Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvaj se Martovskih ida: Svečanosti u čast boga Marsa, najpoznatije kao datum ubistva Julija Cezara

Za mnoge državnike 15. mart smatra se "opasnijim od petka trinaestog".

 Ubistvo Julija Cezara Izvor: Ivy Close Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Termin ide koristio se za 15. dan meseca marta, maja, jula i oktobra. Martovske ide bile su svečanost u čast boga Marsa, zbog čega se tom prilikom održavala obično vojna parada. U moderno vreme termin martovske ide najpoznatiji je kao datum ubistva Julija Cezara 44. godine pre nove ere u Pompejevom pozorištu.

Termin idūs (ides) originalno se odnosio na dan punog meseca. Rimljani su te dane smatrali povoljnim danom u svom kalendaru. Reč ide dolazi iz latinskog, a označava "polovičnu raspodelu" (meseca). U etimološkom smislu pretpostavlja se da izraz, koji je ušao u latinski jezik, nije indoevropskog porekla.

Možda će vas zanimati i:

Prema Plutarhu, prorok je upozorio Cezara da bude oprezan zbog velike opasnosti na Martovske ide (Cave Idus Martias! - Čuvaj se Martovskih ida). Na svom putu prema Pompejevom pozorištu Cezar je ugledao proroka našalivši se "Eto, Martovske ide su došle", na što mu je prorok odgovorio "Da, došle su, ali nisu prošle". Ovaj susret slavno je dramatizovan u Šekspirovom delu Julije Cezar kad je glavni lik upozoren "pazi se Martovskih ida".

Od tog vremena Martovske ide služe kao izraz kojim se opisuje neka opasnost ili nevolja koja preti, a koja će se dogoditi u tačno određenom vremenu.

Zanimljiva slučajnost je da se ovaj datum više puta pokazao kobnim u istoriji mnogih vladara. Bitka kod Halmirosa vođena je 15. marta 1311. godine između vojske Atinskog vojvodstva i njenih vazala pod Valterom od Brijena sa jedne i vojske Katalinske kompanije sa druge strane.

Na ovaj dan 1536. sultan Sulejman Veličanstveni je ubio svog velikog vezira i najboljeg prijatelja Ibrahim-pašu.

Britanci su 15. marta 1888. poveli rat protiv Tibeta. Još jedan događaj na ovaj datum zbio se 1917. godine kada je abdicirao poslednji ruski car Nikola II od Rusije.

Na ovaj dan nacisti Adolfa Hitlera okupirali su Češku, Slovačku i Moravsku.

Za mnoge državnike 15. mart smatra se "opasnijim od petka trinaestog".

(Portal Analitika)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka