Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narod moćnog Golijata i lepe Dalile: 11 zanimljivih činjenica koje treba da znamo o drevnim Filistejcima

Ko su bili Filistejci?

 filisteci-0630941386 Izvor: Samson i Dalila, Jose Etxenagusia Errazkin / Profimedia

1. Filistejci se prvi put spominju po imenu prst u spisima Ramzesa III iz vremena njegove pete godine vladanja (1185. godina pre Hrista). Natpisi u Amonovom hramu u Medinet Habu-u u blizini Tebe opisuju njegov vojni pohod protiv upada Libijaca i drugih plemena uopšteno spomenutih kao narodi mora u koje su spadali i prst.

Možda će vas zanimati i:

2. Filistejci su najverovatnije bili primorski narod koji se u poznom 2. milenijumu odselio sa Egeja (verovatno zbog nadirućih Grka) kopnom i morem preko Krita i Kipra na Bliski istok. Tu su najpre bili faraonovi teolohranitelji, zatim telohranitelji hetitskih vladara i na kraju se tu nastanili i pomešali s domorodačkim stanovništvom.

3. Oblast koju su naseljavali bila je poznata kao "zemlja filistejska", 'erec pelištim, ili Filisteja, pelišet - odakle potiče današnji naziv za Palestinu.

4. Oblast koja je nazvana po Filistejcima, protezala se na pet većih naselja, gradova: Gazu, Askalon, Azot, Akaron i Gat, čija je precizna lokacija neizvesna.

5. Prst i njima dosta srodna etnička grupa nekih tkr (Tjeker), na mnogim reljefima nose na glavi ukras u vidu "počeonika". Glava s takvim ukrasom jedna je od piktografskih znakova i na jednoj pločici, pronađenoj kod Festosa na Kritu

6. Egipatski reljefi prikazuju narod prst, Tjeker, i Serdanu s kopljima, okruglim štitovima, dugim širokim mačevima i trouglastim kamama iz vremena kad su Filistejci bili na prelazu iz bronzanog u gvozdeno doba.

7. O religiji Filistejaca saznajemo iz Biblije u kojoj su spomenuta tri božanstva, Dragon, Astarot/Astarta i Veelzevuv, koji su bili poznata božanstva na Bliskom istoku. Pretpostavlja se da su Filistejci svoje bogove poistovetili s bogovima koje su zatekli u Palestini i da su svoju religiju prilagodili toj zatečenoj religiji.

8. Filistejci su prinosili žrtve i u bitku su nosili amajlije.

9. Najpoznatiji ratnik bio je Golijat čuven po bici sa mladim Davidom (kasnije kraljem Izraela).

 David i Golijat, Karavađo
David i Golijat, Karavađo
Izvor: Profimedia

10. Najpoznatija Filistejka je Dalila, lepotica u koju se prema Bibliji zaljubio izraelski junak Samson, koji je više puta pobedio Filistejce. Međutim, onda ga je napila vinom, a on joj je omamljen otkrio da se tajna njegove snage krije u kosi. Kada je zaspao, ona mu je kosu odsekla, a njegova snaga je nestala.

11. Asirci više puta napadaju Filistejce, a konačno ih podčinio asirski kralj Senaherib. U vreme kralja Asarhadona Filisteja postaje pokrajina Asirskog carstva. Nakon upada vojske Nabukodonosora Filistejci više nemaju nikakvu političku ulogu.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka