Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smrt Fernanda Katoličkog, čuvenog aragonskog kralja kog je ubila - španska mušica! 

Fernando II od Aragona je silno želeo naslednike, toliko da ga je ta želja odvela u smrt.

 ferdinand-katolicki-0011923398 Izvor: Felipe Rodriguez / Alamy / Alamy / Profimedia

Smrti kraljeva su otvorena knjiga za bajke čije stranice ispisuju njihovi neprijatelji jer delima nisu uspeli da ostvare ono što su želeli.

Više mit nego stvarnost su priče da je Filip Lepi preminuo od posledica lošeg varenja, Karlos I od posledica uboda komarca (moguće je da je bio zaražen malarijom), da je Filip II podlegao napadu vaši ili da je Filip III preminuo od posledice prevelike toplote iz užarene posude tokom napada groznice.

Možda će vas zanimati i:

Sve te priče su poluistine ako ne i potpune laži. Ali sa pričom o smrti Fernanda Katoličkog, koliko god zvučala neobično, to nije slučaj. Fernando II Aragonski (1452- 1516 ) poslednji kralj iz dinastije Trastamara, u svom očajničkom pokušaju da ima naslednika sa drugom suprugom, Žermen de Foa, konzumirao je afrodizijak poznat kao španska mušica, koji može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja kod cirkulacije, prenosi ABC Historia.

Posle smrti njegove prve supruge i rođake, Izabele Katoličke, najverovatnije od posledice raka materice, kralj je dospeo u delikatnu situaciju. Kada je sklopljen, taj brak omogućio je da se reše mnoga pitanja vezana za spoljnu politiku. Stvorena je jedinstvena država ali je svaki region zadržao svoje institucije. Iako je testamentom kraljica imenovala Fernanda za regenta i savladara Kastilje, sve dok njihov unuk ne postane punoletan, tu je bilo problema.

Naime, njegov zet, a Karlosov otac, Filip Lepi (iz dinastije Habzburg), takođe je želeo presto Kastilje, ali da njime vlada samostalno. (Ćerka Izabele i Fernanda i zvanično kraljica Kastilje bila je Huana Luda - koja je nadimak i dobila zbog svojih psihičkih problema, i nije bila sposobna da vlada; a Fernando i Izabela nisu želeli krunu na glavi stranca)

Međutim, Filip Lepi je preminuo svega nekoliko meseci nakon što je seo na presto kao regent svog sina. Tadašnji narod i dvorjani, ali i mnogi istoričari do danas sumnjaju da je trovanje naručio upravo Fernando.

Bilo kako bilo, on je opet preuzeo vlast nad Kastiljom, a u međuvremenu se ponovo oženio, i to nećakom Luja XII, kako bi ojačao savezništvo sa Francuskom.

Fernando od Aragona koji je tad imao 53 godine oženio se sa Žermenom de Foa koja je imala 18 godina. Osim podrške, Fernando je od francuskog kralja dobio dinastička prava nad Napuljskim kraljevstvom kao i simboličnu titulu kralja Jerusalima. Za uzvrat, kralj-naslednik novoosvojenih država morao je da bude sin iz braka sa Žermen.

Taj brak podgrejao je gnev plemstva Kastilje i dinastije Habzburg, tradicionalnog neprijatelja kraljevine Francuske. Čin sklapanja braka protumačen je kao pokušaj Ferdinanda Katoličkog da izbegne da sin Filipa Lepog, Karlos I nasledi aragonsku krunu. I tako bi verovatno i bilo, da je Fernando sa Žermen imao sina.

Ali nije ga imao, iako je silno želeo, toliko da je tražio da mu se nabavi - španska mušica.

Smaragdno zelena buba koja se osuši i pretvori u prah, od davnina se koristila kao afrodizijak. Međutim, od svega što je želeo - krunu, moć, naslednike - kralj je na kraju dobio izliv krvi u mozak od prevelikog korišćenja čuvenog afrodizijaka.

 Fernando II Katolički
Fernando II Katolički
Izvor: Michael Sittow/Wikimedia Commons

"Napitak groznog ukusa"

Prema rečima Heronima Zurita, hroničara i savremenika Fernanda od Aragona, kralj je patio od ozbiljne bolesti prouzrokovane od "napitka groznog ukusa" koji je napravila kraljica, a koji je trebalo da omogući da par ima dece."

Bolest je svakodnevno napredovala i bila je praćena oticanjem, nesvesticama i sve lošijim stanjem srca. Iako bi se danas o uzrocima dalo raspravljati, kraljevi savremenici nisu imali sumnje da je krivac španska mušica, koju je prečesto konzumirao.

Fernando II od Aragona, poznat kao Katolički kralj, umro je sa 63 godine, 23. januara 1516, u Madrigalehu. Sahranjen je pored svoje prve supruge Izabele Katoličke.

Napori da dobije naslednika na kratko su ostvareni 1509. godine, međutim, dečak je umro nekoliko sati po rođenju.

Svi njegovi posedi pripali su Huani I od Kastilje, Ludoj, a kruna, uključujući i italijanske posede i jedan deo Navare, nasledio je Huanin i sin Filipa Lepog, Karlos.

Zbog ogromnih poseda koje je nasledio spajanjem dve evropske dinastije, Tarstamara i Habzburg, ali i svog mudrog vladanja, Karlos I od Španije ili Karlo V Habzburški, postao je car Svetog rimskog carstva i jedan od najmoćnijih vladara Evrope u istoriji. 

Fernando je testamentom zaveštao unuku da se pobrine za Žermen de Foa, koja je tada imala 29 godina. 

Žermen se udavala još dva puta: prvi put sa Johanom od Brandeburga, dvoraninom Karlosa I i drugi put sa vojvodom od Kalabrije.

Upotreba španske mušice opala je tokom sedamnaestog veka zbog neželjenih efekata na rad organa za varenje, organa za izlučivanje, sa spontanom erekcijom i velikog broja trovanja. U osamnaestom veku španska mušica se ponovo upotrebljavala, ali samo kao otrov.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka