Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4.000 godina staro blago sugeriše: Drevna žena je možda bila moćni evropski vođa

Raskošna kolekcija nakita stara 4000 godina koja je pronađena u ženskoj grobnici sugeriše njenu moć u društvu bronzanog doba i podriva teoriju da je vlast bila rezervisana samo za muškarce.

  Izvor: Ilustracija; Foto: Profimedia

Arheolozi su 2014. godine otkrili ostatke žene i muškarca, verovatno njenog partnera, na arheološkom lokalitetu La Almoloja u blizini Kartahene, u jugoistočnoj Španiji. Karbonskom analizom je utvrđeno da grobnica datira iz 1700. godine pre nove ere. Raskošna kolekcija nakita, u kojoj se nalazi i srebrna dijadema, upućuje na to da je ova žena vladala nekim oblikom tadašnje države, navodi se u studiji objavljenoj 11. marta u časopisu Antiquity.

Roberto Riš, arheolog sa Autonomnog univerziteta u Barseloni i koautor ove studije, ističe da postoje dva načina tumačenja ovog otkrića. "Možete reći da je ona bila samo kraljeva žena, ali možete je i posmatrati kao zasebnu političku figuru."

Povezane vesti

Povezane vesti

Princeza od La Almoloje

Nazvana "Princeza od La Almoloje", ova žena je pripadala Argarskoj kulturi koja je ime dobila po arheološkom nalazištu El Argar, koje se nalazi 80 km južnije od lokaliteta La Almoloja. Argarska kultura cvetala je na jugoistoku Iberijskog poluostrva između 2200. i 1500. godine pre nove ere. Njeni pripadnici su živeli u velikim naseobinama na vrhovima brda i koristili bronzu mnogo ranije nego okolna plemena. Predmeti pronađeni u argarskim grobnicama otkrivaju da je društvo bilo klasno podeljeno na osnovu bogatstva i statusa.

Takođe, argarske grobnice nam govore da su žene smatrane zrelim u mnogo ranijoj životnoj dobi nego muškarci. Šestogodišnje devojčice su sahranjivane sa noževima i drugim oruđem, dok je sa dečacima to bio slučaj tek od adolescencije. Istraživanje koje su Riš i njegove kolege objavili 2020. godine otkriva da su argarske žene iz viših staleža jele više mesa od drugih, što dokazuje njihovu stvarnu političku moć.

Ovo otkriće nesumnjivo preispituje konvencionalna znanja i uverenja o patrijarhalnom društvu u ranom bronzanom dobu.


Muškarac iz ove grobnice je verovatno bio ratnik. Tragovi na njegovim kostima ukazuju na to da je dosta vremena provodio na konju, a njegova lobanja otkriva duboke ožiljke na licu, koji su verovatno posledica rana zadobijenih u bitkama. Svoju dugu kosu je vezivao srebrnim gumicama, a na ušima je imao ukrase od zlata, što ukazuje na pripadnost višem staležu.

Međutim, žena koja je u istom grobu sahranjena malo kasnije, pokopana je uz posebnu raskoš. Kolekcija njenog nakita obuhvata narukvice, minđuše, prstenje, spiralne srebrne ukrase i srebrnu dijademu koja je u trenutku otkrivanja grobnice i dalje krasila njenu lobanju. Ova dijadema poklapa se sa šest drugih koje su pronađene u grobnicama bogatih argarskih žena – sve imaju jedinstven ukras u obliku diska koji je bio okrenut na dole i pokrivao obrve i nos.

Žena u Argarskoj kulturi

Arheolozi procenjuju da je vrednost pronađenih predmeta u grobnici "Princeze od La Almoloje" ekvivalentna današnjem iznosu od nekoliko desetina hiljada dolara. Ostale otkrivene grobnice argarskih žena visokog staleža takođe oslikavaju veliko bogatstvo, dok muškarci nikada nisu sahranjivani sa takvim dragocenostima. "To ukazuje da su žene imale veoma važnu ulogu u političkom rukovođenju zajednicom", naglašava Riš.

Lokacija grobnice je još jedan od dokaza da se radi o ženi izuzetne političke moći. Mnogi pripadnici argarskih zajednica sahranjeni su ispod podova građevina, a njen grob je pronađen ispod prostorije koja je mogla da primi do 50 ljudi, a koju su naučnici nazvali "parlament". Ova soba je deo većeg objekta koji bi mogao biti najstarija poznata palata na zapadu kontinentalne Evrope i mesto gde su vladari živeli i obavljali svoje političke dužnosti.

Prethodne studije su takođe zaključile da su žene imale veoma važnu ulogu u Argarskoj kulturi. Bile su aktivno uključene u ekonomiju zajednice baveći se proizvodnjom lanenog i vunenog tekstila, ali i metalurgijom. Logičan zaključak je da su mogle biti i vladarke. Ovo otkriće nesumnjivo preispituje konvencionalna znanja i uverenja o patrijarhalnom društvu u ranom bronzanom dobu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka