Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesrećne sudbine žena Ivana Groznog, strašnog ruskog cara: Kako su svoje živote završile ruske carice?

Priča o Ivanu Groznom ne može da se ispriča, a da se ne spomenu nesrećne sudbine njegovih žena.

 ivan-grozni-iVasilisa-Melentjeva-0265173600.jpg Izvor: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Ruski car Ivan IV Grozni je tokom svoje vladavine imao (najverovatnije) osam žena ili "carica". Životi nekih od njih jesu završeni prerano ili pod nerazjašnjenim okolnostima, ali ne postoje dokazi da je on odgovoran za njihove smrti.

Ivan Grozni je bio sklon napadima besa i paranoje. U jednom svom napadu besa istukao je svoju snaju jer je smatrao da se neprikladno obukla, što je dovelo do pobačaja. Nakon toga, usledila je svađa i sa sinom Ivanom, koji je inače bio jedan od retkih koji je mogao da razgovara sa njim. Tokom prepirke, Ivan IV je udario sina štapom po glavi, nakon čega je ovaj posle nekoliko dana preminuo.

 Ivan Grozni sa sinom Ivanom
Ivan Grozni sa sinom Ivanom
Izvor: IgorGolovniov / Shutterstock.com

Život Ivana IV Groznog tema je za sebe, nesreće koje su ga okruživale, nesreće kojima je bio uzrok, njegova paranoja, bolest i posledice do kojih je sve to dovelo.

Neizostavan deo te biografije su i njegove žene:

1. Anastasija Romanovna (carica od 1547-1560.), otrovana ili podlegla bolesti

Anastasija Romanovna je dovedena u Kremlj zajedno sa čak 1500 drugih potencijalnih nevesti. Plemići iz cele Rusije doveli su svoje ćerke, a Ivan je odabrao Anastasiju.

Venčali su se 1547. godine. Anastasija je rodila šestoro dece pre nego što je umrla 1560.

Pre nego što je preminula, neko vreme je bila bolesna, a Ivan je sumnjao da su je otrovali ruski plemići (bojari), zbog čega je nekoliko njih mučeno i ubijeno bez suđenja.

Nedavni forenzički dokazi sugerišu da je Anastasija možda bila otrovana živom, iako se ovaj element takođe koristio i za lečenje nekih bolesti.

Ostalo je zabeleženo da je Anastasija umirivala Ivanovu naprasitost i da se nakon njene smrti njegova paranoja pojačala.

2. Marija Temrjukovna (carica od 1561-1569.), otrovana

Nakon smrti prve žene, Ivanu je predstavljena ćerka muslimanskog princa, Marija Temrjukovna. Očaran njenom lepotom, oženio ju je 1561. godine.

Međutim, kasnije je zažalio jer je, navodno, bila zlobna i okrutna. Bila je loša maćeha Ivanovim sinovima i nije se integrisala u moskovsku kulturu, a mnogi su je smatrali vešticom. Umrla je 1569, u 25-oj godini, od trovanja, pretpostavlja se po Ivanovom nalogu.

Međutim, i zbog ovog zločina je naredio da se pogubi mnogo plemića

3. Marfa Vasiljevna Sobakina (carica 1571.), otrovana

Ivan je nakon Marijine smrti pokrenuo još jedan iscrpan proces selekcije kako bi sebi pronašao treću ženu. Marfa Vasiljevna Sobakina je izabrana od 12 finaliskinja. Tragedija je odmah zadesila par. Marfa je umrla od čudne bolesti, a sumnjalo se da ju je majka nesvesno otrovala eliksirom plodnosti.

Pošto ju je oženio samo nekoliko dana ranije, malo je verovatno da je Ivan odgovoran za njenu smrt, ali je njegova paranoja tada došla do tačke pucanja. On je pogubio mnoge svoje podanike pod sumnjom da su trovali caricu, a brata svoje prethodne žene je pogubio nabijanjem na kolac.

 Marfa Vasilijevna Sorbakina
Marfa Vasilijevna Sorbakina
Izvor: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

4. Ana Aleksejeva Kotlovskaja (carica 1572-1574.), zamonašena

Crkva nije dozvoljavala četvrti brak. Uprkos Ivanovim tvrdnjama da brak sa Marfom nije bio konzumiran, crkva nije popustila.

Anom Koltovskom se oženio bez crkvenog blagoslova 1572. godine.

Carica nije mogla da zatrudni, a Ivan je postao nestrpljiv. Posle dve godine braka poslao ju je da ostatak života provede u manastiru.

Ana je nadživela cara.

5. Ana Vasilčikova (carica od 1575-1577.), zatvorena i ubijena

O petoj supruzi Ivana IV Groznog se veoma malo zna. Ana Vasilčikova je postala ruska carica 1575. godine bez blagoslova crkve.

Kao i prethodna Ivanova supruga i ona je dve godine kasnije poslata da živi kao monahinja. Veruje se da je doživela nasilnu smrt, verovatno po Ivanovom naređenju.

6. Vasilisa Melentjeva (carica 1579.), zamonašena

Vasilisa Melentjeva je bila udovica princa koji je poginuo u ratu. Ivan je mislio kako je ljubazna i lepa, i oženio je 1579.

Međutim, Ivanova nesreća sa ženama se nastavila. U roku od nekoliko meseci on je otkrio njenu aferu sa princem, izvesnim Devletevim. 

Za kaznu, Ivan je primorao Vasilisu da gleda kako njenog ljubavnika nabijaju na kolac, a ona je poslata da živi u manastir gde je umrla nakon godinu dana.

 Ivan Grozni i Vasilisa Melentjeva, Grigori Semjonovič Sedov, 1857
Ivan Grozni i Vasilisa Melentjeva, Grigori Semjonovič Sedov, 1857
Izvor: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

7. Marija Dolgorukaja (1580), pogubljena

Ivan se 1580. oženio svojom sedmom ženom, Marijom Dolgorukajom. Navodno je bila daleki potomak kijevskog kneza Jurija, jednog od osnivača Moskve. 

Dvor je nikada nije priznao za zakonitu suprugu Ivana Groznog, a neki istoričari trvde da nije ni postojala.

Međutim, postoji priča koja kaže da je i ona je imala ljubavnika kog nije vešto skrivala. Iste godine bila je pogubljena utapanjem. Ne zna se gde joj je grob.

8. Marija Nagaja (1581-1584), umrla prirodnom smrću

Tri godine pre smrti, Ivan Grozni se oženio poslednji put. Marija Nagaja je pedesetjednogodišnjem Ivanu rodila dete, Dmitrija.

Nakon Ivanove smrti, Marija je sa sinom poslata u izgnanstvo. Dimitrije je umro 7 godina kasnije pod nerazjašnjenim okolnostima.

Marija je tada optužena za nemar i odvedena da živi kao monahinja. Međutim, posle nekog vremena joj je ponuđena nagodba.Puštena je kako bi prepoznala svog sina - koji navodno nije bio mrtav.

Posle manje od godinu dana "lažnog Dmitrija" je ubila razjarena rulja. Marija ga se tada odrekla. Umrla je 1608. godine, prirodnom smrću.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka