potoka, kanala i pirinčanih polja - i brzo dokazuje svoju hrabrost kao strelac.

Kada su on i njegova jedinica bili na udaru Vijetkonga (Narodni front za oslobođenje Južnog Vijetnama), 19. januara 1969. godine, novoobučeni snajperista je krenuo u akciju.

"Dok se njegova četa snadbevala u blizini Ap Hoa, u provinciji Kijen Hoa, otprilike četrdeset pripadnika Vijetkonga je otvorilo jaku vatru iz malokalibarskog i automatskog oružja", objašnjeno je u njegovoj pohvali za nagradu za Krst za zasluge.

"Hrabro se izlažući pucnjavi, nerednik Valdron je ubio veći broj protivnika i bio od ključnog značaja da prekinu napad."

Tri dana kasnije, 22. januara, Valdron se ponovo pokazao na delu. Te noći je iznenada primetio aktivnosti Vijetkonga - naciljao je i radio ono što najbolje ume - pucao.

"Ne obazirući se na sopstvenu bezbednost, hrabro se borio sa neprijateljem više od tri sata pre nego što je njegov položaj otkriven i pre nego što je bio primoran da se povuče iz tog područja", navodi se u njegovoj pohvali za Srebrnu zvezdu.

"Kao rezultat njegovih herojskih dela, jedanaest neprijatelja je smrtno ranjeno."

Valdron je briljirao kao snajperista iznova i iznova. Sa osam hitaca je 30. januara usmrtio osam boraca Vijetkonga - sa udaljenosti od oko 450m, noću. Trećeg februara je ubio šest vojnika Vijetkonga koji su pokušali da zaobiđu američke trupe. A 14. februara, borci Vijetkonga su se povukli, nesigurni koliko je strelaca čučalo u džungli i pucalo na njih.

Njegov najpoznatiji snajperski trenutak odigrao se 26. februara. Tada su, tokom patroliranja rekom Mekong u tango čamcu, Valdron i njegovi saborci naišli na snajpersku vatru sa obale", prisetio njegov komandant, general-major Džulijan Ivel.

"Dok su se svi ostali na brodu trudili da pronađu neprijatelja, koji je pucao sa obale udaljene više od 900m, narednik Valdron je uzeo svoju snajpersku pušku i jednim hicem oborio vojnika Vijetkonga sa vrha kokosovg drveta... toliko je bio sposoban naš najbolji snajperista."

Saborci su mu dali nadimak "Danijel Bun" po slavnom graničaru. Ali je za razliku od njega imao naprednije oružije. On je preferirao pušku M21, koja je imala domet oko 800m.

Kad je završio svoju službu u Vijetnamu i kad je stigao kući 21. jula 1969. godine, Valdron je imao 109 potvrđenih ubistava. Sve do rata u Iraku, on je važio za najsmrtonosnijeg američkog snajperistu.

Međutim on se nikada nije hvalio. Zapravo, retko je uopšte govorio javno. Narednih nekoliko decenija života proveo je samotnjačkim životom.

Nasleđe najsmrtonosnijeg snajpera američke vojske

Nakon službe u Vijetnamu, Adelbert se vratio civilnom životu. Bar je pokušavao. Njegova adaptacija na redovan život bila je veoma teška.

Razveo se, ponovo oženio i ponovo razveo. Radio je kao instruktor u Streljačkoj jedinici u američkoj vojsci, pre nego što je preuzeo posao instruktora u Međunarodnoj školi Mičel VerBeli.

Živeo je povučeno, nikad ne tražeći slavu. Kada je 18. oktobra, 1995. godine umro od srčanog udara, uz malo pompe, i dalje je bio najefikasniji snajperista u istoriji američke vojske.

Taj rekord je ostao sačuvan sve do 2011. godine, kada je veteran Kris Kajl u svojoj knjizi "Američki snajper" napisao da mu je mornarica pripisala 160 potvrđenih ubistava u ratu u Iraku. 

Mnogi detalji njegove službe su izgubljeni u vremenu. Nikada nije davao intervjue niti pisao knjige. Nikada nije javno iznosio svoje mišljenje o tome kakav je osećaj ubiti ili kako se nosio sa ranjavanjima.

"Izuzetno herojstvo i posvećenost dužnosti narednika Valdrona bili su u skladu sa najvišim tradicijama vojne službe i odražavaju veliki doprinos njegovoj jedinici i vojsci", piše na njegovoj Srebrnoj zvezdi.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka