Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bili su to sukobi do tada neviđenih razmera i broja žrtava: Ovo su najvažnije bitke u Drugom svetskom ratu

Autor Oružje Online

Bio je to prvi 'moderan rat', a ratovalo se na i u moru, na kopnu i iz vazduha.

 Sovjetski vojnik na leđima nosi ranjenog druga tokom opsade Lenjingrada Izvor: akg-images / AKG / Profimedia

Drugi svetski rat bio je jedan od najvećih sukoba u istoriji dostigavši do tada neviđene razmere. Ovo je bio takozvani prvi moderni rat, u kojem je vazduhoplovstvo igralo ključnu ulogu kako na kopnu tako i na moru, ali mnogi ključni potezi koji su na kraju dobili bitku, bili su rezultat odlučnosti i spremnosti običnog vojnika.

U nastavku pročitajte koje su to bile najznačajnije bitke Drugog svetskog rata:

Možda će vas zanimati i:

Bitka kod Narve (februar - avgust 1944)

Drugu bitku kod Narve ne treba mešati sa bitkom koja se dogodila između 1700 i 1721, tokom Velikog severnog rata (mada su se obe vodile u Narvi, Estonija).

Bitka za Narvu u Drugom svetskom ratu bila je nadmetanje Nemačke s jedne strane i sovjetskog lenjingradskog fronta s druge strane, u borbi za kontrolu nad strateški važnom Narvskom prevlakom.

Bitka se sastojala iz dve faze: bitke za most kod Narve i bitke kod linije Tanenberg; SSSR – posebno Staljin – želeo je da preuzme kontrolu nad Estonijom, koristeći strateške lokacije sa mora i iz vazduha, napadne Finsku i Prusku. Nemačke snage su se održale i omele pokušaje SSSR-a da izgradi uporište u Narvi. Obe strane izgubile su više od 500.000 vojnika.

Opsada Lenjingrada (septembar 1941— januar 1944)

Opsada Lenjingrada, poznata i kao "900 dana opsade", budući da je skoro toliko dugo i trajala (zapravo 872 dana), dogodila se kada su nemačke i finske snage opkolile Lenjingrad i zauzele grad. Iako je sovjetska vlada angažovala svoje građane za izgradnju utvrđenja po celom gradu, čitavo područje je do novembra u potpunosti bilo okruženo invazionim snagama. Opsada je samo za godinu dana odnela više od 650.000 sovjetskih života usled gladi, bolesti i granatiranja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka