Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odsečene glave - kamen temeljac otadžbine: Bitka na Čegru i Ćele-kula

Ćele-kula je podignuta u znak odmazde i kao opomena srpskom življu.

 Lobanje u Ćele-kuli Izvor: Shutterstock

Ćele-kula je spomenik koji predstavlja kulu sačinjenu od 952 lobanje srpskih ustanika iz 1809. godine na putu ka Nišu u Srbiji. Ćele-kula predstavlja jedinstven spomenik takve vrste u svetu.

Dana 31. maja 1809. godine u bici na Čegru, jednoj od važnijih bitaka Prvog srpskog ustanka, Turci su napali najistaknutiji šanac kojim je komandovao Stevan Sinđelić, koji je tog dana poginuo.

Možda će vas zanimati i:

Bitka se vodila tokom celog dana. Srbi su više puta uspeli da odbiju turske napade, međutim kod šestog napada srpska odbrana je popustila pod navalom brojčano nadmoćnijeg neprijatelja. Shvativši bezizlaznost situacije, Sinđelić je pucao u skladište baruta i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli svi srpski ustanici i veliki broj Turaka. Na Čegru je izginulo oko tri hiljade Srba i dvostruko više Turaka.

U znak odmazde i kao opomena srpskom življu, niški zapovednik, Huršid-paša, naredio je da se na putu ka Carigradu podigne kula od lobanja srpskih ustanika. U leto 1809. godine, bila je podignuta kula na četvorougaonoj osnovi, visine oko 3 metra u koju su uzidane 952 lobanje (56 redova sa po 17 lobanja) srpskih junaka kao opomena srpskom narodu. 

Vremenom, broj lobanja se smanjio jer su ih Nišlije vadile i sahranjivale po hrišćanskim običajima, a kasnije je nastalo verovanje da lobanje imaju magičnu moć isceljenja, te su mnogi odnosili komadiće lobanja iz drugih razloga — nerotkinje da bi mogle da rode, a majke da bi zaštitile decu od uroka, kao suvenire, amajlije i sl.

Godine 1833. francuski pesnik i akademik Alfons de Lamartin posetio je ovaj jedinstveni spomenik na povratku iz Carigrada. Potresen prizorom, zapisao je: Pozdravih okom i srcem ostatke ovih hrabrih ljudi, čije su odsečene glave postale kamen temeljac nezavisnosti njihove otadžbine…

Nad kulom je 1892. godine podignuta kapela koja do danas čuva preostalih 58 lobanja.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka