Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hanibal je pred vratima: 10 činjenica koje treba da znamo o KARTAGINI

Zanimljivosti Kartagini, jednom od najbogatijih i najmoćnijih gradova antike.

  Izvor: Shutterstock

Tokom renoviranju palate nekadašnjeg doživotnog predsednika Tunisa Habiba Burgibe, pred kraj pete decenije XX veka, pronađeni su ostaci drevnog grada Kartagine.

1. Kartaginu su osnovali emigranti iz Persijskog grada Tira. Oni su napustili Tir u VIII veku pre naše ere i naselili severnu Afriku.

Možda će vas zanimati i:

2. Kartagina se nalazila na teritoriji današnjag Tunisa, odakle se širila osvajanjem.

3. Rimljani su Kartaginjane zvali Puni. Ovaj naziv nastao je od latinskog naziva Phoenicians, što znači Feničani.

4. Dok je na njenom čelu bio čuveni vosjkovođa Hanibal - koji ju je i proslavio, Kartagina je predstavljala najveću pretnju za Rim. Tako je nastala izreka Hanibal ante portes ili Hanibal je pred vratima, koja se zadržala do danas i koristi se kada nekome ili nečemu preti najveća opasnost.

5. Punski ratovi je zajednički naziv za tri rata koje su vodili Rimljani i Kartaginci u III i II veku pre naše ere.

6. Pojedni izvori tvrde da je Kartagina možda postala najbogatiji grad-država tadašnjeg sveta koji je svoj imetak stekla trgovinom robe, posebno tekstila, neobrađenih metala, hrane i robova, koje je menjala za kalaj, srebro i zlato.

7. Kartaginjani su nasledili hanansku religiju od svojih feničanskih predaka, a glavna božanstva bili su božanski par Val-Hamon, što znači "Gospod kovača" i Tanit koja se može poistovetiti sa Astartom.

8. Najozloglašenije obeležje kartaginske religije bilo je žrtvovanje dece. Diodor Sicilijanski izveštava da su 310. pre n. e., tokom napada na grad, Kartaginjani žrtvovali više od 200 dece plemićkog porekla kako bi umirili Val-Hamona.

9. Na vrhuncu svoje moći, Kartagina je dominirala najvećim delom zapadnog Sredozemlja.

10. Grad je razaran nekoliko puta od strane različitih osvajača, a konačno je pokoren od strane Arapa 698. n. e., i njegovo kamenje je posle toga poslužilo za izgradnju grada Tunisa.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka