Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslednji vizantijski car je poreklom bio od Nemanjića: 10 činjenica o Konstantinu XI Paleologu Dragašu

Vešt i hrabar, možda car u pogrešnom istorijskom trenutku - kada je za Carigrad već bilo kasno, potomak Nemanjića i druge zanimljive činjenice o Konstantinu XI Paleologu Dragašu - poslednjem vizantijskom caru.

 konstantin-dragas_1321867640 Izvor: Statua Konstantina XI Dragaša u Atini (Lazaros Papandreou / Shutterstock.com)

1. Konstantin XI Paleolog Dragaš je rođen u Konstantinopolju 8. februara 1405. godine.

2. Bio je četvrto od desetoro dece Manojla II Paleologa i Jelene Dragaš, čije je prezime koristio.

3. Njegova majka, Jelena Dragaš, bila je ćerka Konstantina Dragaša (Dejanovića), oblasnog gospodara istočne Makedonije. Po njenoj liniji Konstantin XI Dragaš je potomak Nemanjića. Njegov čukundeda bio je kralj Srbije Stefan Dečanski čija se ćerka udala za sevastokratora Dejana (rodonačelnika Dejanovića i oca Konstantina Dejanovića Dragaša).

Možda će vas zanimati i:

4. Ostalo je zabeleženo da je još kao mladić bio spretan u lovu, jahanju i borbi, ali i da je imao pustolovni duh, veliku životnu snagu i hrabrost

5. Bio je morejski despot (savladar od 1428 do 1437; i samostalni despot od 1443. do 1449. godine), carski regent u Carigradu od 1423. do 1424. i od 1437. do 1440. godine, i poslednji vizantijski car od 6. januara 1449. godine do svoje smrti 29. maja 1453. godine.

6. U trenutku kada je Konstantin došao na presto, 1449. godine, već uveliko oslabljenu Vizantiju su činile Morejska despotovina na Peloponeskom poluostrvu i Konstantinopolj sa okruženjem.

7. Skoro dva meseca je uspevao da spreči Osmanlije da prodru u Carigrad. U rano jutro 29. maja odbrana je konačno probijena, a on je poginuo u borbi.

8. Ne zna se tačno gde je i kako poginuo, niti gde je sahranjen, zbog čega je za njega vezan veći broj legendi.

9. Najpoznatija legenda koja se vezuje za Konstantina XI Dragaša je ona o Mermernom caru koja kaže da Konstantin prilikom poslednjeg juriša nije poginuo, već ga je od smrti spasao anđeo koji ga je uspavao i pretvorio u mermernu statuu. Zatim ga je odneo u pećinu koja se nalazi pod Zlatnom kapijom da tu spava i čeka da hrišćani ponovo oslobode Carigrad. Prema ovoj legendi, on će se tada probuditi i predvoditi ih u završnoj borbi, posle čega će ući u grad kroz Zlatnu kapiju, onu kroz koju su vizantijski carevi trijumfalno ulazili u grad.

10. Donald Nikol, čuveni vizantolog sa britanskog Kraljevskog koledža, napisao je o njemu uzbudljvu knjigu pod nazivom Besmrtni car.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka