Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intrige, spletke i zavere srednjovekovne Engleske: Priča o Margaret Bofort, gospođi, kraljevoj majci

Margaret Bofort bila je jedna od ključnih ličnosti u Ratovima ruža, a njene manipulacije stvorile su novu dinastiju - Tjudor - sa njenim sinom na čelu.

 margaret-bofort-0561643722 Izvor: Digital Image Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Intrige, spletke i zavere prate priču o svakom srednjovekovnom dvoru. Petnaesti vek u Engleskoj, gotovo da je čitav satkan od njih. Glavne borbe vodile su se za krunu. Lik Margaret Bofort bio je upleten gotovo u sve te bitke. Postala je ključna figura u Ratovima ruža, manipulisala je plemićima u haosu rata, povezivali su je sa ubistvima - a sve je radila sa jedni ciljem - da stvori novo kraljevstvo kojim će vladati njen sin.

Margaret Bofort, rođena je 31. maja 1443, bila je jedino dete Džona Boforta, vojvode od Somerseta, i naslednica velikog bogatstva.

Možda će vas zanimati i:

Njenim venama je tekla kraljevska krv, ali ta krv nije bila čista. Grana porodice kojoj je pripadala bila je potomstvo Džona od Genta i njegove ljubavnice Ketrin Svinford. Džon od Genta, njen pradeda, sin kralja Edvarda III Plantageneta, bio je osnivač dinastije Lankaster. Kada se Gent kasnije oženio sa Ketrin, Bofortovi su dobili legitimitet.

Njen otac je u ime kralja trebalo da vodi rat u Francuskoj. Pre polaska obezbedio je nasledstvo i pozicije za svoju ćerku - čak i potencijalno pravo na presto, ukoliko kralj ostane bez potomstva. Iz Francuske se vratio nepovređen, ali se sukobio sa kraljem i bio je proglašen izdajnikom i proteran sa dvora. Nedugo zatim se razboleo i preminuo, a neki izvori navode da se obesio.

Kralj je devojčicu dodelio svojoj polubraći Edmundu i Džasperu Tjudoru, sa namerom da je uda za Edmunda, prvog grofa od Ričmonda.

Kralj Henri VI nije imao zakonitu decu, Edmundova veridba sa Margarte trebalo je da osigura naslednika dinastije, ako on bude primoran da napusti presto.

Sa samo 12 godina, Margaret je 1455. bila udata za 12 godina starijeg Edmunda. Bila je devojčica koja je poslata da vrši dužnosti supruge u službi dinastije.

Majka i udovica sa 13 godina

Nakon teškog porođaja, Margaret je, sa samo trinaest godina, postala majka dečaka Henrija.

U Ratovima ruža, sukobima koji su se vodili između dinastija Lankaster i Jork oko prestola, Margaretin muž je bio zarobljen, a u zarobljeništvu je umro od kuge.

Kada su na tron došli članovi dinastije Jork sa Edvarodm IV na čelu, Džasper Tjudor je sa dečakom otišao u Francusku, a Margaret se po treći put udala, i ostala u Engleskoj kako bi sačuvala posede i kako bi - obezbedila sinu krunu.

Pogledajte galeriju:

Misija Margaret Bofort

Istorija danas opisuje Matgaret Bofort kao pobožnu i darežljivu. Popularna kultura i nezvanični razgovori među stručnjacima, ali i laicima koji samo vole istoriju - kažu da je bila fanatik. Da je osvajanje krune za sina bila njena misija koja joj je data od boga, a da je u to ime sklanjala sve koji su se našli na tom putu.

Udala se i četvrti put, za jorkistu, lorda Tomasa Stelija kako bi se vratila na dvor i bila u centru dešavanja. Postala je dama kraljice Elizabete Vudvil, žene Edvarda IV, a nakon njegove smrti i dama Ane Nevil, nove kraljice i supruge Ričarda III.

Odnos Elizabete Vudvil sa kraljevskom porodicom kao i Margaret Bofort, isorijska je priča za sebe. Ona ključna tiče se sinova Elizabete i Edvarda IV - dečaka iz Tauera - koji su tamo bilo zatvoreni kako bi bili zaštićeni - ali odatle nikada nisu izašli.

Dečaci su bili legitimni naslednici trona, ali maloletni, i zbog toga dodeljeni stricu Ričardu III na staranje. On je trebao da vlada do punoletstva starijeg dečaka, Edvarda, ali to se nije desilo.

Nikada nije utvrđeno gde su nestali mladi engleski prinčevi. Određena struja istoričara i poznavalaca istorije (među kojima je bio i Vilijem Šekspir, čija je drama Ričard III najzaslužnija za lošu javnu sliku ovog kralja) smatra da su ubijeni u Taueru po naređenju Ričarda III, međutim, druga struja istoričara, ali i popularna kultura smatraju da je - uprkos zaveri koju je kovala sa Elizabet Vudvil da se dečaci oslobode, Margaret Bofort imala svoj plan, i da su dečaci ubijeni njenom naredbom,

Jorkisti su su slabili, a snage dinastije Lankaster su se ponovo okupljale. Kada je u bici kod Bosvorta ubijen i Ričard III, put je bio slobodan. Margaret Bofort je dovela sina na dugo željeni i krvavo osvajani presto. Dečak Henri je 1485. godine postao kralj Henri VII Tjudor - prvi vladar nove dinastije.

 Crvena ruža Lankastera; Tjudorska ruža; i Bela ruža dinastije Jork.
Crvena ruža Lankastera; Tjudorska ruža; i Bela ruža dinastije Jork.
Izvor: Shutterstock

Jedini deo dogovora koji je imala sa Elizabet Vudvil, a koji je ispoštovala, bio je da se njen sin oženi Elizabetinom i ćerkom bivšeg kralja Edvarda IV, Elizabetom od Jorka. Tako su se dve dinastije, barem formalno, ujednile, a Rat ruža je bio okončan.

Margaret Bofort, iako nikada nije bila žena kralja, nakon što je dovela sina na presto, zahtevala je da je oslovljavaju sa "moja gospođo, kraljeva majko", nosila je haljine istog kvaliteta kao kraljičine i išla je samo korak iza nje - iako to nije bilo po tadašnjem protokolu.

Do kraja života je učestvovala u svim političkim pitanjim i odlučivala je o zakonima.

Umrla je 29. juna 1509. godine. Sahranjena je u crnom mermernom grobu, u Vestminsterskoj opatiji, a kasnije će pored nje biti sahranjena njena prapraunuka, kraljica Meri Stjuart.

Počevši od Henrija VII, svi vladari Engleske, Velike Britanije, i Ujedinjenog Kraljevstva su na neki način potomci Margaret Bofort.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka