Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslao je Titu lakonski telegram: Čovek koji je objavio kraj Drugog svetskog rata u Evropi

Širom Evrope se 9. maj obeležava ka Dan pobede nad fašižmom. Ali, postojalo je u Evropi jedno ratište gde su se žestoke borbe prsa u prsa vodile još šest dana.

 Kosta Nađ i Tito Izvor: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Svakog 9. maja Evropa obeležava Dan pobede nad fašizmom, pošto je tog dana ujutro stupila na snagu kapitulacija nacističke Nemačke.

Ali, postojalo je u Evropi jedno ratište gde su se žestoke borbe prsa u prsa vodile još šest dana. Bilo je to jugloslovensko ratište, tačnije pogranični pojas današnje slovenačko-austrijske granice. Tamo su nemačko-kvislinške formacije uporno pokušavale da se probiju na teritoriju pod kontrolom angloameričkih saveznika i predaju se njima, a ne jedinicama Jugoslovenske armije.

Taj deo zajedničkog savezničkog fronta bio je zona dejstva 3. Armije JA, kojom je komandovao Kosta Nađ.

Možda će vas zanimati i:

Konstantin-Kosta Nađ (Petrovaradin, 13.05.1911 – Beograd, 18.11.1986) bio je podoficir Vojske Kraljevine Jugoslavije, zatim oficir španske Republikanske armije. Španski građanski rat je završio sa činom kapetana i zvanjem komandanta brigade. Od februara 1939. do maja 1941. boravi u logorima za internirce u Francuskoj i Nemačkoj. U maju 1941. uspeva da se ilegalno prebaci u već okupiranu Jugoslaviju i odmah preuzima značajnu ulogu u organizaciji ustanka.

Krajiški partizani pod komandom Koste Nađa formirali su tokom proleća 1942. veliku slobodnu teritoriju koja je, nakon pohoda Grupe proleterskih brigada iz istočne u zapadnu Bosnu (april-avgust 1942) postala jezgro "Bihaćke republike". Kosta Nađ je komandovao jedinicama koje su 2 ‒ 4. novembra oslobodile Bihać, a ubrzo nakon toga postao komandant novoformiranog Prvog bosanskog korpusa NOVJ.

U maju 1943. uvedeni su činovi u NOVJ. Kosta Nađ je imenovan za pukovnika, da bi nekoliko meseci kasnije bio unapređen u čin general-lajtnanta. Tada je određen da organizuje prodor jedinica NOVJ u Srbiju, ali je početkom 1944. prebačen na novu dužnost, komandanta Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine. Jedinice pod njegovom komandom i delovi 3. Ukrajinskog fronta (grupe armija) maršala Fjodora Tolbuhina oslobodile su tokom oktobra 1944. Banat, Bačku i delove Srema i učestvovale u oslobođenju Beograda.

Nakon toga, u velikoj Batinskoj operaciji (11 – 29. novembra 1944) forsiran je Dunav i oslobođena Baranja. Operativni plan za ovu operaciju zajednički su napravili Tolbuhin i Nađ sa svojim načelnicima štabova, na sastanku u Srbobranu 6/7. novembra.

U januaru 1945. NOVJ prerasta u Jugoslovensku armiju (JA), u okviru koje su formirane tri, a kasnije još jedna armija. Kosta Nađ je postavljen za komandanta Treće armije JA, u čijem su sastavu bile tri vojvođanske divizije (16, 36. i 51) i u neprijateljskoj pozadini, 6. i 10. korpus. Treća armija je učsetvovala u borbama na Sremskom frontu, a nakon njegovog proboja, 12. aprila, u Dravskoj operaciji oslobađa Slavoniju, Podravinu i Štajersku, da bi 9 ‒ 15. maja slomila poslednji organizovani neprijateljski otpor, u trouglu Кlagenfurt-Celje-Maribor.

Nakon završetka ovih borbi Kosta Nađ je poslao Titu lakonski telegram:

Druže Tito, rat je završen.

I zaista, bila je to objava definitivnog kraja Drugog svetskog rata na evropskom kontinentu.

U zbirkama Odeljenja za noviju istoriju Muzeja Vojvodine nalazi se nekoliko predmeta koji su pripadali Kosti Nađu. Posebno zanimljiv je njegov pištolj, koji je izložen na stalnoj postavci u Dunavskoj 37.

U pitanju je "Walther PPK“(PPK ‒ Polizeipistole Kriminal), veoma popularno i kvalitetno oružje. Nastao je u Nemačkoj 1930, za naoružanje policijskih detektiva u civilu i carinskih službenika. Proizvođen je do 1999, u više od milion primeraka. Proizvođač je Karl Walther Waffenfabrik iz grada Cela-Melis (Zella-Mellis) u pokrajini Tiringija, u centralnoj Nemačkoj.

Pištolj Koste Nađa, sa fabričkim brojem 334891 K proizveden je 1941. i ratni je plen. U pitanju je nešto luksuznija verzija, sa produžetkom za oslanjanje malog prsta desne ruke pri okidanju.

Autor: Predrag Bajić, viši kustos – istoričar (Muzej Vojvodine)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Loki

Bravo! Kakva poruka, da se smrznes! Kako se morao osecati dok je slao poruku? Nezamislivo!

Najnovije

Priroda

Nauka