Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskošna vila u blizini Pompeje otkriva intrigantne detalje iz života bogate Rimljanke (možda carice)

U gradu Tore Anuncijata, nedaleko od Pompeje, skriva se arheološko nalazište koje naučnici obožavaju. Mnogi veruju da je vlasnica vile bila intrigantna carica Popeja Sabina, druga žena cara Nerona, a primeri sačuvanog fresko slikarstva ...

  Izvor: Foto: forben / Shutterstock

Ukoliko odlučite da siđete sa voza Circumvesuviana jednu stanicu pre Pompeje, u gradu Tore Anuncijata, na prvi pogled nećete biti impresionirani. Mape ukazuju na to da se nalazite u području UNESCO zaštićene kulturne baštine u južnoj Italiji, u blizini gradova Pompeja i Herkulanum, koji su 79. godine nove ere uništeni u erupciji vulkana Vezuv.

Samo jedan mali znak sa natpisom "Scavi di Oplonti" upućuje posetioce pored velikih betonskih zgrada do neuglednog šaltera za kupovinu karata. Ipak, silaskom niz metalne stepenice odjednom se pred vama otvara sasvim novi svet. Nalazite se u ogromnom atrijumu drevne vile sa pogledom na more.

Povezane vesti

Povezane vesti

Zidove krase freske živih boja – zlatnožute, cinober i egipatsko plave, a oslikani stubovi i drugi dekorativni elementi stvaraju efekat trodimenzionalnosti. Dalje kroz vilu, očaravaju slike drevnih umetnika koje prikazuju paunove, sfinge, grčke hramove, nar u staklenoj činiji... Prema navodima UNESCO-a, u vili u Oplontisu se nalaze najbolje očuvani primeri fresko slikarstva iz rimskog doba.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Staklena činija sa narom
Foto: MonikaKL / Shutterstock


Udaljen samo četiri minuta vožnje vozom od Pompeje, najpoznatijeg svetskog arheološkog nalazišta koje je pre pandemije primalo i do 14.000 posetilaca dnevno, Oplontis je mnogo manje popularan lokalitet koji još uvek nije doživeo najezdu turista. Njegovo skriveno blago dostupno je malobrojnim avanturistima koji žele da otkriju nešto više od opštepoznatih atrakcija.

Raskošne zabave bogatih Rimljana

Kada je izgrađena oko 50. godine pre nove ere, ova vila zasigurno nije bila skrivena. Pre nego što su reke lave izmenile italijansku obalu, vila je krasila vrh brda pružajući pogled na plaže Napuljskog zaliva. Oplontis je bio deo niza luksuznih odmarališta bogatih Rimljana.

Svež povetarac, idilična brdašca i plodno zemljište inspirisali su ime ovog mesta – Srećna zemlja (Campania Felix). Ovo je bilo savršeno mesto da se iskusi otium– jedinstvena vrsta odmora koja je kombinovala relaksaciju, učenje, promišljanje, fizičku aktivnost i, naravno, uživanje u hrani i zabavama. Svi oni koji su se u gradu bavili ozbiljnim poslovima, ali i drugi pripadnici visokog staleža, ovde su imali priliku da se opuste u atmosferi sličnoj današnjem Hemptonu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Atrijum vile
Foto: forben / Shutterstock


Vila u Oplontisu je imala privatnu luku za svoje goste, a pretpostavlja se da je bila duplo veća od trenutno iskopanih 99 soba. Sa zadnje strane su se nalazili vinogradi i maslinjaci sa pogledom na Vezuv. Posebnom ugođaju posetilaca doprinosili su robovi koji su diskretno stajali u uglovima i nudili masaže eteričnim uljima ili izvodili zabavne akrobacije.

Mnogi veruju da je vlasnica vile bila intrigantna carica Popeja Sabina, druga žena cara Nerona. Njeno ime je pronađeno urezano na amfori pa su prvi arheolozi koji su radili na iskopavanjima ovo mesto nazvali Vila Popeja. Ipak, zbog nedostatka čvrstih dokaza o vlasništvu, lokalitet je preimenovan u Vila A.

Popeja se savršeno uklapa u profil neverovatno bogate Rimljanke koja je mogla da poseduje ovakav objekat. Kažu da je bila veoma ambiciozna i da je vodila avanturistički seksualni život, ili kako ju je istoričar Tacit opisao "bila je nagrađena svim darovima, osim integritetom duše".

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Carica Popeja Sabina
Foto: Lanmas / Alamy / Profimedia


Bila je poznata po svojoj lepoti, koju je i sama neizmerno cenila i negovala. Plinije navodi da se svaki dan kupala u 500 litara magarećeg mleka. Neron je bio njen treći muž i, kako bi postigla svoje ciljeve, ubedila ga je da ubije svoju majku, a onda i da se razvede od svoje prve žene i pogubi je. Iako je uspela u svojoj nameri, bračni život nije bio onakav kakav je zamišljala. Dok je nosila njihovo drugo dete, Neron ju je u naletu besa i ljubomore pretukao do smrti zbog sumnje da flertuje sa gladijatorima. Osećaj krivice ga je kasnije izjedao pa se pobrinuo da organizuje spektakularnu sahranu i očuva sećanje na nju uzdižući je na nivo božanstva.

Imajući u vidu upečatljive ličnosti koje su verovatno rukovodile vilom, nije teško zamisliti razmere zabava koje su se u njoj održavale. Od ranog popodneva pa sve do jutra, muškarci u togama su se izležavali dok su im robovi prali ruke svežom vodom sa planine Vezuv ili sređivali stopala. Slatka vina su se sipala u srebrne čaše uz zvuke činela i zveckanje poslužavnika sa specijalitetima kao što su meso puha, jezik flamingosa i ostrige. Oskudno obučeni zabavljači su skakali kroz zapaljene obruče ili recitovali grčku poeziju.

Zabava je završena

Proslave su naglo prekinute 17 godina pre erupcije Vezuva, kada je 62. godine nove ere zemljotres značajno oštetio Vilu A. Za razliku od Herkulanuma i Pompeje, gde su iskopavanja započeta u XVIII veku, Oplontis je ostao zaboravljen duboko pod zemljom.

Iskopavanja su počela tek 1964. godine, kad je italijanska vlada došla na ideju da otkrivanjem Oplontisa podstakne razvoj turizma u mestu Tore Anuncijata. Ovo zakašnjenje je bilo ključno za opstanak i očuvanje bogatstva vile, jer predmeti i freske nisu bili dugo vremena izoženi brojnim spoljnim uticajima koji su na nekim drugim mestima oštetili artefakte. Takođe, osim skromne ceremonije otvaranja lokaliteta 1980. godine, ovo mesto je ostalo zaštićeno od najezde turista.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Vila A, detalji na zidovima
Foto: MonikaKL / Shutterstock


Naučnici su svakako oduševljeni ovim mestom, pa tako od 2005. godine postoji američka organizacija Projekat Oplontis koja se bavi istraživanjem ruina. Pored same vile, fokusirani su i na istoriju nekada prosperitetnog grada Oplontisa, koji su karakterisala termalna kupatila i komercijalni kompleks koji je nazvan Vila B. U Vili B pronađeno je oko 1500 amfora.

Jedno od posebno potresnih otkrića u Vili B je grupa od 54 skeleta ljudi koji su, kako se veruje, tog sudbonosnog dana 79. godine čekali brod da ih izbavi. Skeleti su bili razdvojeni u dve grupe. Prva grupa je pronađena na samom izlazu, uz brojne novčiće i nakit, dok je druga grupa bila nešto dalje, bez novca, ali sa svetiljkama i alatima uz sebe. Drugu grupu su verovatno činili robovi koji su, nažalost, od svojih gospodara bili jasno odvojeni čak i u smrti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Vila A, paun
Foto: forben / Shutterstock


Stanovnici Tore Anuncijate su bili oduševljeni iskopinama i pronađenim artefaktima za koje nisu mogli ni da pretpostave da postoje. Projekat Oplontis organizovao je izložbu skulptura i artefakata, među kojima su bile veličanstvene mermerne skulpture kentaura, srebrno posuđe i staklene vaze.

Naučnici se nadaju da će ovi eksponati uskoro imati prostor za svoju trajnu izložbu u Tore Anuncijati i da će uz podršku vlade i individualnih donatora imati više sredstava za iskopavanje, publikacije i restauraciju, što bi Oplontis moglo da približi slavnoj Pompeji i Herkulanumu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka