Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strahote Holokausta prikazane u potresnim fotografijama (FOTO)

Reči često nisu dovoljen da opišu sve šta su preživele žrtve Holokausta. Njihova stradanja prikazujemo u fotografijama, da se ne zaboravi i ne ponovi.

 Nemački vojnici na livadu pucaju na Jevreje Izvor: - / Everett / Profimedia

HOLOKAUST je bio pokušaj nacističke Namačke, njenih saveznika i kolaboranata da ubiju evropske Jevreje. 

Šira definicija holokausta obuhvata nejevrejske žrtve nacističke kampanje masovnog ubistva, na bazi bioloških faktora, kao što su npr. Romi, Poljaci, članovi drugih slovenskih etničkih grupa, i pacijenti Akcije T4 koji su bili mentalno i fizički onesposobljeni.

Možda će vas zanimati i:

Jedna još šira definicija obuhvata Ruse, ratne zarobljenike, homoseksualce, Jehovine svedoke, crnce, političke oponente nacista, i članove drugih manjih grupa.

Progon Jevreja u Nemačkoj počeo je 1933. godine, gotovo odmah nakon dolaska nacista na vlast. Međutim, sistematsko, masovno ubijanje Jevreja i drugih žrtava, događa se tokom Drugog svetskog rata.

U početku je to značilo getoizaciju i masovna streljanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Potom, između 1941. i 1945. godine, počele su deportacije u centre za ubijanje kao što su Aušvic, Treblinka i Belzec, prvo sa lokacija u okupiranoj Poljskoj, a potom iz cele okupirane Evrope. Ovu fazu sistematskog ubijanja Jevreja nacisti su nazivali Konačno rešenje jevrejskog pitanja.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka