Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narod moćnog Golijata i lepe Dalile: 11 zanimljivih činjenica koje treba da znamo o drevnim Filistejcima

Ko su bili Filistejci?

 filisteci-0630941386 Izvor: Samson i Dalila, Jose Etxenagusia Errazkin / Profimedia

1. Filistejci se prvi put spominju po imenu prst u spisima Ramzesa III iz vremena njegove pete godine vladanja (1185. godina pre Hrista). Natpisi u Amonovom hramu u Medinet Habu-u u blizini Tebe opisuju njegov vojni pohod protiv upada Libijaca i drugih plemena uopšteno spomenutih kao narodi mora u koje su spadali i prst.

Možda će vas zanimati i:

2. Filistejci su najverovatnije bili primorski narod koji se u poznom 2. milenijumu odselio sa Egeja (verovatno zbog nadirućih Grka) kopnom i morem preko Krita i Kipra na Bliski istok. Tu su najpre bili faraonovi teolohranitelji, zatim telohranitelji hetitskih vladara i na kraju se tu nastanili i pomešali s domorodačkim stanovništvom.

3. Oblast koju su naseljavali bila je poznata kao "zemlja filistejska", 'erec pelištim, ili Filisteja, pelišet - odakle potiče današnji naziv za Palestinu.

4. Oblast koja je nazvana po Filistejcima, protezala se na pet većih naselja, gradova: Gazu, Askalon, Azot, Akaron i Gat, čija je precizna lokacija neizvesna.

5. Prst i njima dosta srodna etnička grupa nekih tkr (Tjeker), na mnogim reljefima nose na glavi ukras u vidu "počeonika". Glava s takvim ukrasom jedna je od piktografskih znakova i na jednoj pločici, pronađenoj kod Festosa na Kritu

6. Egipatski reljefi prikazuju narod prst, Tjeker, i Serdanu s kopljima, okruglim štitovima, dugim širokim mačevima i trouglastim kamama iz vremena kad su Filistejci bili na prelazu iz bronzanog u gvozdeno doba.

7. O religiji Filistejaca saznajemo iz Biblije u kojoj su spomenuta tri božanstva, Dragon, Astarot/Astarta i Veelzevuv, koji su bili poznata božanstva na Bliskom istoku. Pretpostavlja se da su Filistejci svoje bogove poistovetili s bogovima koje su zatekli u Palestini i da su svoju religiju prilagodili toj zatečenoj religiji.

8. Filistejci su prinosili žrtve i u bitku su nosili amajlije.

9. Najpoznatiji ratnik bio je Golijat čuven po bici sa mladim Davidom (kasnije kraljem Izraela).

 David i Golijat, Karavađo
David i Golijat, Karavađo
Izvor: Profimedia

10. Najpoznatija Filistejka je Dalila, lepotica u koju se prema Bibliji zaljubio izraelski junak Samson, koji je više puta pobedio Filistejce. Međutim, onda ga je napila vinom, a on joj je omamljen otkrio da se tajna njegove snage krije u kosi. Kada je zaspao, ona mu je kosu odsekla, a njegova snaga je nestala.

11. Asirci više puta napadaju Filistejce, a konačno ih podčinio asirski kralj Senaherib. U vreme kralja Asarhadona Filisteja postaje pokrajina Asirskog carstva. Nakon upada vojske Nabukodonosora Filistejci više nemaju nikakvu političku ulogu.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Бранко Петровић

Њихово божанство није Драгон него Дагон. Узгред желим да поменем да се пас мога деде по мајци, који је био из Призрена звао Дагон. Они су били цинцарског порекла. Случајност?!

Najnovije

Priroda

Nauka