Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osman I, OTAC KRALJEVA: Kratka istorija osnivača Osmanskog carstva

Kratka priča o Osmanu I, čoveku koji je stvorio imperiju koja je postojala više od 600 godina.

 profimedia-0374839905 Izvor: Profimedia

DRŽAVA KOJU JE OSNOVAO potpuno je izmenila lice Balkana i Bliskog Istoka. Ugasila je carstvo Romeja i kontinuitet uspostavljan vekovima.

Sa prostora današnje Srbije, iz perioda dugog petsto godina, ostale su uglavnom pesme i priče od kojih neke klize po granici između mita i istine: o devširmi i bolu majki, njivama i porezima, i o junaštvu hajduka, koje je moža nije uticalo na širu sliku, ali je srpskom narodu davalo nadu.

Možda će vas zanimati i:

Ipak, za Osmanlije ta stranica istorije je slavna, a u prvom redu na toj stranici stoji ime Osmana I – oca kraljeva.

Poreklo Osmana I

O poreklu osnivača Osmanskog carstva ne može sa sigurnošću da se tvrdi, ali se većina turskih istoričara slaže da su njegovi preci pripadali plemenu Kaji Oguz koje je pred najezdom Mongola u 13. veku iz centralne Azije stiglo u Anadoliju u Seldžučki sultanat Rum.

Predanja kažu da se pleme Kaji posebno isticalo po hrabrosti, da su bili vešti u borbi i da su stoga bili u prvim redovima seldžučke vojske.

Više od svih isticao se Ertugrul koji je kao nagradu za velike zasluge u pobedama Seldžuka, od sultana Kajkubada I dobio vlast u gradu Sogutu, na Vizantijskoj granici.

Ertugrul Gazi – veliki borac za islam, imao je veće ambicije. Iako tada još uvek u ime sultana, napadao je i osvajao vizantijske, ali i druge seldžučke gradove i širio svoju moć.

Sa Halime Hatun dobio je, 1258. godine u gradu Sogutu, sina Osmana.

Osnivanje Osmanskog carstva

Kako je rastao Osman je delio očeve ambicije o osvajanju i širenju moći, a ambicije oca i sina poklopile su se sa slabljenjem Vizantije na zapadu, i napadima Mongola sa istoka – zbog čega su Seldžuci tamo morali da preusmere svoje snage.

Teritoriju je proširivao više na račun Istočnog rimskog carstva, dok su mu muslimanski Gazi ratnici sami prilazili povlačeći se pred Mongolima. Muslimani sa istoka su se polako useljavali u kuće hrišćana koji ih napuštali, a crkve su pretvarane u džamije.

Osmansko carstvo zvanično se osamostalilo 1299. godine i dobilo ime po svom osnivaču.

Nakon pobede u bici kod Bafeona, 1302. godine, koja se vodila između Osmanlija – na čelu sa Osmanom i Vizantijske vojske, i osvajanja Jenišehira, otpočeo je niz osvajanja ključnih gradova i hrišćanskih uporišta.

Prvi veliki grad na spisku za osvajanje bila je Bursa. Opsada grada trajala je nekoliko godina, a Osman I dao je da se oko nje izgrade dve tvrđave, kojima je grad opkoljen. Tokom duge opsade, sultanu je slabilo zdravlje.

 Turbe Osmana I u Bursi
Turbe Osmana I u Bursi
Izvor: TRphotomaker/Shutterstock

Osman I je umro 9. avgusta 1326. godine u Bursi, gde njegove mošti i danas počivaju.

U Bursu je – krunisan Osmanovim mačem, ušao njegov sin Orhan.

Osmansko carstvo, čiji je otac, je postojalo od 1299. do 1923. godine - 624 godina.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka