Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Star tri milenijuma: Šta se krilo iza pečata faraona Tutankamona?

Kanap iz ovog pečata preživeo je više od tri milenijuma zahvaljujući suvoći vazduha ali i manjku kiseonika unutar grobnice.

 Tutankamonov pečat Izvor: Foto: Harry Burton/Wikimedia

Fotografija prikazuje čuveni egipatski pečat na grobnici kralja Tutankamona, mladog faraona 18. dinastije. Snimak pečata načinio je 1922. godine arheolog Hari Barton, poznat i kao "Faraonov fotograf", koji je uslikao pečat neposredno pre nego što su njegove kolege otvorile grobnicu. Kanap i amblem na okamenjenom blatu kojim je grobnica bila zapečaćena, pre toga nisu bili dirnuti čitavih 3245 godina.

Povezane vesti

Povezane vesti

Grobnica faraona Tutankamona u arheologiji se označava sa KV62 i nalazi se u Dolini kraljeva, u gornjem toku reke Nil. Grobnicu je u novembru 1922. godine otkrio britanski arheolog Hauard Karter, što ga je učinilo jednim od najpoznatijih egiptologa svih vremena, budući da se smatralo da do tako velikog otkrića više ne može da se dođe u Egiptu.

Grobnica je ostala neotkrivena zato što se vekovima nalazila ispod ruševina drugih objekata. U njoj je Karter zatekao toliko artefakata, da je bilo potrebno osam godina da se grobnica isprazni i da se artefakti transportuju u Egipatski muzej u Kairu. Najpoznatiji nalaz je Tutankamonova zagrobna maska od čistog zlata, ali su pronađeni i artefakti poput bodeža od meteorskog gvožđa.

Pečat je, inače, čuvao vrata treće od deset odaja Tutankamonove grobnice. Kanap iz ovog pečata preživeo je više od tri milenijuma zahvaljujući suvoći vazduha ali i manjku kiseonika unutar grobnice zbog čega je bio smanjen uticaj mikroorganizama koji bi ga oštetili. Upravo iz tih razloga na pustinjskim nalazištima arheolozi uspevaju da pronađu tako dobro očuvane kanape koji su stari i do 28.000 godina.

Ostaci faraonovog pečata danas se nalaze u depou Metropoliten muzeja u Njujorku.

Izvor: Nauka kroz priče, S.B./M.Đ.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka