Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tamna strana istorije: Strahote Holokausta prikazane kroz 17 fotografija iz Aušvica

Fotografije iz Aušvica će možda najbolje da pokažu, da nas podsete i opomenu na jedan od najmračnijih perioda u istoriji.

 Muškarci u drvenim krevetima u barakama u Aušvicu Izvor: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

BILO JE SEDAM SATI UJUTRU. Zarobljenici su od tri sata bili poređani u koloni čekajući prozivku. Već su bili izmučeni, a oficiri SS-a je tek trebalo da stigu kako bi počela prozivka. Prethodna četiri sata čuvari su ih terali da čuče sa podignutim rukama, a kada bi im dozvolili da ustanu, onda bi ih tukli. Zajedno sa još uvek živim zatvorenicima, stajali su i mrtvi. Kolege bi ih držale u vertikalnom položaju sve vreme.

A to je bio tek početak dana u Aušvicu, prisećao se dr Mikloš Njisli, jedan od bivših zatvorenika.

Nakon mučne prozivke, zatvorenici bi, po petoro u koloni, teškim korakom u neudobnim drvenim cipelama, hodali svako ka svom radom mestu. Ispod prugastih uniformi nisu imali donji veš, potpuno lišeni dostojanstva.

Možda će vas zanimati i:

Radni dan u Aušvicu je trajao 12 sati tokom leta i nešto manje zimi. Nisu imali pravo na odmor, a jednog zatvorenika bi odredili da meri koliko dugo ostali provode vršeći fiziološke potrebe.

Druga mučna prozivka odvijala se noću.

U zavisnosti od toga šta se događalo tokom dana, nakon te prozivke su sprovođene individualne ili kolektivne dnevne kazne.

Onda bi dobijali hleb i vodu, a posle dve do tri sata bilo je vreme za spavanje u barakama ispunjenim redovima drvenih kreveta.

I sve ovo je samo nekoliko šturih rečenica koje ne mogu da opišu svu bol, strah, poniženje i patnju koju su osećali zatvorenici logora Aušvic-Birkenau.

Fotografije će možda bolje da pokažu i da nas podsete i opomenu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ismail

Objavite vi i koju fntografiju iz Jasenovca. Jasenovac kao da nije ni postojao. Ubijanje u Jasenovcu je bilo višestruko krvoločnije nego u Aušvicu.

Najnovije

Priroda

Nauka